Jezici ljubavi 

Sa jezicima ljubavi slično je kao sa različitim stilovima vezanosti – svako ima svoj, dominantan. Svako bolje razume, oseća i prima, ako mu se ljubav iskazuje na način koji je njemu primaran i razumljiv. Pošto verovatno imate različit jezik ljubavi od svog partnera, potrebno je da naučite te „strane“ jezike. Možda vašoj partnerki više znači kad joj kažete da je volite, ili je često grlite i dodirujete, nego sve što ste za nju bez reči i nesebično učinili – što je za vas način izražavanja ljubavi. U tom slučaju, partnerka je ta koja treba da nauči da vam svoju naklonost češće izražava kroz dela i činove ljubavi, a vi da češće verbalno i fizički izražavate nežnost. 

Ulaganje u odnos 

I ovde ipak dolazimo do jednačine – računamo ulaganja (prihode i rashode) sa obe strane, da bismo dobili rezultat (posvećenost i stabilnost). Koliko dugo ste zajedno? Uloženo vreme ne mora da bude jednako konstruktivno iskorišćenom vremenu, ali se (veoma) računa. Koliko je jak „ekosistem“ koji ste s vremenom izgradili? Koje su nagrade, a koji troškovi (šta ste žrtvovali, a šta ste dobili) – što je više nagrada, to bolje. Dobro je i ako osećate da je ono čime ste nagrađeni vredno svih troškova (svake žrtve, odricanja, cene).  Jer, na kraju, dubok i stabilan odnos transcendira sve faktore i uslove i prevazilazi ih – krajnja nagrada je ona da znate u srcu i u duši da ste sa pravom osobom, koju biste opet izabrali i sa njom opet prošli kroz sve kroz šta ste prošli, kad biste ponovo birali. Da je vaš život bolji, jer je ta osoba uz vas, da imate svoj mir i da ste zadovoljni sobom. 

Bez obzira na to da li ste sami, ili ste se upravo zaljubili, ili ste u dugoj vezi ili braku (koji može biti bolji), ovi psihološki aspekti vam mogu pomoći da bolje razumete i sebe i drugu osobu, da objektivnije sagledate (i vrednujete) međusobne razlike i da prihvatite svoj deo odgovornosti za izgradnju odnosa kakav želite. 

Naslovna fotografija: instagram.com/couples_magazine

Brankica Milošević 

Comments