Koliko dobro sarađujete sa kolegama, uglavnom zavisi od vaših stilova komunikacije, kombinacije verbalnih i neverbalnih znakova, koja utiče na način kako komunicirate, učite, delite i sarađujete. To znači da vaš stil komunikacije u velikoj meri upravlja vašim ličnim i profesionalnim rastom i uspehom.

Vaš stil komunikacije zasnovan je na jedinstvenim karakteristikama koje određuju vaš pristup deljenju i razmeni informacija sa drugima – a oni takođe imaju svoje stilove komunikacije. Kako biste imali dobre interakcije i produktivnu saradnju, važno je da identifikuejte svoj stil komunikacije i da prepoznate tuđe stilove – kada uviđate razlike, vaša emocionalna inteligencija pomaže da se prilagodite i bolje komunicirate.

4 glavna stila komunikacije na radnom mestu

Pasivan stil komunikacije

Osobe sa pasivnim stilom komunikacije na radnom mestu oklevaju da izraze svoje mišljenje, ideje i potrebe i čekaju da drugi preuzmu vođstvo. Trude se da izbegnu sukobe i nesuglasice i izbegavaju da daju povratne informacije ili da se direktno bave nekim problemom. Takođe im je teško da postave granice i odbiju zahteve, ili izraze sopstvena ograničenja – neprijatno im je da kažu „ne“ i uglavnom koriste indirektne načine i signale da drugima nešto stave do znanja, što može biti pogrešno protumačeno ili proći neprimećeno i stvoriti nesporazume i zbrku.

Pasivan stil komunikacije povezan je sa nedostatkom samopouzdanja – kada osoba sumnja u svoje sposobnosti ili se plaši odbijanja, to je može sprečiti da se otvoreno izrazi.

Ako ste pasivni komuikator, biće korisno da vežbate asertivnost – koristite jasan, sažet i direktan jezik da biste izrazili svoje mišljenje ili izneli predloge. Izbegavajte preterano izvinjavanje i servilnost, jer to može oslabiti vašu poruku. Uvežbajte ono što želite da kažete – pripremite unapred nekoliko rečenica i naučite in napamet. Kada vam uspe da ih iznesete kako ste uvežbali i dobijte pozitivne povratne informacije, vaše samopuzdanje će se osnažiti i osećaćete da imate više kontrole.

Naučite da kažete „ne“ kada zaista ne možete da preuzmete dodatne zadatke ili obaveze – ako uvek sve prihvatate, možete se osećati iskorišćeno i ogorčeno. Kada postavite granice, zapravo zahtevate poštovanje – i to uglavnom uspeva.

Ukoliko komunicirate sa pasivnim komunikatorom, uključite ga u diskusiju, pitajte ga za mišljenje i ideje u razgovoru jedan na jedan, jer se mnogi pasivni komunikatori plaše izlaganja u grupi (ili mu pošaljite meil). Uverite tu osobu da cenite njeno mišljenje i pokažite zahvalnost za njen doprinos, budite pristupačni i prijateljski raspoloženi i izbegavajte da vršite pritisak.

Agresivan stil komunikacije

Osobe sa agresivnim stilom komunikacije nastoje da kontrolišu razgovore i situacije, prekidaju druge, poižu ton i zauzimaju preteći telesni stav, kako bi potvrdili dominaciju. Agresivni komunikatori mogu biti otvoreni i direktni, ali često grubi i netaktični, prelazeći preko tuđih granica (ličnih i profesionalnih), pokušavajući da nametnu svoje mišljenje. Takođe su skloni ličnim napadima, uvredama i prozivanju – oni napadaju nečiji karakter ili sposobnosti u pokušaju da potvrde svoju superiornost, a ako njih neko prozove, zauzimaju odbrambeni stav.

Istraživanja pokazuju da su muškarci koji agresivno komuniciraju često viđeni kao energične osobe koje slede svoje ciljeve, dok su žene koje komuniciraju na ovaj način viđene kao neprijatne i nametljive.

dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash 2 Koji je vaš stil komunikacije na radnom mestu

Ako ste agresivni komunikator, možete poboljšati svoju komunikaciju tako da više poštujete druge na radnom mestu. Identifikujte svoje okidače, koji vas teraju da agresivno reagujete i razmislite pre nego što odgovorite – udahnite duboko, kako biste se sabrali i reagovali mirnije. Birajte reči pažljivo i koristite jezik poštovanja koji odražava spremnost za saradnju – pripremite se unapred za važne diskusije, kako biste ostali smireni. Povećajte empatiju tako što ćete pokušati da zamislite sebe na mestu druge osobe i razmotrite njenu perspektivu. Kada preterate, priznajte svoje ponašanje, izvinite se i iskupite.

