Najlakše je iskanalisati ljutnju dok još nije prerasla u bes koji mora da eksplodira, i koji obično povređuje one do kojih ti je najviše stalo (i koji te najčešće dovedu do usijanja). Ali, to čime te je neko izazvao nije opravdanje za eksploziju, za grube reči i surove postupke, zbog kojih se posle i sam osećaš loše – to je tvoja reakcija i ona je u tvojoj nadležnosti. To ne znači da ljutnja nikada nije opravdana i da treba da je suzbijaš, nego da budeš svestan toga kako se osećaš i da ne reaguješ dok se ne ohladiš, da ne bi povredio one koje voliš i da sebe ne bi opteretio osećanjem krivice i straha od sopstvenih reakcija. Možda je ljutnja tvoj odbrambeni mehanizam koji najradije koristiš, jer se osećaš dobro kad si ljut – prija ti to osećanje pravednog gneva, osećaš se moćno i drugi se povlače i povlađuju ti, ili te ostavjaju na miru, ili nauče da dobro paze da te ne izazovu – a to nije dobro za međuljudske odnose. Ni emotivne, ni kolegijalne, ni porodične. Evo nekih razumnih koraka za izlaženje na kraj sa osećanjem ljutnje.

Ne opravdavaj svoju ljutnju

Od ljudi sklonih ljutnji često čujemo opravdanja time da su bili isprovocirani, ili da im je ljutnja korisna. Oni često izjavljuju da ne mogu da se kontrolišu, jer im je takva priroda (ali izražavanje emocija se može naučiti i kultivisati), da će eksplodirati ako ne izraze bes (ali već je dovoljno štetno to što si se našao u stanju besa i što gubiš kontrolu) ili da ljutnja plaši „neprijatelja“ i zaustavlja ih u nameri da manipulišu i koriste ljutitu osobu (ali, da li su u tom slučaju, svi oko tebe neprijatelji? Nije li u pitanju neki dubok strah, koji tebe sprečava da razviješ dobre odnose sa ljudima?), ili da ljutnju ne pokazuju slabići (ali, kontrola i kanalisanje ljutnje je upravo znak snage)…

pexels photo 37819 Kako da ne povrediš ni sebe ni druge svojom ljutnjom

Razmisli kako možeš da postupiš drugačije

Sastavi listu stvari koje možeš da učiniš, umesto da besniš. A onda, u prvoj sledećoj prilici konsultuj listu i pronađi nešto adekvatno situaciji. Ovo je kreativna igra, koja neće baš glatko ići, ali shvati je kao zadatak i izazov i vežbaj u manje uznemirujućim situacijama, pa ćeš naučiti da se „preusmeriš“ i situacijama kada si jako ljut.

Comments