Svi imamo problem sa tim kako da se na što bolji način organizujemo, te da tokom celog meseca, od plate do plate imamo za sve svoje potrebe, troškove, te da uz sve to možemo i da uštedimo. Nekad se to čini nemogućim, ali kada bolje razmislimo, možda smo sami krivi, nekad nekontrolisano trošenje, “bacanje” novca na stvari koje nam neće nikada trebati, te na sve ono što nam u stvari nije ni potrebno u nekom trenutku. Otkrili smo 4 odlična načina na koja možete da se organizujete, te da uz neki od njih imate tokom celog meseca za troškove, a uz to i da uspete da nešto ostavite “po strani”.

4 organizaciona načina koja će vam omogućiti da uvek imate novca.jpg2  4 organizaciona načina koja će vam omogućiti da uvek imate novca

Metoda 50-30-20

Za mnoge ovaj metod trošenja i čuvanja novca se pokazao kao veoma uspešan. Da li do toga dovodi tačno raspoređivanje novca ili sama organizacija utiče na to da drugačije trošimo, nije utvrđeno, ali je bitno da funkcioniše. Metod 50-30-20, podrazumeva da 50% svojih mesečnih primanja odvajate za sve obavezne troškove koji podrazumevaju račune, hranu, te sve ono na šta se mora trošiti. 30% ide na sve sporedne troškove, te one troškove koji nisu obaveza, ali se dešavaju, poput poklona, izlazaka, garderobe i sličnog. Poslednjih 20% sačuvajte, sklonite negde i ostavite ih kako biste imali i neku ušteđevinu.

Comments