Postoje muškarci koji se deklarišu kao feministi – a žene često postaju veoma oprezne kad to čuju, jer im se upali crvena lampica upozorenja. Zašto bi muškarac želeo da bude feminista i zašto bi to glasno izgovarao? Želi da skrene pažnju, znači, ima skrivene motive. Ponekad možete čuti (kad ne znaju da ih čujete) „feministe“ kako se hvale svojim uspehom kod žena, koji je naglo porastao, otkako su se „preorijentisali“. Deklarisati se kao feminista jednako je hvalisavo kao i deklarisati se kao alfa mužjak, pa treba okolnim ženkama da stavite do znanja da ste na njihovoj strani i da ste bezopasni, ili da ste premija, koju treba da se polome da osvoje. Nije ženama na čast, ali i jedno i drugo radi – trenutno i kratkotrajno. Pre ili kasnije, svaka neistinitost bude razotkrivena, žene prebole i sastave svoja slomljena srca i upišu vas, feministu, ili alfa mužjaka, na spisak muškaraca koji svoj rod iznose na loš glas, potvrđujući sve postojeće stereotipe. 

Uopšte ne morate biti dlakavi, režeći vođa čopora, da biste bili „pravi muškarac“, uopšte ne morate ni da budete „pravi muškarac“, da biste bili pravi čovek. I uopšte ne morate biti feminista, da biste bili na strani žena, da biste ih razumeli i podržali ih u njihovom (evolutivnom) naporu da postignu ravnotežu u svim najvažnijim odnosima (ljubavnim, roditeljskim, poslovnim). I dalje je dovoljno da budete čovek. Ali, da biste bili čovek, možda prvo morate da se očovečite, a za to su vam možda potrebne i korisne ove smernice: 

Nije na ženama da vas vaspitavaju i uče 

Žene to inače rade, a mnogi muškarci su zahvalni zbog toga. Ali, mnogi nisu, prosto se opiru „ženskoj ruci“ i odbijaju da joj dozvole da ih „izglanca“ ponašajući se kao jogunasta deca. Žene nisu bez odgovornosti u ovome – mi često tretiramo muškarce kao jogunastu decu, tvrdeći da ih tako tretiramo zato što se oni tako ponašaju. Ne vredi da raspravljamo o tome šta je starije, kokoška ili jaje, jer nećemo pronaći ni rešenje, ni kompromis, ni način da se zajedno razvijamo i učimo – a to je upravo ono što bi trebalo da činimo.

Dakle, ne čekajte da vas žena „uzme pod svoje“ i „napravi od vas muškarca“ – sami izađite iz tog stereotipa i sami se edukujete i vaspitajte, ako vam to roditelji već nisu omogućili u oblasti muško-ženskih odnosa, odnosno, u oblasti očovečenja. Senzibilišite se za ženske probleme, tako što ćete ih proučiti, upoznati, primetiti i razumeti – seksizam i mizoginija nisu izmišljeni, a vi, kao savremen muškarac možete doprineti njihovom razotkrivanju i ukidanju. Kreirajte sistem vrednosti – i primenjujte ga u svakodnevnom životu – koji je zasnovan na poštovanju specifičnih razlika, osnaživanju specifičnih slaobosti i oslanjanju na specifičnu snagu i muškog i ženskog roda.

Pročitajte i ovo: Komplimenti koje žene najviše cene

Ne očekujte da žene obavljaju sav emocionalni posao 

Ovo se prečesto dešava u bliskim odnosima i dovodi do izoštravanja stereotipa da su žene preosetljive (lude), a muškarci neosetljivi (emocionalni invalidi). U redu, žene su prirodno negovateljice i socijalizuju se u skladu sa ženskom prirodom. Ali i muškarci su prirodno iscelitelji, pa ih društvo ne podstiče u tom pravcu. Terapeutkinje i terapeuti, jednako su senzitivni i uspešni u svom poslu, kao i lekari i lekarke, apotekari i apotekarke, travari i travarke (da se ograničimo na isceliteljska zanimanja). Ali svako ljudsko biće je prirodno senzitivno na osećanja i potrebe drugih i u društvu u kome živimo, radi se o nezi i usmeravanju tog senzibiliteta – radi se o osvešćivanju i angažovanju ukupnih kapaciteta ljudskosti. To znači da ste jednako sposobni da pažljivo slušate kada neko govori o svojim problemima, da ponudite dobar savet, da intuitivno osetite šta je nekome potrebno, da vodite računa o tuđim osećanjima, da dajete svoju pažnju i podršku u vidu vremena, prostora, zagrljaja, držanja za ruku. 

Možda je vama uobičajeno i podrazumeva se da se oslanjate na žene u svojoj blizini, čak i ako ne primećujete da to činite – dopuštate im da vas neguju i brinu o vama (čak se i nervirate što vas tako „natkriljuju“ brigom, gurajući ih u stereotipe napornih „preterano osetljivih“ devojaka, prijateljica, majki, rođaka, koleginica) i ne pada vam na pamet da to isto možete i treba da radite za njih. Žene često prihvataju tu ulogu po difoltu i ulažu svoju pažnju, vreme, energiju, nežnost i razumevanje, kao nešto što se samo po sebi razume, na šta muškarci u njenom životu (i svi ostali) uvek mogu da računaju, ne postavljajući granice i ne tražeći (i ne dobijajući) adekvatnu negu zauzvrat. Ako zaista želite da budete osvešćen muškarac, onaj koji je na ženskoj strani, pomozite ženama da se oslobode ove nametnute uloge, da se osnaže u samoljubavi i postavljanju granica, a kada vam je potrebna njihova pažnja i podrška, uverite se da imaju vremena i energije da vam ih pruže. 

Povežite se sa drugim svesnim i posvećenim muškarcima

Učite od mudrih muškaraca, delite resurse. Prepoznajte u svom okruženju muškarce – prijatelje, kolege, komšije – sa kojima možete voditi smislene razgovore o evoluciji muško-ženskih odnosa, o obrascima i stegama patrijarhalnog društva koje je potrebno prevazići, jer okamenjena patrijarhalnost uništava porodice, a ne feminizam i ženska oslobođenost. Budite pokretač promena u svom okruženju i povežite se sa drugim pokretačima promena – u različitim oblastima i aspektima. Budite podrška ženama. Svaka promena ustaljenih načina uključuje promenu svesti, a širenje svesti nije selektivno i ograničeno. Neko ko se bavi kreativnim radom, inovacijama, naučnim istraživanjima, može biti istovremeno sputan patrijarhalnim obrascima, ili njihovim iskrivljenim zaostacima – ali može ih se i osloboditi, može otvoriti um i proširiti perspektivu, isto kao što čini da bi bio uspešan u oblasti kojom se bavi. Upotrebite svoj profesionalni status, svoj ugled, glas i uticaj, da podržite ženski ugled, glas i uticaj. 

Pročitajte i ovo: Greške u flertovanju koje muškarci prave na društvenim mrežama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NICOLAS SIMÕES (@nicolassimoes)

Zamolite žene u svom životu i okruženju da podele svoje priče sa vama 

I slušajte ih. Ponekad je dovoljno da žena oseti da je pažljivo slušate kada vam se obraća (na nekom običnom, dnevnom nivou), pa da vam se sama otvori i poveri, prepoznajući u vama nekog ko čuje i saoseća. Žene to stalno rade međusobno, a kada se otvore pred vama, to ne znači da ste postali njihova „muška prijateljica“, već da vam ukazuju poverenje i da vas smatraju ravnopravnim. Istina je da na emocionalnom nivou mnogi muškarci nisu dorasli ženama i da se ženska srca često bivaju poražena i slomljena na bedemima zidova, žica i oklopa kojima muškarci čuvaju svoja srca od otvaranja, spontanosti i iskrenosti, i zato, kada dobijete žensko poverenje, dobijate i potvrdu da žena veruje da ste dorasli, ili barem, da ste spremni da rastete i razvijate se, da obogaćujete svoj unutrašnji svet i da se otvarate ka ravnopravnoj i iskrenoj razmeni, na kojoj počivaju zdravi i stabilni odnosi. Možda ste već čuli žene kako izgovaraju „on me ne čuje“, „ne zanimaju ga moja osećanja“ i „ne obraća pažnju“, „ponaša se kao da sam vazduh“ – to je dijagnoza muške emotivne zatvorenosti i odsečenosti, emocionalnog ekvivalenta slepilu i gluvoći. 

Da li znate koliko je malo muškaraca sposobno da spontano (adekvatno) reaguje na ženske suze? Muškarci se boje ženskih suza, kao đavo svete vodice. A jedino što treba da uradite u tom trenutku, kad se žena rasplače i počne da vam se raspada pred očima, jeste ono što bi uradila svaka žena, bez trenutka razmišljanja – da je zagrlite. I da joj kažete „tu sam, držim te, plači“.

Muškarci koji to umeju i mogu, stvarno su na strani žena, razumeju ih, dive im se, vole ih, tolerišu ih i prihvataju, oni su podrška ženama – bez ikakvog deklarisanja. I žene su im beskrajno zahvalne. 

Ako radite sve ovo, niste heroj, ali ste sve više čovek 

Ako radite sve ove stvari, ako volite i razumete ženski svet, vi radite na sebi, na ličnoj evoluciji, čime doprinosite evoluciji čovečanstva. Nemate čime da se hvalite i niko vas neće nagraditi – nema priznanja za one koji se bave razvejavanjem mentalne magle, raščišćavanjem psihološkog i emotivnog otpada, koji se bave individuacijom i podstiču druge da obavljaju ovaj nezahvalan, ali dragocen posao. Možete početi sa idejom da želite da budete na ženskoj strani, možete biti zaista inspirisani i motivisani, kao brat, otac, sin, momak, unuk, kolega, ali svakako ćete završiti na strani razvoja, na strani očovečenja, na strani razuma, mira, ljubavi. Ako je to ženska strana, ne postoji ljudsko biće koje nije dužno da je integriše i ispolji u svom životu. 

Pročitajte i ovo: Seksi stvari koje možete učiniti za nju (a nemaju veze sa seksom)

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević 

Comments