Dovoljno sna doprinosi boljoj koncentraciji i produktivnosti na poslu, činjenica je. Nedostatak sna svakako utiče na vas, ometa vas i morate da prevazilazite dnevne krize što uglavnom činite tako što pijete više kafe i energetskih pića, a to vam ne pomaže da legnete na vreme i naspavate se.

U kom trenutku nedostatak sna počinje da utiče na vaš uspeh

Koliko dugo treba da spavate

Prosečna odrasla osoba spava od 6 do 8 sati i to se smatra dovoljnim i prihvatljivim sa zdravstvenog stanovištva. Pojedina istraživanja su zaključila da su najduži život imale osobe koje su spavale 7 sati, jer su otkrila razlike u stopi mortaliteta jasno povezane sa pojedincima koji su spavali 7 sati i onima koji su spavali više od 8 sati, ili manje od 4 sata (kod kojih se pokazala veća stopa smrtnosti).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Hogue (@christianhogue)

Lekari su zaključili da je najzdravije spavati 7 sati i da, sa stanovišta opšteg zdravlja, nema potrebe za više ili manje od toga. Da li uspevate da spavate tih sedam sati? Ili ste prosečno negde između 4 i 7?

Da li nedostatak sna utiče na produktivnost

Nedostatak sna dolazi na naplatu posle izvesnog vremena, to je svima jasno. Možete izdržati određeno vreme, „bustujući“ se različitim energentima i adrenalinom, jer jurite rokove i svoje ambicije, ali dobro znate da to neće trajati dugo, da ćete se iscrpeti, možda i razboleti i da u jednom trenutku morate da usporite i ispoštujete zahteve svog organizma.

Istraživači su, takođe, zaključili da osobe koje više spavaju, odnosno, odmorne osobe, fizički bolje izgledaju. Deluju svežije i zadovoljnije u poređenju sa onima na čijim licima su ispisani umor i napetost. Dobar san povećava privlačnost, zaključili su. Ali, zašto je to bitno u ovoj priči?

Pročitajte i ovo: Pobednički početak radne nedelje – ponedeljak za uspešne

Bolji izgled povećava vaše šanse za uspeh

Kada izgledate bolje, bolje se i osećate. A kada vas drugi vide prvi put, vaš izgled je bitan zbog prvog utiska. Činjenica je da ćete ostaviti bolji utisak, ako bolje izgledate, a bolje ćete izgledati kad ste odmorni. A prvi utisak pri poslovnom susretu, povećava vaše šanse za uspeh – kao prvo, može vam dati prednost u odnosu na konkurenciju koja se pojavila na razgovoru sa tamnim podočnjacima.

Kako da spavate bolje

Postoji nekoliko načina da bolje spavate, pa kada ozbiljno rešite da zdravije živite (ako ni zbog čega drugog, onda zbog poslovnog učinka i uspeha koji priželjkujete), preduzmite korake za eliminisanje nedostatka sna.

Uklonite smetnje

Ako imate na noćnom ormariću uređaje koji svetle, ili koje nepotrebno proveravate u toku noći (telefon, sat), sklonite ih van domašaja. Podesite alarm na telefonu i isključite notifikacije, jer će vas uznemiriti možda baš u trenutku kad tonete u san, što može da vam „razbije san“ i stvori nesanicu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Hogue (@christianhogue)

Pročitajte i ovo: Prednosti ranog ustajanja

Ograničite unos kofeina

Kafa, čaj, energetska pića – odlučite se za kafu ili čaj koji ćete piti ujutru i možda još jednom u toku popodneva. I neka to bude sve – nemojte posezati za još jednom kafom, ili uzimati energetski napitak, jer uveče nećete moći da zaspite, iako ste umorni, čak iscrpljeni. Održavajući budno stanje ogromnim količinama kofeina, održavate i hronični nedostatak sna.

Uvedite rutinu pred spavanje

Najbolji način da ispunite tih 7 sati sna, jeste planiranje rutine – kao kad ste bili mali. Priča pred spavanje, zašto da ne? Pročitajte nešto, ili slušajte audio-knjigu, a zatim ugasite svetlo ušuškajte se. Navike koje imate pre spavanja, dovode vaše telo do spremnosti za spavanje, a to znači da ćete se, odlazeći u krevet i budeći se svakog dana u isto vreme, biti odmorniji i spremniji za radni dan.

Odlučite se za „dovođenje u red“ i spavanje punih 7 sati svake noći, jer nedostatak sna može dugoročno ugroziti vaše zdravlje, kao i vaše šanse za uspeh.

Naslovna fotografija: instagram.com/christianhogue

Đorđe Đoković

Comments