Da li ponekad osećate da ste zarobljeni nevidljivim vezama, koje uslovljavaju vaše životne izbore, vaše sklonosti, vaš ukus, hobije, vaša očekivanja i ciljeve? Da li se ponekad osećate kao lutka čije konce povlače nevidljive ruke? Da li vam je dosadilo da igrate kako drugi sviraju? Sve je to, naravno u vašoj glavi, ali ako već svakog dana iznova pričate i živite istu priču, mogli biste i da izmislite novu. Oslobađanje uma i promena priče može vam doneti svesnost i hrabrost da presečete konce i napravite svoju sopstvenu koreografiju – i da igrate ples svog života, umesto da skakućete i klatite se u ritmu koji vam je nametnut.

Oslobađanje uma

Vaše misli uzrokuju vaše stavove i ponašanja, a da biste promenili misli, potrebno je oslobađanje uma od nagomilanih obrazaca, stereotipa i uverenja koja praktikuje na dnevnoj bazi. Uradite malo meditacije, da biste „raskrčili“ mentalni prostor i da biste mogli da čujete i posmatrate misli koje vam se roje u glavi i prolaze kroz nju. Procenite te misli po kvalitetu pozitivnosti i negativnosti. Čega ima više, da li ste više pozitivni ili više negativni? Da li ste skloniji sumnjičavim, mračnim i negativnim, ili samouverenim, radosnim i pozitivnim mislima.

Ako niste sigurni, pitajte najbliže kako vas vide – oni koji vas poznaju, mogu sa strane tačnije da procene. I često više znaju o vama više nego vi sami.

Započnite oslobađanje uma eliminacijom negativnih uticaja u svom životu – to nisu samo vaše misli, već i sadržaji koje konzumirate, reči i energija koju razmenjujete sa ljudima, pa i sami ljudi. Ako ste pesimista i mračnjak, vreme je da odlučite da budete srećni optimista i da započnete neophodan rad na unutrašnjem isceljenju da biste napravili promenu.

Promena narativa

Ako niste zadovoljni pričom koju odigravate, vreme je da promenite priču. Najveći uticaj na ljudsko ponašanje ima priča koju sami sebi pričamo, u svojoj glavi. A ono što vam je u glavi, to živite. Ako promenite svoju priču, promenićete svoj svet.

Šta je vaša priča? Vaš posao, veza, finansijsko stanje, prijateljstva… Ukoliko niste zadovoljni nekim od ovih sadržaja (ili ni jednim), vreme je da preduzmete neophodne korake za oslobađanje. Iako se možda osećate zaglavljeno, to je samo subjektivni osećaj, čija se snaga obnavlja i održava time što stalno sebi pričate istu priču. Od danas, preuzmite punu odgovornost za svoj život i promenite priču, osmislite novi scenario.

Čak i ako vam je teško da razmišljate i govorite na pozitivniji način, ipak to učinite. Uradite sve što je potrebno da samo počnete da razmišljate i govorite pozitivno, umesto da se zadržavate na negativnom.

Da li vam je dosadilo da igrate kako drugi sviraju 2 Da li vam je dosadilo da igrate kako drugi sviraju?

Sako, kravata i pantalone: Dan John Ušće, Košulja: Konstantin Beo, Maramica: Kigili Ušće, Sat: BPM (Emporia Armani) Ušće, Lokacija: Pura Vida

Pročitajte i ovo: Načini na koje se poznati muškarci bore protiv stresa i anksioznosti

Delujte uprkos strahu

Promene su zastrašujuće – strašno je i razmišljati o njima, a kamoli sprovoditi ih. Razmišljate da promenite posao, lokaciju, partnera? To je strašno, ali je i uzbudljivo. Ne pokušavajte da potisnete strah, ali i ne držite ga ispred sebe kao štit koji vam omogućava da ostanete u svojoj zoni komfora. Osetite strah, prigrlite ga i delujte, uprkos njemu. Ne morate nastaviti osrednjim putem, ne morate da krivite sebe zbog prošlih odluka ili neuspeha, usudite se da ih ostavite u prošlosti i date sebi novu šansu.

To je upravo definicija hrabrosti – hrabrost nije kada se ne plašite, nego kada vas strah ne sprečava da stupite u akciju.

Oslobađanje kroz izazivanje uverenja

Vaša uverenja vas sputavaju i zarobljavaju – da li ste ih ikada izazvali, preispitali, izvrnuli naglavce i temeljno protresli? Oslobađanje je veliko čišćenje i obavlja se tako što unutrašnje sadržaje izvrćete, istresate, odbacujete ono što vam ne treba, pakujete i zadržavate (u novom rasporedu) ono što vam je korisno. Da li ćete se zadovoljiti osrednjošću? Da li je to što vas ne zadovoljava najviše što ćete ikada dostići? Zašto biste pristali na to? Pobunite se protiv osrednjosti i iskoristite tu energiju za oslobađanje od sputavajućih uverenja i promenu narativa.

Napravite plan za oslobađanje

Vaš prvi korak je da razmislite gde želite da se nalazite i kojim putem ćete krenuti tamo. Napravite listu ciljeva, da biste ostali motivisani – šta je ono što hoćete, više novca? Karijera koju volite? Više novca? Više slobode? Novi partner? Prijatelji? Sopstveni biznis? Sve zapišite. Zatim napravite plan kako ćete raditi na putu ka ostvarenju svojih ciljeva.

Napravite akcioni plan, počnite da istražujete nove karijere, napravite budžet, pratite ga, tražite drugi posao…

Ako želite novu vezu, počnite ponovo da izlazite – dobro je postaviti ciljeve, ali bez akcije nećete stići daleko. Možete proći kroz oslobađanje i kreirati novu priču, možete doći do tačke da preduzmete korake ka novim ciljevima. Možete doživeti više mira i radosti tokom svog putovanja – i vredni ste toga!

Pročitajte i ovo: Ispunjenje potreba i lični razvoj – Maslovljeva hijerarhija potreba

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments