Mentalno zdravlje omogućava održavanje fizičkog zdravlja 

Ako ste bezvoljni, zabrinuti, uznemireni, iscrpljeni, ne možete ni da odete u teretanu, ili na fudbal sa prijateljima, nemate snage za to. Ako mentalno zdravlje dostigne tačku izolacije, počinje da propada vaše fizičko zdravlje. Istraživanja pokazuju povezanost mentalnog zdravlja i kardiovaskularnih bolesti. Kada ste obuzeti poplavom mračnih misli, to povređuje vaše telo. Prestajete da brinete o njemu, a loša energija koju ne kanališete, nakuplja se u vašem organizmu i izaziva energetske blokade, koje se manifestuju kroz razvijanje oboljenja. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sven Gold (@svengold)

Mentalno zdravlje je uslov za dobre izbore 

Kako ćete doneti dobre odluke, ako su vam misli zamagljene, osećanja teskobna, ako ste stalno ljuti, frustrirani ili bezvoljni? Razmišljaćete pesimistično, padaće vam na pamet najgori ishodi i obuzimaće vas strah pred posledicama bilo koje odluke. Možete donositi odluke nastojaći da izbegnete loše ishode koji postoje samo u vašoj glavi, a to svakako nije zdrav izbor i neminovno vodi ka nekim lošim ishodima, koje niste mogli da predvidite. Kada vam nedostaje svest i jasnoća, ne možete stajati iza svojih odluka i možete se uplesti u osećanje krivice i inferiornosti. 

Kada ste vi stabilni, pružate stabilnost i drugima 

Ljudska potreba za pripadanjem nekako se mora izraziti – kroz formiranje porodice, partnerstvo, brigu o ljubimcu. Ako niste stabilni i mentalno zdravi, niko se ne može osloniti na vas i oni sa kojima ste povezani, trpe. Svi oko vas osećaju vaš duh i komuniciraju sa njim na dubljem nivou. Najbolje što možete pružiti onima do kojih vam je stalo, jeste da adekvatno brinete o sebi i svom mentalnom zdravlju. Ne  možete biti tu za druge, ako niste za sebe. 

Naslovna fotografija: instagram.com/danieltonijais

Brankica Milošević 

Comments