Od trenutka kad ustanete, dok uveče ne padnete u krevet iscrpljeni, morate da funkcionišete, da ispunjavate obaveze, donosite odluke, rešavate probleme i imate utisak da ste trčali maraton i jedva stigli do cilja, iako ste pola dana presedeli u kancelariji. Borite se sa padovima energije tokom celog dana i ispijate bezbrojne kafe i energetska pića, da biste odagnali umor i pospanost. Stručnjaci kažu da je mnogo pametnije da napravite strategiju i da ekonomično raspoređujete, trošite i nadoknađujete energiju tokom čitavog dana.

Strategije za ekonomičniju potrošnju energije od jutra do večeri3 Strategije za ekonomičniju potrošnju energije od jutra do večeri

Počnite od ustajanja

Imate naviku da ujutru odložite alarm i da odspavate još desetak minuta, ali i posle toga vam je teško da ustanete i da se rasanite. Stručno objašnjenje je u hemijskom procesu buđenja, koji u vašem organizmu započinje onog momenta kad se prvi put probudite i znate da je vreme za ustajanje. Ako ponovo zaspite na još desetak minuta, vi prekidate hemijske procese koji su upravo počeli i otežavate svom orgаnizmu. Strateški potez je da podesite alarm tako da uključuje tih desetak minuta odlaganja – prosto, neka zvoni deset, petnaest minuta kasnije, a onda ustanite odmah, bez odlaganja.

Doručak

Preko noći praktično gladujete. I kad ustanete treba da doručkujete, ali ne tako da vam varenje doručka oduzme energiju i umori vas. Odaberite visokoproteinski doručak umesto ugljenih hidrata, koji će vam podići nivo kortizola, hormona koji je važan za odogovor organizma na stres.

Svetlost

Pustite prirodno svetlo u prostoriju u kojoj boravite. Ako je napolju sunčano, svetlost će vas rasaniti i pomoći vam da uhvatite zalet i održite tempo radnog dana. Ako nema sunca, upalite svetla – bolja su bela, nego žuta, jer su sličnija dnevnom svetlu.

Comments