Svako od nas raspolaže potencijalima za razvoj mentalne snage, stabilnosti i ravnoteže, ali možda imamo pogrešna ubeđenja o tome šta jeste, odnosno, šta nije snaga. Ovo su ključna uporišta mentalne snage i ravnoteže zasnovana na onome šta ta snaga nije, a obično se misli da jeste.

Biti snažan, ne znači biti krut

Upravo suprotno – veoma snažni ljudi su vrlo fleksibilni i tolerantni, ali imaju jasne granice. Oni ne trguju sa svojim vrednostima i ne spuštaju svoje kriterijume, da bi se prilagodili, već izlaze u susret i podstiču druge (i od njih zahtevaju) da takođe izađu u susret. Spremni su na kompromise i ustupke, zarad dobre saradnje i svih vrsta međuljudskih odnosa, ali ni jednog trenutka ne prestaju da budu ono što jesu – ne čine ono što ne žele da čine, jer im tako govori njihov sistem vrednosti i čine ono što smatraju neophodnim, jer im je stalo i jer su spremni da daju sve od sebe za ono do čega im je stalo.

Biti snažan, ne znači biti neosetljiv

I opet suprotno – mentalno snažne osobe su u kontaktu sa svojim emocijama, poznaju ih i priznaju, imaju razvijenu empatiju i nisu sebični. Odlikuje ih samosvest, iz koje proizilazi i svest o drugim ljudima, o tome kako se drugi osećaju i kakve motive imaju. Mentalna snaga se razvija negovanjem ljubaznosti i saosećanja u odnosu sa drugima, i priznavanjem i vrednovanjem sopstvenih osećanja – kada znaš šta osećaš u svakom trenutku i zašto to osećaš, onda možeš svojim osećanjima da upravljaš, jer osećanja upravljaju onima koji ih potiskuju i sputavaju.

pexels photo 220237 Šta (ni)je mentalna snaga i kako da je razviješ

Comments