Verovatno znate da svi veliki i uspešni ljudi svoj dan započinju u zoru. Neki vrlo malo spavaju, tvrde da im je pet sati sna sasvim dovoljno, a neki ranije ležu – ali rano ustajanje im je svima zajedničko. 

Šta je ono što čovek pokušava stalno da pronađe? Vreme. Nemate vremena za porodicu, za sebe, za svoje ciljeve. Šta biste učinili kad biste znali da će vam buđenje sat vremena ranije nego obično pomoći da to promenite? 

Pokušajte. Odredite sebi izazov – nedelju dana ustajanja u 5, ili još bolje, u 4 sata. Da li će biti iscrpljujuće? Da li ćete zevati celog dana? Da li ćete se loše osećati? 

Možda ćete se iznenaditi, ali evo šta bi vam ranije buđenje moglo doneti. 

Dodatne sate u danu 

Rano buđenje vam donosi dodatne sate, one koji vam uvek nedostaju u danu. Šta želite da radite sa tim vremenom? Ako želite da provedete mirno sat vremena, uz šolju kafe i emisiju koju niste stigli da pogledate – eto vremena koje niste imali. Možda želite da se opustite u kadi, posle dvadesetak minuta vežbanja? Možete i jedno i drugo, a da ne žurite i da ne kasnite. 

Da biste se dobro osećali rano ujutru, morate prilagoditi svoj ritam. To znači da treba da planirate dovoljno vremena za spavanje. Ako vam je potrebno osam sati sna (ne može svako da spava četiri, pet sati i da celog dana održava radni tempo), planirajte svoje vreme. Ne možete leći posle ponoći i biti orni za novi dan u pet ujutru, morate se naspavati. Dobra je taktika da ne uvodite odjednom buđenje sat ili dva ranije, već postepeno. Pomerajte vreme za po pola sata, dok ne steknete naviku da ustajete ranije. 

Rano buđenje vam daje vreme za vežbanje 

Mnoga istraživanja su pokazala da je jutro najbolje vreme za vežbanje. Kortizol je u vašem telu viši ujutru, što znači da ste budniji. Takođe, brže gubite težinu ako vežbate pre doručka. Imate vremena da odete u teretanu, ili da izađete u brzu šetnju, ili trčanje, ili da intenzivno vežbate u kućnim uslovima, koliko želite. Jutarnji trening može da traje i manje od pola sata, a može i ceo sat, kako vam više odgovara. Vrlo brzo ćete osetiti povećanje nivoa energije. I, kad ustanete dovoljno rano, nemate izgovor da preskočite vežbanje. 

Pročitajte i ovo: Zablude koje o mentalnom zdravlju (pretežno) imaju muškarci

Imate više vremena za planiranje 

U satima koje dobijate ranim ustajanjem, možete nadoknaditi vođenje planera – možete da na miru sednete, otvorite svesku i zapišete svoje planove (i dnevno ih možete ažurirati i menjati). Ova navika može biti veoma motivišuća – čin da svoju ideju zapisujete, pomaže vam da se fokusirate na ključne ciljeve i da se preispitate da li ste na pravom putu, jer imate vremena da integrišete svoje misli i ideje. Osim toga, navika planiranja vam unapređuje dnevnu organizaciju i dodatno vam štedi vreme. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Toni Jais (@danieltonijais)

Možete probuditi voljenu osobu uz kafu i poljubac 

Ako prvi ustajete imate vremena za sebe i imate tu prednost da voljenoj osobi priušitite najlepši početak dana – da joj skuvate kafu i probudite je poljupcem (u vreme kada ona inače ustaje). Ova promena će osvežiti vaše odnose i stvoriti pozitivne vibracije. Svakog jutra ćete biti nagrađeni osmehom i dobrim raspoloženjem voljene osobe. 

Rutina zdravog doručka 

Kada ustanete u zoru, morate doručkovati. Bićete gladni već posle dva sata, a imaćete vremena da sebi spremite zdrav doručak. Moći ćete da promenite režim ishrane koji se verovatno zasnivao na pecivima negde oko deset sati (jer pre toga niste ni bili gladni) u kratkoj pauzi, kada i ne možete spremiti ništa drugo, već jedino možete otići u najbližu pekaru. 

Rano buđenje unapređuje vaše radne navike 

Zamislite da imate globalni tim, u različitim delovima sveta i vremenskim zonama. Kada ujutru dobijete dva ili tri sata, hendlovaćete vremenske razlike i sustići ćete tim, gde god da žive njegovi članovi. Nećete morati da čekate da biste sa nekim komunicirali, pa ćete neke stvari moći da završite pre roka – i pre konkurencije. 

Pročitaj i ovo: Održite svoj metabolizam aktivnim uz ove savete

Zalet pre početka posla 

Ako počinjete da radite od 8 ili od 9 sati, to vreme će i dalje ostati isto. Samo ćete vi uhvatiti dobar zalet mnogo pre početka radnog dana. Ukoliko svakog dana pripremate neki zahtevan materijal za sutrašnji dan, i to ste do sada radili popodne (osećali se iscrpljeno, produžavali radni dan i kasnili na večeru sa porodicom), to sada možete uraditi pre početka posla, dok ste sveži i odmorni, a kancelariju možete napustiti ranije i obezediti sebi kvalitetno privatno vreme. 

Rano buđenje vam zaista može promeniti život. Trik je u tome da ne morate celog života ustajati u 4 ili 5 ujutru. Izazov treba da traje dok ne shvatite da je suština u disciplini. Za to vreme usvojićete neke navike koje će povećati vašu efikasnost (planiranje, vežbanje, doručak, preduzimanje najzahtevnijih poslova pre svih ostalih…) i te navike možete praktikovati i u starom vremenskom okviru. Prosto, kada počnet svesno da planirate svoje vreme, počinjete i više da ga cenite i postajete efikasniji. 

Naslovna fotografija: instagram.com/danieltonijais

Brankica Milošević

Comments