Problemi su sastavni deo svakodnevice i iskrsavaju i tamo gde možemo da ih očekujemo, ali i tamo gde nas zatiču potpuno nespremne. To se stalno dešava, svima. Suočavanje sa problemima je ono što prouzrokuje najveći deo stresa, a koliko ćemo se uspešno sa njima suočiti, zavisi najviše od našeg stava. Ako se osećamo bespomoćno, paničimo, sažaljevamo sebe, ako reagujemo preterano dramatično, ili ako umanjujemo značaj problema, nećemo imati realnu sliku onoga što se dešava i problemi će nas savladati, stresirati i frustrirati. Evo nekih konstruktivnih načina da se nosiš sa neprijatnim nepredviđenim situacijama.

Kao prvo, distanciraj se emotivno

Neprijatna situacija izaziva negativne emocije. Ako se „primiš“ i dozvoliš da te negativne emocije preplave, reagovaćeš emotivno i teško da ćeš pronaći rešenje za problem pred kojim si se našao. Ako odbiješ da se prepustiš emocijama, stvaraš emotivno neutralnu situaciju i onda si u stanju da reaguješ racionalno i promišljeno, a ne impulsivno i emotivno. Kad uspeš u tome, da se emotivno distanciraš od loše situacije, tvoje nesvesno pamti taj uspeh i pomaže ti da ga sledeći put opet postigneš.

Ne pitaj se zašto, nego kako

Zašto se nešto događa? O tome ćeš razmišljati kad se situacija smiri. Dok je u toku, ne pitaj se zašto, pitaj se „kako da se najbolje nosim sa ovim izazovom?“ Svaka neprijatna situacija jeste izazov za tebe i traženje načina i rešenja je ono čime tvoj um treba da se bavi. Isto tako, um skladišti pozitivne informacija – on voli da rešava zagonetke i da se bavi kreativnim traženjem rešenja. Kad sebi postavljaš sugestivno pitanje o nošenju sa izazovom, um zadržava fokus na kreiranju pozitivnih ishoda.

zasto Kako da se nosiš sa nepredviđenim i neprijatnim situacijama
Comments