Ljudi često žele uspeh, novac, slavu i popularnost, ali uopšte ništa ne preduzimaju – nisu spremni da rade i da zasluže ono što žele. Ili su možda duboko u sebi ubeđeni da taj uspeh uopšte ne zaslužuju, pa se zadovoljavaju maštanjem i pronalaženjem izgovora zašto im je nešto nedostupno. Ali ako znaš šta hoćeš i voljan si da radiš, a ometa te nedostatak organizacije, ispravnog stava i smernica, evo nekih pravila koja bi trebalo da usvojiš i integrišeš u svoj način života.

Budi prilagodljiv

U prirodi ne preživljava najjači i najbolji, nego onaj ko se najbolje prilagođava životnim uslovima. Na taj način koristiš prednosti koje imaš, umesto da se nerviraš zbog onih koje nemaš i još nešto – kad svoje sposobnosti koristiš za prilagođavanje, onda nemaš razloga da u okolnostima tražiš opravdanje za svoju neaktivnost i neuspeh. Takođe, kad znaš da možeš da se snađeš i opstaneš, kad to imaš u svom iskustvu, onda manje strahuješ od promena – pre ćeš biti u stanju da promeniš sputavajuće okolnosti, da ostaviš posao na kome se loše osećaš ili da izađeš iz veze koja te ne ispunjava.

Budi skroman

Arogancija vodi udaranju glavom o zid, a skromnost vodi istinskom samopouzdanju. Skroman čovek je u stanju da uči od boljih od sebe, jer ih vidi kao svetle primere, a ne kao konkurenciju – kad mogu oni, to znači da može i on. Skroman čovek ne okleva da postavlja pitanja, traži pomoć i uputstva i da na svaki način saznaje ono što ne zna, dok arogantan pokupi par informacija i misli da sve zna i da sve može sam.

blog 24 Načini da živiš svoj život onako kako stvarno hoćeš
Comments