Kao što se mi žalimo da nas muškarci ne razumeju, bunimo se protiv patrijarhalnog društva i sigurne smo da je ovaj svet napravljen po meri muškaraca i da je zato vama sto puta lakše u životu, tako i vi imate primedbe. Muškarci se takođe žale da ih žene ne razumeju i da ne mogu da shvate da uopšte nije lako biti muškarac. Evo šta se navodi kao neshvatljivo ženama.

Muškarci moraju uvek da naprave prvi korak

Muškost vas obavezuje na to. Čak i kad žena učini prvi korak, u kasnijem razvoju situacije, muškarac mora da pokaže inicijativu, ako misli da zadobije poštovanje. Pa, da li mi poštujemo muškarce kojima manipulišemo, koji nemaju svoje ja, nikad nam se ne suprotstavljaju i nemaju nikakve ideje i planove? Naravno da ne. Ipak, u savremenom svetu i savremenim odnosima, muška inicijativa nije obavezna u smislu prvog koraka, ali je obavezna u smislu ljudskih vrednosti, jer i žene se danas odlikuju zauzimanjem za sebe, ambicijom, inicijativom, idejama i planovima. Utoliko je izazovnija muška pozicija – ono što vam pripada po pravu muškosti, sada morate da branite i da se trudite ne samo da odgovorite očekivanjima, nego i da dostignete žene i da im parirate na terenu koji je do skoro bio isključivo vaš. Dakle, ne, nije istina da morate da napravite prvi korak i da, istina je da morate da imate inicijativu. Ne zato što ste muškarac, nego zato što ste čovek.

muskarac 2 Zašto uopšte NIJE LAKO biti muškarac

Muškarci su usamljeni u svojim emotivnim krizama

Ne možete da pozovete prijatelja plačući i da ovaj odmah dotrči da vas grli i teši. Muškarci ne plaču na ramenu drugih muškaraca. Postoji podrška koju razmenjuju, ali ona se odnosi na hrabrenje, kuliranje i potiskivanje emocija. Svaki ortak će se naći svom ortaku da se zajedno napiju do besvesti zato što je ortak ostavljen, a onda će možda čak i plakanje biti opravdano – napili se, ne znaju šta rade. Za ovo vam nismo krive. Izgibosmo da vam pokažemo koliko je važno uvažavati emocije, biti svestan onoga što osećate i deliti sa na nama ono što proživljavate. Ako nemate ortaka kome možete da plačete na ramenu, verujem da imate ortakinju. Ortaci vam služe za neuspešno potiskivanje emocija, a žene za razmenu i bolje razumevanje sebe. Stalno se nudimo. Ako se rogušite i pokušavate da se držite kao pravi muškarac (tvrdoglavi potiskivač) promenite stav i sagldajte ženski prijateljski potencijal – da, čak i kada je u pitanju vaša partnerka.

Comments