Da biste komunicirali sa osobom koja ima agresivan stil komunikacije, postarajte se da ostanete mirni i pribrani – ljutnja i defanzivnost mogu samo eskalirati neprijatnu situaciju. Održavajte profesionalno ponašanje i izbegavajte lične napade – fokusirajte se na problem i odvojte agresivan ton od sadržaja. Navedite svoje granice i dajte do znanja osobi da očekujete da će vam se obraćati sa poštovanjem. Pokušajte da razumete osnovne razloge te osobe za agresiju, možda stres, frustracija i pritisak utiču na njen stil komunikacije.

Pročitajte i ovo: Povećajte svoj nivo otvorenosti i pristupačnosti – kako biste poboljšali komunikaciju s drugima

Pasivno-agresivna komunikacija

Pasivno-agresivni stil komunikacije kombinuje elemente pasivnog i agresivnog ponašanja – osobe koje ovako komuniciraju, često koriste sarkazam, daju komplimente koji sadrže prikrivenu uvredu i prave gestove nepoštovanja (prevrtanje očima i grimase), kako bi se indirektno nekome narugali ili kritikovali nečije ideje ili postupke. Dvosmisleni su, uskraćuju važne informacije kako bi izrazili nezadovoljstvo, bave se suptilnim sabotažama i potkopavaju projekte i incijative drugih.

Pasivno-agresivni komunikatori mogu se žaliti kolegama i nadređenima kako bi stekli saosećanje ili podršku, mogu se predstavljati kao žrtve, odbacujući odgovornost za svoje ponašanje.

Ovaj stil komunikacije je potkopavajući i stvara nepoverenje i nesporazume i može izazvati napetost u celom kolektivu i dovesti do sukoba.

Ako ste pasivno-agresivni komunikator, prepoznajte i priznajte svoje sklonosti i shvatite negativan uticaj koji one imaju na vaše odnose i dinamiku tima. Radite na tome da budete direktniji i da iskreno izrazite svoje misli, brige i mišljenja, na otvorenoj razmeni ideja, velikodušno hvalite i dajte konstruktivne povratne informacije. Ne dozvolite da se problemi gomilaju, kako biste sprečili ogorčenost koja izaziva pasivno-agresivno ponašanje.

Kada komunicirate sa pasivno-agresivnim komunikatorom, ostanite profesionalni i odgovorite na njihovo ponašanje smireno. Izbegavajte da reagujete sa frustracijom ili agresijom, jer to može biti upotrebljeno protiv vas. Fokusirajte se na činjenice i bavite se problemom, umesto da budete uhvaćeni u mrežu pasivno-agresivnih komentara i ponašanja. Kada je komunikacija nejasna i dvosmislena, tražite pojašnjenje, zamolite osobu da razjasni svoje namere i zabrinutosti i podstičite direktnu komunikaciju.

Аsertivna komunikacija

Asertivni stil komunikacije je ono čemu svi u poslovnom okruženju treba da teže. Asertivni komunikatori se jasno izražavaju, direktno i konkretno, umeju da kažu „ne“ i postave granice kada je to potrebno. Govore sa ubeđenjem, zračeći samopouzdanjem, poštuju tuđa mišljenja, osećanja i autonomiju, priznaju različita gledišta i traže zajednički jezik.

Asertivni komunikatori preuzimaju odgovornost za svoja osećanja i ne okrivljuju druge, koriste „ja“ jezik, da izraze svoja osećanja, imaju izražajan i otvoren govor tela, održavaju kontakt očima i gestikuliraju da bi pojačali svoje poruke.

Asertivan stil komunikacije podstiče pozitivno radno okruženje, poštovanje i saradnju – ponašanje i mišljenje asertivnih komunikatora ne treba tumačiti, sa njima znate na čemu ste.

Da biste postigli asertivnost i poboljšali svoje komunikacione veštine, razvijajte samosvest – identifikujte svoje prednosti i snage, zamolite kolege za povratne informacije o svom stilu komunikacije.

Odlučite po čemu želite da budete prepoznati na poslu, a zatim razmislite kako vaš stil komunikacije može podržati vašu reputaciju. Slušajte druge, pažljivo i bez prekidanja, iznošenja pretpostavki i prenagljenih zaključaka, postavljajte otvorena pitanja, kako biste otkrili i shvatili nečije motive, uverenja i stavove, koji možda nisu očigledni. Prilagodite svoj pristup u zavisnosti od toga da li razgovarate sa kolegama, klijentima ili nadređenima. Ako postante ssvesni pogrešne komunikacije, rešavajte to, brzo i otvoreno i učite iz tih grešaka, kako biste ubuduće izbegli slične probleme.

Pročitajte i ovo: Ovo su načini da poboljšate svoje veštine komunikacije

Naslovna fotografija: unsplash.com

Đorđe Đoković

Comments