„Ako izaberete posao koji volite, nećete morati da radite ni jedan dan u životu“, kaže citat (Konfučije), koji se često navodi i dobro zvuči – ali nije istinit. Važno je da vas posao koji radite ispunjava, da ga smatrate smislenim i da za svoj rad, osim novcem, budete nagrađeni i osećanjem da dajete svoj doprinos svetu. Ali, svaki posao ima dosadne delove koje morate da odradite i na svakom poslu imate loše dane i periode, kad vam nije ni do čega. Imajte to u vidu, pre nego što zaključite da vam je potreban novi posao, jer možda nije do posla, nego do vas.

Međutim, ako je zaista vreme da se spakujete, krenete dalje i nađete novi posao, postoje znaci koji na to ukazuju i koji nisu uvek negativni. Ponekad se radi o tome da želite da ostvarite svoj san, ili da osećate kako na poslu stagnirate i želite više izazova i priliku za napredovanje. U drugim slučajevima, posao i poslovno okruženje vas opterećuju fizički, mentalno i emocionalno, pa je odlazak zdrav izbor i pozitivan korak. Dakle, ako imate loš dan, ne znači da treba da odustanete, ali kada je svaki dan loš, vreme je da tražite novi posao.

Kada je vreme za novi posao

Plašite se odlaska na posao

Ako je „sindrom ponedeljka“ toliko jak, da počinjete da očajavate već u subotu, brojeći koliko sati slobode vam je ostalo, verovatno je vreme da potražite novi posao. Pošto veliki deo svog života provodite radeći, kako se osećate na poslu je ključno za dugoročno blagostanje. Kada provodite celu nedelju čekajući petak, a zatim provodite vikend strahujući od ponedeljka, to sigurno nije dobro za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Da li ste sigurni šta je ono što vam smeta? Da li su problem saradnici? Klijenti? Šef? Poslovno okruženje? Posao? Definišite problem i orijentišite se u izboru novog posla tako da izbegnete da se ponovo nađete u situaciji u kojoj ste sada. Na razgovoru za novi posao usredsredite se na pitanja iz oblasti koja je problematična – ako vam problem prave saradnja i kolegijalnost, postavite pitanja o kancelarijskoj kulturi, ili zamolite da posetite kancelariju (poslovni prostor) i razgovarate sa nekoliko potencijalnih kolega, kako biste stekli utisak o njihovim ličnostima, atmosferi i odnosima.

Dosadno vam je

Mnogi u ovome ne bi videli nikakav problem. Nekome je dosadno, jer nema dovoljno posla, ali mnogi smatraju da je to prednost. Neko bi vam možda rekao „zabavu traži u privatno vreme, posao je posao“, ali ako osećate da vam dani prolaze u gledanju na sat, ili vam je dosadno zato što ste dostigli zasićenje i verujete da možete bolje, možda je vreme da potražite novi posao. Kada ste dugo na istoj poziciji, dosada je neizbežna, a ako nema mogućnosti za nove ili drugačije odgovornosti na poslu, možda treba da krenete dalje. Da biste izbegli da se ponovo zaglavite u kolotečini, raspitajte se o izazovima na poslu, mogućnosti za rast i napredovanje na mogućem novom poslu.

Znaci da je vreme da nadete novi posao 3 Znaci da je vreme da nađete novi posao

Sako: Movem (Canali) Mercator, Košulja: Movem (Canali) Mercator, Farmerke: Movem (Canali) Mercator, Lokacija: Hyatt Regency (bar)

Pročitajte i ovo: Da li ti posao oduzima životnu radost?

Nudi vam se novi posao i nova iskustva

Možda ste relativno zadovoljni na poslu koji trenutno obavljate, ali ukazuje se prilika da steknete nova iskustva i proširite vidike. Nije lako ostaviti kolege, okruženje i posao na kome vam je dobro, ali ako možete više naučiti i napredovati u karijeri i ličnom razvoju, priliku za novi posao treba ozbiljno da razmotrite. Ako je to, na primer, liderska pozicija, koja će vam omogućiti da poboljšate svoje veštine upravljanja, imate više odgovornosti i bolje zarađujete, to može biti pravi potez za vas.

Toksično okruženje

Rad u toksičnom okruženju može vas iscrpeti mentalno, fizički i emocionalno i biti štetan za vaše opšte blagostanje. Bilo da se radi o prezahtevnom šefu, ili lošim kolegijalnim odnosima, u vašem je interesu da nađete novi posao. Kada na poslu vlada atmosfera straha, intriga, zavisti i mržnje, ona će kontaminirati vaš unutrašnji život i toksičnost će se preliti u druge oblasti vašeg života i to vam zaista nije potrebno. Ne možete svakog dana ignorisati okruženje i nastojati da se isključite iz okruženja, to troši suviše energije. Možda vam se posao sviđa, ali imate samo jedan život, i ako je okruženje nepodnošljivo, vaše zdravlje i mentalna stabilnost moraju biti na prvom mestu.

Novi posao i ostvarenje sna

Imate priliku da ostvarite svoj san, najzad, posle toliko uloženog rada i sticanja iskustva. Ova veličanstvena prilika ukazuje se jednom u životu i morate doneti tešku odluku da ostavite sve što ste izgradili – uspešnu karijeru, odličan tim, kompaniju koja je uvek poštovala vašu lojalnost – i strahujete da li ćete sve to uspeti da ostvarite i na novom poslu. Koliko god bio uzbudljiv i baš ono što želite, morate rizikovati, jer kad su očekivanja visoka, izvestan stepen razočaranja je neizbežan. Vaša zabrinutost je opravdana, ali ovo je trenutak da napravite izbor koji se tiče samo vas i vaše dobrobiti (i rastanete se sa svojom kompanijom na najbolji način). Možda vam novi posao pruža priliku da putujete svetom, što ste oduvek želeli, da budete samostalni u poslu, da se bavite nečim kreativnim i imate više slobode i sve što ste do sada radili, dovelo vas je do tog trenutka. Budite hrabri i rizikujte. Bez izlaska iz zone komfora, nema uspeha i napretka!

Pročitajte i ovo: Pitanja koja treba sebi da postaviš pre nego napustiš posao

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments