Redosled rođenja definitivno utiče na to kako se oblikujete u detinjstvu i čime raspolažete kad ste odrasli. Najmlađi su često najvoljeniji i više toga im se prašta, ali često i izmiču pažnji i uspevaju da sprovedu svoje namere, jer su svi ostali suviše zauzeti da ih spreče. Što je više dece, to je izrazitiji uticaj redosleda rođenja, ali on je evidentan, čak i kad niste najmlađi, nego prosto – mlađi.

Najmlađi najbolje uče pod mentorstvom

Sve što su naučili, bilo je kroz posmatranje i imitaciju starijih, a to postaje očigledno kad odrastu i dođu u radno okruženje. Obučavanje korak po korak, kroz provođenje kroz proces rada, zbuniće ih, usporiti i blokirati. Ali ako se nađu pored nekog ko zna posao, napredovaće neverovatnom brzinom. Korisno je znati ovako nešto, ako ste sami u tom položaju, ali i ako ste kolega u poziciji da pruži podršku ili šef koji organizuje posao.

mladje dete 2 Stvari koje naučite o životu kao najmlađe dete u porodici

Pokazuju ljubav tako što učestvuju u svemu

Mlađa deca su često ona koju svuda vuku sa sobom, jer nemaju kome da ih ostave na čuvanje – i tako posećuju sve moguće priredbe, utakmice i sve ostale oblike javnih nastupa koje imaju njihova starija braća i sestre i kojima prisustvuju roditelji. Tako ljubav izjednače sa podrškom i navijanjem – kad vas voli neko ko je najmlađi po redosledu rođenja, nikada neće propustiti da navija za vas i da proslavlja vaše uspehe, a to je možda najlepši izraz ljubavi koji neko može da pruži.

Nemaju nikakvih problema da sami preduzimaju akcije

Ako niko neće da se igra sa njima, oni se igraju sami. Nikome se ne ide u park – otići će sami i pronaći društvo, ako im je potrebno. Kad odrastu, njima ne treba društvo za vožnju bicikla, šetnje, putovanja. Ako se nikome se ne ide tamo gde bi oni išli, nema problema, idu sami. Jednako dobro funkcionišu sami sa sobom, kao i sa svima ostalima.

Comments