Praksa meditacije je odličan metod negovanja svesnosti i ima mnogo pozitivnih efekata na vaše blagostanje – dobra je za smanjenje stresa i anksioznosti i generalno poboljšanje raspoloženja.

Žene su obično te koje lakše posežu za ovakvom praksom, učestvuju u grupama za vežbanje meditacije, tehnika disanja, vežbanju joge – ali praksa meditacije je jednako dostupna i korisna i muškarcima.

Praksa meditacije za muškarce

Tantrička joga

Svakodnevno vežbanje je od ključne važnosti za vaše zdravlje, a kada se kombinuje sa praksama koje stimulišu um, kao što je tantrička joga, rezultati mogu biti zadivljujući. Vežbanjem tantre, muškarci mogu steći samopouzdanje i veću seksualnu moć. Tantrička joga značajno utiče na prirodno povećanje nivoa testosterona, što nije nešto čemu jogini teže, već samo posledica odgovarajuće meditativne prakse, koja je utvrđena istraživanjima na terenu.

Osim poboljšanja seksualnog života, tantrička joga donosi još neke prednosti, kao što je detoksikacija organizma, povećanje snage i fleksibilnosti.

Kundalini joga

Kada vežbate kundalini jogu, koristite disanje i odeđene položaje da uđete u meditativno stanje. Ova praksa meditacije takođe pomaže u podizanju nivoa testosterona, pa se zato ovaj oblik joge naziva jogom za muškarce.

Iako možete vežbati i sedeći, lakše će vam biti da ležite, jer nećete morati da se borite sa gravitacijom dok ulazite u stanje meditacije. Kada izvodite položaje kundalini joge, možete da koristite jastuke i ćebad, ako am to olakšava vežbanje.

Meditacija uz mantru

Sposobnost koncentracije i održavanja pažnje može se značajno poboljšati meditacijom uz mantre. Praksa mentalnog ponavljanja jedne reči ili fraze, poznata kao mantra, pomaže održavanju fokusa. Ova praksa mediacije može biti od pomoći naročito ako imate problema da se usredsredite na boravak u sadašnjem trenutku i ako ste stalno obuzeti brigom zbog prošlosti ili budućnosti.

Neki koriste jednostavne reči kao što je „om“, dok drugi više vole duže rečenice, kao što je „ja sam ljubav“, za svoje mantre. Možete osmisliti sopstvenu mantru – ono što je važno jeste da živite u skladu sa njom i da je stalno nosite u svom umu.

praksa meditacije 3 Praksa meditacije   vodič za muškarce

Pročitajte i ovo: Najbolji podkasti za mentalno zdravlje i wellbeing – top 9 lista

Meditacija u pokretu

Još jedna praksa meditacije koja vam donosi dvostruku korist, na mentalnom, kao i na fizičkom nivou, jeste meditacija u pokretu. Možete izaći u šetnju po parku, ili niz pešačku stazu, a ideja je da hodate ujednačenim tempom dok posmatrate svoju okolinu, povećavajući svest o spoljašnjem okruženju, dok istovremeno pratite svoje unutrašnje stanje, misli i emocije.

Praksa meditacije So Hum mantra

So Hum (so ham), znači „ja jesam“ i ova praksa meditacije vam pomaže da se opustite, popravite raspoloženje, započnete ili nastavite dan u boljem „bistrije glave“. Ako je radite uveče, korisna je za bolji san. Izvodite je sedeći u položaju lotosa, fokusirajte se na disanje neko vreme, a zatim sa izdahom ponavljajte So Hum, dok ne osetite da ste pospani. Napravite malu pauzu, pa počnite ponovo. Ukupno vam treba dvadesetak minuta da se „dekompresujete“ i osvežite.

Praksa meditacije na čakre

Praksa meditacije na čakre može se izvoditi u paru – partner može da sluša vaša razmišljanja i vi njegova  i na ovaj način se možete duboko povezati.

Ova meditacija se praktikuje da bi se uravnotežile čakre, jedna po jedna, povezivanjem tela i uma. Joga položaji kao što su pas ili mačka/krava, podržavaju ovu meditaciju, jer omogućavaju da osetite jaču vezu sa donjim delovima tela i omogućava da otvorimo grudi i pluća koristeći pravilno disanje.

Meditacija ljubaznosti

To je moćna tehnika, koja može da vam popravi raspoloženje, ali i opšte blagostanje. Divan način da postavite ton za ostatak dana, ili da se ohrabrite kad stvari postanu uznemirujuće.

Ova praksa meditacije podrazumeva razmišljanje o lepim i srećnim stvarima koje znate o sebi, drugima, o celom svetu. Pomaže vam da osetite da ste deo Univerzuma i integrišete osećanje radosti i zahvalnosti u svoju svakodnevicu.

Potrudite se da odvojite vreme za meditaciju, bilo da to bude prva stvar koju radite ujutru, ili poslednja kojom završavate dan. Pronađite praksu meditacije koja vmama najviše odgovara i koja vam pomaže da povećate svest o sebi i svetu oko vas i povećate svoj potencijal za sreću i zadovoljstvo životom.

Pročitajte i ovo: Saveti za snagu uma koju svako može da izgradi

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments