Pričanje o sebi prilikom poslovnog intervjua, razlikuje se od pričanja o sebi nekome ko želi bolje da vas upozna, u drugoj prilici. Terapeut će takođe tražiti da kažete nešto o sebi, pokušavajući da stekne sliku o vama i podstaći će vas dodatnim pitanjima o tome gde ste odrasli, sa kim ste živeli, kakav ste odnos imali sa članovima porodice…

Poslodavac ne želi da vam uzima anamnezu, ali pričanje o sebi na razgovoru za posao može biti klizav teren, na kome možete završiti na leđima ako ne pazite.

Dakle, ono što govorite o sebi može povećati ili smanjiti vaše šanse da dobijete posao, a prema stručnjacima koji se bave finesama poslovnih intervjua, to na suptilne načine otkriva kako se vaša ličnost i iskustvo mogu ispoljiti na poslu za koji ste konkurisali – a to može biti pozitivno ili negativno, ili sve na skali između pozitivnog i negativnog.

Takođe, pričanje o sebi može vas odvesti u milion različitih pravaca u daljem toku razgovora i zato ne bi trebalo da se opustite i rasplinete. Svakako, ne postoji tačan odgovor na pitanje da nešto kažete o sebi, ali postoji dobar način da pristupite odgovaranju i da istaknete svoje kvalitete.

pexels sora shimazaki 5668862 3 Kako da odgovorite na najnezgodnije pitanje na razgovoru za posao

Pročitajte i ovo: Šta generacija Z traži i očekuje od lidera

Prava forma za pričanje o sebi

Stručnjaci su otkrili pravu formulu – način da ispričate o sebi stvari koje su relevantnte, da se ne rasplinete u širinu i ne odete mnogo u dubinu. Formula se sastoji od otvaranja, motivacione priče, relevantnog akademskog rada i pratećih iskustava, koja ukazuju da ste pogodni za posao na koji ste se prijavili.

Počnite, dakle, sa opisom svojih kvalifikacija i oblasti studija ili stručnog usavršavanja, pre nego što istaknete akademske adute, iskustva ili istraživanja koja su relevantna za potencijalni posao. Neka otvaranje bude kratko, a zatim pređite na motivacionu priču koja govori o izazovu sa kojim ste se suočili i kako ste se nosili sa tim izazovom i kako je to uticalo na vaš izbor karijere (šta vas je inspirisalo i pokrenulo).

Pričanje o sebi nastavite sa studijama ili drugim načinima stručnog usavršavanja ili obučavanja (stažiranja, prethodnog zaposlenja) koji su pomogli da razvijete veštine koje će vam biti korisne u poslu za koji ste se prijavili. Spojte to sa onim što vas je zainteresovalo u poslu za koji aplicirate i šta se nadate da ćete naučiti na tom poslu.

Stručnjaci savetuju da izbegnete da previše uđete u ličnu istoriju i da se držite informacija koje su važne za posao. Ipak, budite svesni da je pričanje o sebi prilika da usmerite razgovor i istaknete svoje prednosti, tako da ne deluje da ste to naučili na pamet, već da je prosto proisteklo iz razgovora – osoba koja sa vama razgovara, obično će vam postavljati dalja pitanja na osnovu onoga što joj govorite. Ako vaša sportska iskustva i medalje nisu relevantne, ne ističite ih – međutim, ako se vaše iskustvo timskog igrača, organizatora ili kapitena može povezati sa pozicijom na koju ste aplicirali, pomenite da ste kroz sport dosta naučili o timskom radu i da ste tu prepoznali svoje mesto u timu, ili svoje liderske i organizacione sposobnosti.

Vežbom do savršenstva

Ako niste prirodni motivacioni govornik i komunikator, pa uživate u razgovorima za posao kao u bilo kom drugom razgovoru i pričanje o sebi vam lako ide, jer instinktivno birate ono što je interesantno i što vas može preporučiti, a izbegavate ono što nije relevantno, moraćete da uvežbate svoju priču.

Opet, to ne znači da treba da napišete tekst i da ga naučite napamet i da ga verglate, jer to neće proći – to nije monolog, nego razgovor. Anketar će vas pustiti da malo pričate o sebi, dok ne nešto ne zapazi, a svaki put kad mu nešto skrene pažnju, postaviće dodatno pitanje, a to će napraviti priče u svakoj koherentnoj priči, naučenoj napamet.

Pričanje o sebi vežbajte tako što ćete pričati prijateljima ili sami sebi u ogledalu, vodeći se formulom koju smo izložili. Važno je da upamtite teze – šta je ono što želite da kažete – i da se pronađete kako to možete reći u odgovor na pitanja koja će vam biti postavljena, odnosno, kako da usmerite priču ka pitanjima koja očekujete da vam budu postavljena. Kad tačno znate o čemu ćete pričati i šta želite da istaknete i kad to više puta ispričate na različite načine, manje su šanse da vas dodatna pitanja zbune, a veće da pronađete vezu između pitanja koja čujete i odgovora koje želite da ponudite.

Pročitajte i ovo: Komunikacijske veštine: Kako ih unaprediti i izbeći poslovne nesporazume

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments