Ako niste spremni da pretrpite nešto bola, zarad tetovaže koju želite, nemojte se upuštati u ovu priču. Jer ne možete da prekinete i poništite ono što ste započeli, ako se ispostavi da vam je prag tolerancije na bol veoma nizak. Nivo bola, osim od vaše osetljivosti (tolerancije) zavisi i od mesta na kome se tetovaža radi. Najmanje su bolna mesta na kojima ima najviše mesa, a najbolnija su ona gde je “postava” između kostiju i kože najmanja.

Osim toga, bol je najjača na početku – posle nekoliko minuta, naviknete se na taj osećaj i onda možete mirno da podnesete proces tetovaže. Kažu da bol dolazi najviše otud što ne znate šta da očekujete, a kad bockanje počne, onda nekako shvatite i prihvatite to (i psihički i telesno) i opustite se – opuštenost najviše utiče na to da se intenzitet bola smanji i postane sasvim podnošljiv.

Posle tetoviranja, ostavite zavoj da stoji najmanje dva sata (najviše 12), a zatim ga pažljivo uklonite. Tetovirano mesto ćete prilikom pranja nežno tretirati, neutralnim sapunom, mlakom vodom i bez trljanja (i bez direktnog usmeravanja tuša na to mesto), a kad se osuši mazaćete neku antibiotsku mast u tankom sloju. Tetovažu treba ispirati jednom do dva puta dnevno i uvek je treba pažljivo osušiti i namazati.

tetoviranje 2 1 Šta treba da znaš o tetoviranju

Posle nekoliko dana pojaviće se krastice, koje nikako ne treba da skidate i grebete – kada se one pojave treba da pređete na neku drugu mast za kožu, na bazi pantenola, ili Pavlovićevu mast (za bebe), jer je potrebno da koža održi vlažnost. Ako vas mnogo svrbi, namažite tetovažu alkoholom, ali nikako se nemojte češati!

Neprijatnosti bi trebalo ubrzo da prođu i posle dve dve nedelje vaša tetovaža će pokazati svoj pravi i trajni izgled. Za to vreme se nemojte sunčati, izbegavajte sve aktivnosti zbog kojih ćete se mnogo znojiti, nosite pamučnu i široku odeću, ne dajte nikome da vam dodiruje tetovažu (da se ne bi inficirala), održavajte kožu čistom i masti i kreme mažite u tankom sloju, da bi kože mogla da diše.

Dakle, ponašajte se kao pacijent koji se oporavlja od intervencije, da biste sprečili bilo kakve komplikacije.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments