Naš sagovornik je Branislav Jordanov, senior marketing menadžer u kompaniji LG Electronics Srbija. Sa njim smo razgovarali o tome kako je započeo svoju karijeru, koja je uloga senior marketing menadžera u velikoj kompaniji kao što je LG, i kako se pristupa kreiranju strategije za brend. Pored toga, otkrio nam je na koji način se LG kao kompanija trudi da se istakne na tržištu, kao i koliko je važno koristiti influenser marketing prilikom plasiranja proizvoda. Najzad, istakao je važnost pomaganja zajednici, savete za mlade koji žele da uplove u vode marketinga, i kako, uprkos urbanom načinu života, uspeva da napravi pauzu i predahne. Ne možemo zaboraviti ni brojna priznanja koja je osvojio tokom svoje dugogodišnje karijere, a o tome i drugim zanimljivim detaljima pročitajte u nastavku intervjua.

389A0070 WMAN intervju: Branislav Jordanov, senior marketing menadžer u kompaniji LG Electronics Srbija

Skoro 15  godina radite u kompaniji LG Electronics Srbija, a trenutno se nalazite na poziciji senior marketing menadžera. Za početak, upoznajte naše čitaoce sa tim šta vaša pozicija podrazumeva i kako izgleda vaš radni dan.

Moja pozicija podrazumeva da pažljivo gradim imidž LG brenda za tržišta Srbije i Crne Gore, promovisanjem istog kroz relevantne kanale komunikacije u trenutku ili u skladu sa tim ko nam je ciljna publika, što je danas posebno važno imajući u vidu da se sve dešava sada i odmah, u realnom vremenu. Tu sam da planiram, usmeravam, koordiniram aktivnosti, kreiram i sprovodim strategije iza kojih stoji ozbiljna analiza tržišta, konkurencije i, najbitnije, naših ciljnih grupa. Zato često polazim i od sebe – šta bi mene privuklo, šta bi me čak i emotivno guralo da nešto kupim ili uopšte uzmem u razmatranje, koju to i primarnu i sekundarnu vrednost određeni brend ili proizvod meni može dati.

U tom smislu, taj deo posla u kome je važno da pratite i analizirate podatke o potrebama i očekivanjima, u kome ispitujete svoje ciljne grupe i tržište, presudan je – jer zahvaljujući njima, u stvari, i optimizujete marketinške kampanje, prema njima kreirate svoju autentičnu priču i plasirate je kroz adekvatne, ili pak najpopularnije kanale.

Imajući u vidu da pokrivam sve poslovne jedinice unutar LG-ja, nijedan dan nije „dan mrmota“, jer svi sektori imaju različite zahteve, sezone, ključne proizvode, pa čak i ciljne grupe. Veoma bitan deo je i podrška prodajnim timovima kroz saradnju sa našim prodajnim partnerima, a taj deo ume da bude vrlo intenzivan i zahtevan, što zbog obima posla, što zbog kratkih rokova. Trudim se da pratim i reakcije postojećih korisnika, bilo putem društvenih mreža ili korisničkog centra jer su ti inputi od neprocenjivog značaja za buduća planiranja ili čak izmene u tekućim kampanjama. Zadužen sam i za organizaciju komunikacije na našim digitalnim kanalima i za PR, gde se trudim da još uvek zadržim lične odnose sa novinarima i influenserima, sa kojima se često viđam i od njih dobijam korisne informacije, a često i nove ideje. Obavezno odvojim vremena i za ručak, i to često sam; to mi je najbolji način za reset energije u toku dana.

Pomenuli ste da ste svoju karijeru započeli radom u medijima. Da li vam je to pomoglo u daljem profesionalnom usavršavanju i kako ste odlučili da pređete iz jedne industrije u drugu?

Rad u medijima je bio moj prvi, „pravi“ posao, gde sam se oblikovao, shvatio šta volim da radim i mnogo toga naučio od starijih kolega. Zato sam i srećan što i u ovom poslu blisko sarađujem sa njima. Radio sam dugi niz godina u biznis i u tech magazinima koji su mi otvorili taj čarobni svet tehnologija i biznisa. Posao je obuhvatao, ne samo advertajzing i interni marketing, već i pisanje tekstova, organizaciju događaja i logistiku oko svega što je jednoj izdavačkoj kući potrebno. Malo je reći da sam tu dobio prave osnove za svoj dalji razvoj, tačnije je ono što je moja tadašnja direktorka marketinga rekla: Napravila sam od tebe čoveka. U jednom trenutku shvatio sam da sam sazreo za sledeći korak – kad je i došao poziv kompanije LG Electronics da pojačam njihove redove. Odluci je dosta pomogla i želja da budem deo jedne kompanije i brenda koji zaista menja svet nabolje. Kad to kažem, ne mislim samo figurativno, već i suštinski – kvalitetom svojih uređaja, inovativnošću i jednostavnošću korišćenja pomažu i olakšavaju nečiju svakodnevicu. U tom smislu, rad u medijima samo mi je pomogao jer sam imao i taj „novinarski“ ugao gledanja na kompanije i njihovu komunikaciju, i verujem doprineo tome da brend ima zaista dobar odnos sa medijima i vidljivost u javnosti.

389A0057 WMAN intervju: Branislav Jordanov, senior marketing menadžer u kompaniji LG Electronics Srbija

LG je kompanija sa dugom tradicijom, koja je poznata po brojnim inovacijama. Na koji način se trudite da idete u korak sa svetskim tehnološkim trendovima, a da ipak ostanete autentični?

Autentičnost kompanije LG je u Inovacijama, sa velikim „I“ i u tome, iako će možda mnogima zvučati kao floskula, što mi ne pratimo trendove, nego ih stvaramo. Tradicija bez inovacija danas ne znači gotovo ništa. Da, važno je da potrošač ima poverenja u vas, jer veruje u vaš dokazani, tradicionalni kvalitet, ali neko ko nikada nije kupio ili koristio vaš proizvod ni ne može da zna da li je i koliko isti dobar, a još manje će vam verovati na reč. Zato je bitno kontinuirano pomerati granice, tradicionalno se držati kvaliteta, ali uvoditi pametne i korisne inovacije, nove tehnologije i napredne funkcije, koje će proizvod u principu učiniti što praktičnijim za potrošača.

Naši uređaji nisu nepotrebno komplikovani, jednostavni su za korišćenje, dizajn im je sveden i nadasve elegantan, a dovoljno su kul da budu zanimljivi svim generacijama. Daću jedan primer – LG OLED tehnologija je dominantna tehnologija prikaza, toliko da je i druge kompanije sve više koriste za ekrane monitora, mobilnih telefona i televizora, zbog vrhunskog kvaliteta slike. Ali čak i kod televizora u toj kategoriji se ne „uljuljkavamo“ u desetogodišnje globalno liderstvo, već idemo korak dalje sa svakom novom generacijom – nedavno smo predstavili LG M3, bežični OLED televizor od 97 inča, kog je moguće neverovatno lako instalirati i povezati bez korišćenja kablova za prenos signala.

Da li je i koliko za jedan tech brend u današnje vreme važno da bude u kontaktu i saradnji sa influenserima i YouTuberima – i na koji način to doprinosi marketingu na društvenim mrežama i razvoju poslovanja generalno?

Prisutnost na društvenim mrežama je danas blago rečeno – neizostavno. Ne samo za tech brend, već i za sve brendove koji žele da budu relevantni na tržištu i da imaju dvosmernu komunikaciju sa korisnicima. Društvene mreže i platforme su postale neophodne u marketingu, a samim tim i u razvoju poslovanja. One su jedan od najefikasnijih kanala komunikacije sa sadašnjim i budućim korisnicima, platforme koje, ukoliko znate kako da ih koristite i imate on point strategiju komunikacije za njih, mogu biti odličan saveznik. Vredan su izvor znanja i saznanja o gledanju potrošača na svet oko sebe i vašeg brenda u njihovom svetu i ličnom prostoru, otvaraju vam vrata dvosmerne komunikacije u realnom vremenu.

Influenseri tu igraju dvostruku ulogu. Oni su katalizatori komunikacije, ali i odlični ambasadori brenda. Imamo zaista sjajne saradnje sa influenserima i YouTuberima, čiji se životni stil i način razmišljanja u najvećoj meri preklapa sa filozofijom kompanije LG. Pažljivo biramo partnere u ovom sektoru, razmišljamo dugoročno i trudimo se da njihov sadržaj u vezi nas bude stvarno njihov, ne recitovanje LG saopštenja. Kako su veze influensera i njihovih pratioca veoma jake, svaka kolaboracija nam je veoma značajna i neretko ima većeg efekta nego neki od alata konvencionalnog marketinga.

11 WMAN intervju: Branislav Jordanov, senior marketing menadžer u kompaniji LG Electronics Srbija

LG je nedavno prisustvovao i CES-u, najvećem događaju u svetu tehnologije. Koji su to novi uređaju koji su predstavljeni i kako LG nastoji da se izdvoji u odnosu na konkurenciju?

Ovogodišnji nastup na CES sajmu je za nas bio rekordan, jer smo odneli više od 220 priznanja za vrhunske inovacije u kategorijama kućnih aparata i uređaja za kućnu zabavu. Izdvajaju se prvi bežični OLED televizor M3 na svetu sa Zero Connect tehnologijom, zatim MoodUP frižideri koji menjaju boje vrata i popravljaju raspoloženje korisnika, LG Gram kao vrhunski laptop računari, kao i ArtCool Gallery, klima uređaj sa LCD ekranom od 27 inča koji omogućava korisnicima da personalizuju sadržaj u odnosu na godišnja doba i svoje preference.

Osim revolucionarnih tehnologija, ove godine se izdvajamo i po minimalističkom dizajnu i posebnim funkcijama nove linije LG ThinQ UP kućnih aparata. Pod sloganom „Razvijamo se s vama“ (Evolving with You), LG ThinQ UP uređaji omogućavaju automatsko ažuriranje softvera i hardverske dodatke koji pružaju do sada neviđene funkcije za maksimalnu praktičnost prilikom korišćenja. Na primer, svetlo u frižideru se može posebno prigušiti tokom noćnih otvaranja vrata, a bubanj u veš mašini može da nastavi sa obrtanjem i nakon ciklusa, sve dok ne otvorite vrata, kako ne bi došlo do gužvanja odeće.

Pomenuli ste da se LG kao kompanija trudi da ima što direktniji odnos sa kupcima, i stvori što veću lojalnost potrošača. Koliko je izazovno uticati na svest potrošača u današnje vreme, i kako tome pristupate?

Lojalnost potrošača ćete najlakše stvoriti ukoliko su vam proizvodi kvalitetni i dugovečni, a LG može da se pohvali višegodišnjom garancijom za  svoje proizvode. Pored toga, veoma je važno da slušate i, još važnije, čujete šta potrošači imaju da vam kažu, bilo da je pohvalno ili kritički, i lokalno reagujete, a globalno inovirate u skladu sa tim što ste dobili kao feedback. Filozofija kompanije LG se sastoji u tome da su svi naši proizvodi u službi boljeg i kvalitetnijeg života i naši kupci to prepoznaju. Ovo nije samo mantra – LG uređaji zaista unapređuju kvalitet života i ja to mogu da potvrdim kao dugogodišnji korisnik, kao i dosta ljudi iz mog okruženja. Uvek se trudimo da pronađemo nove oblike praktičnosti, da jednostavno učinimo još jednostavnijim i samim time uštedimo vreme našem korisniku koje će oni moći da iskoriste na njima bitniji način.

389A9991 WMAN intervju: Branislav Jordanov, senior marketing menadžer u kompaniji LG Electronics Srbija

LG Electronics Srbija se bavi i humanitarnim radom. Šta ste sve dosad u tom pogledu uradili i koje slične aktivnosti planirate u budućnosti?

Tokom svih godina koliko poslujemo na tržištu Srbije, trudili smo se da na najbolji način i u skladu sa potrebama, pomognemo najranjivijim kategorijama stanovništva. Ovom prilikom izdvojio bih samo nešto od našeg delovanja u oblasti društveno odgovornog poslovanja. Na primer, tu su donacije sistema Multi V jednog od najnaprednijih komercijalnih rešenja za hlađenje i grejanje Mašinskom fakultetu, kao i odeljenju za pedijatriju bolnice u Vranju, Inverter V klima uređaja za Tiršovu i Institut za neonatologiju. Takođe, posebno smo ponosni na saradnju sa Fondacijom princeze Katarine i višestruke donacije koje smo radili sa njima ka dečijim odeljenjima bolnica širom Srbije.

Nastavićemo da i dalje budemo tu za one kojima možemo pomoći kako bismo im olakšali i pojednostavili svakodnevni život.  

U toku godina ste višestruko nagrađivani za svoj rad u okviru dodele European Best Practice Awards. Šta vam ovaj tip priznanja govori?

EBPA (European Best Practice Awards) su interne godišnje nagrade u LG-u i dodeljuje ih se 9 u isto toliko oblasti marketinga. Ponosan sam da je Srbija, malo tržište kao takvo u odnosu na ostale zemlje Evrope, poslednjih godina osvajala i po dva priznanja godišnje od ukupno devet, a u totalu 6 za četiri godine. To je samo dokazuje činjenicu da nisu samo veličine budžeta bitne, već da se vredan rad i trud uvek isplati, a kreativnost prepozna. Ove nagrade predstavljaju čast, ali i obavezu da se, nakon postignutih, postave još viši ciljevi. Najveći uspeh je prevazilaženje sopstvenih očekivanja, a priznajem da veoma imponuje kada neko to i primeti. To je i podstrek i motivacija da budem još bolji.

Jednom prilikom ste izjavili da ste gejmer. S obzirom na to da LG predvodi u proizvodnji monitora i televizora koji pospešuju gejmersko iskustvo, koliko imate vremena da se posvetite igranju video-igara i kako je ta ljubav počela?

Gajim veliku ljubav prema gejmingu još od osnovne škole, čuvenih automata i još čuvenije igre Prince of Persia, a i inače smatram industriju video-igara jednom od najbrže rastućih u svetu. Za gejming nikada nemam onoliko vremena koliko bih hteo, ali sam nedavno igrao poslednji nastavak serijala Call of Duty. Zahvaljujući LG gejming monitorima, ali i OLED televizorima, shvatio sam koliko je bolji doživljaj kad igraš na dobrom displeju, naročito u ovom vremenu kad su igre toliko realne i vizuelno napredne.

389A0098 WMAN intervju: Branislav Jordanov, senior marketing menadžer u kompaniji LG Electronics Srbija

Kad smo već kod hobija, na koji način, pored gejminga, volite da provodite vreme kad niste u poslu – porodica, prijatelji, sport, podkasti, knjige?

Uživam da kuvam sa sinovima, učestvujem u njihovom odrastanju, pogledam dobar film sa suprugom, pročitam neku zanimljivu knjigu ili provedem veče sa dragim prijateljima. U poslednje dve godine u moj život se ušunjao jedan kratkonogi kradljivac vremena i srca, jazavičar Jaza sa kojim često idem u šetnje. Priroda mi je valjda takva da moram da budem fizički aktivan, volim dosta da šetam po prirodi, a u poslednje vreme sam u raspored svojih aktivnosti ubacio i treninge boksa. Taj sport je fantastičan na toliko nivoa. Na jedan neverovatan način razvija i telo i um, ali vas uči pažnji, samodisciplini, fokusiranosti, smirenosti. Dakle, uči vas svemu onome što vam je neophodno u današnjem ubrzanom načinu života.

Šta biste poručili mladima koji žele da krenu vodama marketing menadžmenta? Koji savet biste voleli da vam je neko dao na početku karijere?

Poručio bih im da budu što bolje informisani o svemu i da upijaju znanje sa svih strana. Da uvek stvari gledaju dovoljno široko, čak i van svoje industrije, jer ni marketing nikada ne spava, istražuju, pitaju, izbegavaju zone komfora. Da uvek budu strpljivi, marljivi i odgovorni. Timski igrači, ali dovoljno svesni da svoje jake individualne strane na pametan način koriste kako bi i svoj brend i sebe pozicionirali.

Moj savet je da izazove vide kao prilike, a ne prepreke. To je, između ostalog, jedan od pametnijih saveta koje sam još kao mladić i početnik u ovom poslu dobio. I rekao bih, na pametan način i primenio.

Fotografije: WANNABE Media

Nenad Grubanoski

Comments