Dobar fidbek – sposobnost davanja konstruktivne povratne informacije – spada u ključne komunikacione veštine na poslu, ali i u svakoj drugoj životnoj situaciji. Zamislite da kolega na sastanku predstavlja projekat na kome je vredno radio i koji se svima sviđa, ali vi vidite značajnu slabost, koja bi mogla da ugrozi uspeh projekta. Željni da pomognete, ukazujete na problem i predlažete reviziju pristupa. Izlažete kritiku detaljno, verujući da pomažete timu da izbegne veliku grešku.

Ali, kada završite svi ćute oborenih poglada i vi shvatate da ste nekako ispali grubi i neprijatni i da je vaš kolega vidno uznemiren.

Bili ste na tom mestu? Ili u poziciji onoga koji prima kritiku i ne vidi ništa pozitivno u njoj?

Pa, učenje kako se pruža dobar fidbek, ključno je za izbegavanje povređivanja tuđih osećanja, a to što smatrate da su iskrenost i direktnost vaše prednosti, može sve dovesti u neprijatnu situaciju, uključujući i vas. Postoje pravi i pogrešni načini da se pruži povratna informacija, kao i pravo vreme i mesto za to.

Šta je dobar fidbek

Dobar fidbek, odnosno, konstruktivna povratna informacija, ne znači da budete poptpuno iskreni i direktni, kao u navedenom primeru. To je, zapravo, podržavajuća metoda komunikacije koja ima za cilj da nekome pomogne da poboljša svoj učinak ili ponašanje. Da bi se to postiglo, potrebno je da se fokusirate na specifična ponašanja i ishode, a ne na samu osobu i da svoje mišljenje iznesete na pozitivan način, sa poštovanjem.

Tako dobar fidbek pruža jasne i delotvorne predloge za poboljšanje, ističući prednosti i ukazujući na oblasti u kojima je potreban razvoj i nameru da podstakne rast i učenje, a ne da kritikuje i demorališe (što se vrlo često ipak dešava).

Kako da pružite konstruktivne povratne informacije

Fokusirajte se na ponašanje, a ne na osobu

Da biste pružili dobar fidbek, nemojte kritikovati osobu kojoj želite da ukažete na neke nedostatke – istaknite da se vaša zapažanja odnose na rad ili ponašanje te osobe, a ne na nju, kao pojedinca. Na ovaj način ćete preduprediti zauzimanje odbrambenog stava i pomoći drugoj osobi da ostane otvorena i da čuje vaše predloge.

Lako je spontano uskočiti sa „zaboravio si na ovo…“ ili „ovde si propustio…“ što deluje optužujuće i gotovo neizbežno stavlja drugu osobu u poziciju da se brani. Zato pokušajte da posmatrate stvari iz perspektive ponašanja – umesto da kažete „ovde si propustio…“ recite „primećujem da nedostaje…“

Dodatno može pomoći dodavanje onoga što ste očekivali, kao na primer „slušajući prezentaciju očekivao sam da će se u ovom delu razmatrati…“

To je tehnika „ja“ izjava, koja zaista dobro funkcioniše i koja vam pomaže da pružite dobar fidbek, koji će imati odjeka.

389A4620 Strategije za pružanje dobrog fidbeka – tako da ne ispadnete grubi i neljubazni

Sako i pantalone: MonaMan, Majica: Tommy Hilfiger, Sat: Bomar, Patike: Buzz, Naočare: Optiplaza

Pročitajte i ovo: Koji je vaš stil komunikacije na radnom mestu

Razmislite da li zaista želite da pružite dobar fidbek

Razmislite šta želite da postignete i da li zaista smatrate da morate da podelite svoje uvide – ako zaista verujete da će ono što imate da predložite poboljšati nečiji rad i pristup, nastupite iz te perspektive. Međutim, ako želite da podstaknete diskusiju, zato što volite da se raspravljate, ili hoćete da pokažete svoju superiornost, razmislite o svojim motivima. A i o tome kako će drugi reagovati – nemojte verovati da drugi ne mogu da vas pročitaju i da ste pametniji od svih.

Držite se činjenica

Iako koristite „ja“ izjave, izbegavajte da iznosite svoja osećanja, već se držite činjenica – iznesite ono što primećujete i predloge kako se uočene slabosti mogu poboljšati. Tako ćete izbeći klizav teren emocionalne konfrontacije, na kome se mogu pojaviti povređena osećanja i frustracije.

Dobar fidbek ukazuje na prilike umesto na greške

Lako je kritikovati. Sa strane posmatrajući, lakše ćete uočiti ono što nije u redu, nego neko ko je duboko uključen u ono što izlaže. Zato, umesto da upućujete kritike, usredsredite se na mogućnosti za razvoj, učenje i poboljšanje.

Na primer, umesto da kažete da nečija ideja promašuje poentu, recite da vas podstiče na razmišljanje i da vam neke zamisli padaju na pamet. Možete reći „ovo je baš inspirativno, a šta kažete kad bi ovo…“ Ovakav pristup može podstaći brejnstorming i timski rad, u kome su svačije ideje bitne, umesto da neko oseća da su njegove zamisli nevažne.

Vežbajte empatiju

Poštujte i priznajte rad, vreme i zalaganje koje je neko uložio. Ljudi se najčeše osećaju postiđeno kada im se upućuju povratne informacije ili kritika. Možete ih opustiti i uputiti im dobar fidbek, tako što ćete odati priznanje njihovom radu.

Razmotrite vreme i mesto za dobar fidbek

Ponekad, vreme i mesto za pružanje povratne informacije jednostavno nije odgovarajuće. Ali, to vam daje priliku da razmislite kada, gde i kako biste nekome mogli da pristupite i na koji način da mu se obratite, kako biste pružili dobar fidbek i izbegli kritikovanje i izazivanje odbrambenog stava.

Iako sasatanak na kome se raspravlja o predlozima možda deluje kao adekvatan trenutak, vaš kolega će možda više ceniti da mu se obratite kasnije, nasamo, na neobavezan način, koji ga ne izlaže negativnoj pažnji i kritici drugih.

Završite pozitivno i zadržite poštovanje

Kada iznesete povratne informacije, atmosfera se može zaoštriti i druga osoba može postati odbrambena, koliko god da ste nastojali da pažljivo pružite dobar fidbek. Zato vodite računa da na kraju istaknete poštovanje za trud koji druga osoba ulaže i poverenje u njene sposobnosti da poboljša svoj rad i svoju spremnost da je u tome podržite.

Vaš pristup može promeniti igru i zaista uticati na unošenje poboljšanja koja priželjkujete – bilo da je u pitanju poslovni projkat, ili prijateljski i partnerski odnos.

Dakle, ponašajte se prema svakoj drugoj osobi onako kako biste želeli da se drugi ponašaju prema vama i održavajte ton poštovanja i uslužnosti, da biste bili bolji šef, kolega, prijatelj, partner.

Pročitajte i ovo: Kako da poboljšate svoje pregovaračke veštine

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments