Ishrana i treninzi Cristiana Ronalda su do osmišljeni do najsitnijih detalja, kako bi slavni fudbaler zadržao svoju top formu. Zahvaljujući tome, fudbaler danas ima 38 godina, a mnogi kažu da igra kao u najboljim danima.

Portugalac svoje uspeh duguje vrednim i napornim treninzima, kao i planu ishrane, koga se striktno pridržava.

Kako se hrani Cristiano Ronaldo?

I dok mnogi ljudi imaju tri glavna obroka tokom dana, Ronaldo sledi potpuno drugačiju metodu ishrane koja se odnosi na manju količinu hrane – koju jede nekoliko puta na dan.


Tako od doručka do večere,  portugalski fudbaler ima nekoliko različitih manjih, a čestih obroka. Konzumirajući hranu svaka tri do četiri sata, Ronaldo podržava rast mišića, a ujedno podstiče ubrzan rad metabolizma.

Na primer, on obično deli svoj dnevni unos hrane na šest manjih obroka, koje konzumira u intervalima od 2-4 sata. Ovo ne samo da održava optimalnu brzinu metabolizma, već sprečava osećaj gladi tokom celog dana.  Ono što je važno da napomenemo je da ovaj metod takođe pomaže da smanjite procenat masti u telu, odnosno, da ga održavate niskim.

„Jedite redovno. Ako redovno trenirate, važno je da održavate visok nivo energije kako biste nahranili svoje telo za bolje performanse. Ponekad jedem i do šest manjih obroka dnevno kako bih bio siguran da imam dovoljno energije da svaki trening izvedem na vrhunskom nivou”, kazao je Ronaldo.

Glavne namirnice koje jede Ronaldo

Kako je izbalansirana ishrana, sa naglaskom na unos proteina, veoma važna u planu ishrane Cristiana Ronalda, on jede visokokvalitetne namirnice: cela zrna žitarica, sveže voće, nemasni proteini (ribe brancin, sabljarka, bakalar) u kombinaciji sa sezonskom salatom. 

Naravno, fudbaler redovno konzumira proteinske šejkove i specijalne suplemente za podršku zglobova, koji takođe pomažu u oporavku mišića nakon intenzivnog treninga ili fudbalske utakmice.

Što se tiče stvari koje su zabranjene, prethodni Ronaldovi saigrači su primetili da izbegava da pije gazirana pića i da jede crveno meso ili smrznutu hranu. Opet, jednostavan pristup uklanjanju skrivenih kalorija.

Što se tiče njegovog omiljenog jela? Zove se Bacalhau à Brás, a pravi od nekoliko umućenih jaja preko kojih se slaže slani bakalar, luk, tanko narezan prženi krompir, crne masline i peršun.

Doručak:

Sir, šunka, jogurt sa niskim procentom masti, voće i avokado tost

Sok od kruške, jabuke ili ananas i kafa.

Užina

Sardine (nekada ih stavlja iz koznerve direktno na svež hleb)

Ručak

Sportsko piće (koje sadrži ugljene hidrate, koji povećavaju izdržljivost, i elektrolita koji hidriraju organizam, a ujedno nemaju mnogo šećera)

Tunjevina

Tvrdo kuvana jaja

Večera

Morska hrana: riba,  sabljarka, brancin.

Stek i salata

Desert

Čokolada

Kako izgleda trening Cristiana Ronalda

Sportista svaki trening počinje sa zagrevanjem, kako bi smanjio rizik od povrede. Zatim izvodi nekoliko krugova na terenu, radi istezanje i kardio vežbe.

Kada je u teretani, Ronaldov glavni trening je podeljen između kardio treninga, kao što su trčanje i veslanje, i podizanja tegova. Važno je da se ciljatju svi delovi tela i da se pomoću vežbi poboljšavaju snagu i izdržljivost.

Vežbe u teretani

U teretani, Ronaldo kombinuje kardio vežbe sa tegovima. Trudi se da vežba 5 dana u nedelji, od 3 do 4 sati kako bi zadržao nizak nivo masti (manje od 10 posto)

Kardio vežbe uključuju nekoliko sesija trčanja,  svaka u trajanju od 25 do 30 minuta.

Kratke vežbe, kao što su sprinterske vežbe visokog intenziteta.

Nedeljni plan vežbanja:

Ponedeljak: Kardio vežbe sa čučnjevima, skokovima i iskoracima

Utorak: Dan odmora

Sreda: Podizanje tegova i kardio vežbe sa sopstvenim telesnim opterećenjem, kao što su sklekovi i zgibovi

Četvrtak: Power clean trening i Sprint

Petak: Dan za noge sa fokusom na stabilnost i trbušnjake

Subota: Dan odmora

Nedelja: Kardio vežbe, sprint i preskakanje konopca.

Pročitajte i ovo: Evo šta da radite ako ste nezadovoljni svojom novom frizurom

Naslovna fotografija: instagram.com/ronaldo

Kristina Page

Comments