Profesionalan razvoj je veoma važan za mlađe radnike, ali i za zaposlene svih generacija. Istraživanja su pokazala da 50 odsto menadžera želi da unapredi svoje liderske veštine i da je spremno da stvori prostor u svakodnevnoj rutini za učenje, što je u savremenom načinu života i poslovanja posebno izazovno. Nastavak učenja je važan za vaš napredak i razvoj osobina lidera, a organizacije koje žele da zadrže ambiciozne i talentovane zaposlene, posebno lidere u nastajanju, znaju da je potrebno da im obezbede pristup mogućnostima za razvoj. Preostaje da uverite šefa da investira u vaš razvoj, a ovo su načini na koje to možete efikasno učiniti.

Ovo su stvari koje treba da kažete i izložite, da uverite šefa da uloži u vašu obuku:

„Dobro radim na svojoj trenutnoj poziciji. Sada je savršen trenutak da mi pomognete da se pripremim za ono što sledi.“

Organizacija uvek može imati koristi od ulaganja u vaš razvoj, a jedan od ključnih momenata da sa tim započne, jeste kad imate visok učinak i planirate sledeći korak ka unapređenju. Ako vas smatraju „visokim potencijalom“ spremnim da preuzme dodatne odgovornosti ili novu ulogu, ili drugi zadatak, vreme je da se pripremite. Budite spremni da podržite svoju priču tako što ćete rezimirati svoja dostignuća. Ne ustručavajte se da napravite malo samopromocije koja je autentična i utemeljena na činjenicama i podacima. Recite šefu da razmišljate o izazovima sledećeg nivoa i da vam je potrebna obuka da biste za to bili spremni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nohow (@nohow)

„Spreman sam da se uhvatim u koštac sa velikim promenama i novim pristupima i načinom razmišljanja.“

Promena zahteva lidere koji su sposobni da uče i prilagođavaju se. Oni koji se brzo mogu prilagoditi, imaju agilnost učenja, što je potrebno ako želite da razvijate karijeru. Efikasni lideri prepoznaju kada su potrebna nova ponašanja, veštine ili stavovi i prihvataju odgovornost za njihovo razvijanje. Da uverite šefa da vas podrži u izgradnji potrebnih kompetencija, možete uzeti u obzir promenljive zahteve koji se postavljaju vama i vašem timu i kako na njih odgovarate.

Pročitajte i ovo: Treba da znaš: Šta je najbitnije za razvoj karijere

„Iskoristiću svoje vreme na najbolji način, tako da mogu da se fokusiram na svoj redovni posao.“

Da biste u potpunosti iskoristili svakodnevna iskustva, potreban vam je plan i malo prostora i vremena za susret sa novim idejama, novim alatima i novim ljudima. Najbolji programi obuke za razvoj liderstva daju vam vredan sadržaj, ali i interakciju i praksu. Dobijate priliku da isprobate nova ponašanja koja će vam pomoći da budete efikasniji i posvećeniji rešavanju svojih ciljeva i izazova.

„Razvoj liderskih veština je ulaganje u moju budućnost, ali i način da ostanem angažovan na ovom poslu.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nohow (@nohow)

Uverite šefa da ćete ostati na poslu, odnosno, deo organizacije u kojoj ste zaposleni i nakon obuke i unapređenja liderskih veština. To je optimalno rešenje za oboje – u okviru većeg sistema, kada se stalno razvijate u svim oblastima postajete efikasniji, organizacija može bolje da vas rasporedi i uposli vaše sposobnosti, na obostrano zadovoljstvo.

Menadžerska podrška vašem razvoju je ključna, jer podstiče vaše angažovanje, energiju i spremnost da ostanete u organizaciji. Istraživanja pokazuju da svi zaposleni, na svakom nivou, žele da steknu nove veštine i unaprede svoje sposobnosti. Ako ste izvrsni u svojoj trenutnoj ulozi, vaš šef verovatno želi da ostanete motivisani i angažovani, a podrška vašem razvoju dokazan je način da se zadrže zaposleni sa visokim potencijalom, kao što ste vi.

„Razvoj liderstva ima i lični i organizacioni pozitivni uticaj.“

Da uverite šefa da uloži u vaš razvoj, predstavite mu mogućnosti onlajn obuke, koja zahteva svega 30 minuta vašeg vremena i koja u potpunosti zadovoljava očekivanja učesnika. Ličnim razvojem dajete primer drugima, podržavate organizacionu kulturu razvoja i unapređenja na svim nivoima, a vaša organizacija pokazuje otovrenost za savremene trendove poslovanja.

Pročitajte i ovo: Da li ste vođa ili sledbenik?

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Đorđe Đoković

Comments