Naš sagovornik je Nenad Milić, izvršni direktor IAB Srbija (Interaktivni Advertajzing Biro), organizacije čiji su glavna misija i cilj: razvoj, edukacija i promocija tržišta digitalnog marketinga uz praćenje najnovijih trendova i tehnologija. Nenadov profesionalni put obuhvata različite sektore i industrije, od javne uprave do privatnog sektora, pa nam je otkrio kako su ga sve te uloge pripremile za trenutnu poziciju izvršnog direktora. Isto tako, podelio je sa nama svoje mišljenje o influenser marketingu i nadolazećim tehnologijama koje imaju potencijal da promene industriju digitalnog marketinga. Kao nezaobilazni deo razgovora, rekao nam je sve o ovogodišnjoj manifestaciji DIGITAL DAY, kao i dodeli MIXX nagrada. Sve o tome pročitajte u nastavku teksta.

IMG 0847 1 WMAN intervju: Nenad Milić, izvršni direktor IAB Srbija

Od 2019. godine se nalazite na poziciji izvršnog direktora u Interaktivnom Advertajzing Birou (IAB), organizaciji čiji je cilj promocija i razvoj lokalnog digitalnog i interaktivnog tržišta. Recite nam nešto više o njoj i kako su se organizacija i tržište razvile/promenile od vašeg dolaska na ovu poziciju?

IAB Srbija ili Interaktivni Advertajzing Biro je deo globalne mreže-organizacije koja okuplja relevantne članove iz digitalne industrije, uključujući oglašivače, marketinške i digitalne agencije, izdavače-medije, tehnološke kompanije i druge stručnjake iz industrije digitalnog oglašavanja i marketinga. IAB globalno deluje u više od 47 zemalja, a glavna misija i cilj su razvoj, edukacija i promocija tržišta digitalnog marketinga uz praćenje najnovijih trendova i tehnologija, kao i uspostavljanje standarda za merenje i transparentnost u digitalnom oglašavanju.

Od mog dolaska na poziciju izvršnog direktora IAB Srbija u 2019. godini, organizacija se fokusirala na nekoliko ključnih inicijativa. Jedna od njih bila je povećanje transparentnosti u oglašavanju, što je postalo sve važnije zbog rastućih briga oko privatnosti podataka i kvaliteta digitalnih reklamnih kampanja i sadržaja. Fokusirali smo se na edukaciju industrije o novim tehnologijama poput veštačke inteligencije, virtuelne i proširene stvarnosti, te blockchaina i kako ih iskoristiti u marketinške svrhe.

Osim toga, IAB Srbija se prilagođavao promenama u industriji koje su proizašle iz pandemije COVID-19. Kako su se mnoge kompanije prebacile na digitalno poslovanje, IAB Srbija se posvetio pružanju podrške svojim članovima u prilagođavanju novim trendovima i promenama u ponašanju potrošača. Bavili smo se, takođe, razvojem novih inicijativa koje će pomoći kompanijama da poboljšaju svoje digitalne strategije i optimizuju svoje marketinške kampanje.

IAB i ove godine organizuje konferenciju Digital Day, koja će biti održana dvanaesti put, 18. maja. Koja je glavna tema konferencije i šta njom želite da postignete?

IAB Srbija organizuje konferenciju Digital Day 2023. godine s ciljem da okupi stručnjake iz digitalne industrije kako bi diskutovali o najnovijim trendovima i tehnologijama u digitalnom marketingu. Glavna tema konferencije Digital Day 2023. godine je “For Better Web”. Bavićemo se novim i poboljšanim internetom, gde korisnici imaju kontrolu nad svojim podacima, privatnost se poštuje, a digitalna iskustva su dizajnirana da unaprede živote, a ne da ih iskorišćavaju. “For Better Web” je narativ poziv na akciju za sve nas da učestvujemo u ovom pokretu za promenu. To je podsetnik da internet nije fiksni entitet, već ekosistem koji se stalno razvija i na koji imamo moć da utičemo i da ga oblikujemo. Podržavajući etičke tehnološke kompanije, prihvatajući decentralizovane tehnologije i zalažući se za politike koje štite naša digitalna prava, možemo da izgradimo bolju mrežu za sebe i za buduće generacije.

Ova tema odražava stalne promene u digitalnom marketingu, koje zahtevaju da kompanije stalno prilagođavaju svoje strategije kako bi ostale relevantne u konkurentnom okruženju. Konferencija će se fokusirati na razvoj novih strategija u digitalnom marketingu, kao što su personalizacija, korišćenje podataka, veštačka inteligencija i drugi trendovi koji menjaju način na koji kompanije i brendovi komuniciraju sa svojim klijentima.

Cilj konferencije Digital Day 2023. godine je pružiti učesnicima relevantne informacije o najnovijim trendovima i praksama u digitalnom marketingu, te im pomoći da prilagode svoje strategije kako bi poboljšali svoje poslovanje. Konferencija će okupiti vodeće stručnjake iz digitalne industrije koji će podeliti svoja iskustva i znanja, a učesnici će imati priliku uspostaviti nove kontakte i razmeniti svoje ideje i stavove.

IMG 0740 WMAN intervju: Nenad Milić, izvršni direktor IAB Srbija

Među predavačima nas očekuju brojni svetski lideri iz poslovne i kreativne industrije. Koji gosti se ističu ove godine?

Ove godine na konferenciji Digital Day očekuju nas zaista vrhunski predavači i panelisti iz različitih oblasti digitalnog marketinga. Učesnici će imati priliku, između ostalih, da čuju predavanja brojnih lidera iz poslovnog i kreativnog sveta, među kojima su i Ravid Kuperberg (kreativni konsultant koji je agencijama širom sveta pomogao da osvoje 49 kanskih lavova, uključujući i prestižne 3 Grand Prix nagrade), Pat Heery (stručnjak za digitalnu transformaciju koji je revolucionisao Euronews lansiranjem inovativnih digitalnih strategija) i Sergiu Gruite (stručnjak za programatik oglašavanje i strateška partnerstva iz agencije Teads. Više informacija na digitalday.rs (smeh)

U okviru konferencije Digital Day se održavaju i MIXX nagrade. Koji je cilj ove dodele i zbog čega je važno uručiti takvo priznanje određenom brendu ili kompaniji?

IAB MIXX Awards je prestižna godišnja dodela nagrada u okviru IAB DIGITAL DAY konferencije, a kreirana je za celokupan digital marketing ekosistem: brendovi, nove tehnologije, digital, mediji, agencije i kultura. MIXX licencirane nagrade se održavaju šesti put po redu, a dodeljuju se za izvrsnost u digitalnom oglašavanju i marketingu. Cilj MIXX nagrada je nagraditi kreativne i inovativne kampanje koje su postigle izvanredne rezultate u digitalnom svetu.

Nagrade se dodeljuju u različitim kategorijama i ova nagrada je važna jer pruža priznanje kompanijama i brendovima koji su se istakli u digitalnom oglašavanju, kao i agencijama koje su osmislile i implementirale kampanje. Ovo priznanje može pomoći kompanijama da privuku nove klijente i steknu reputaciju lidera u digitalnoj industriji. MIXX nagrade, takođe, promovišu kreativnost i inovativnost u digitalnom oglašavanju i marketingu, te služe kao inspiracija drugima da se “usude” da budu kreativni i inovativni u svojim kampanjama.

IMG 0747 WMAN intervju: Nenad Milić, izvršni direktor IAB Srbija

U razgovoru ste pomenuli da se trudite da idete u korak s trendovima i uvodite nove kategorije MIXX nagrada. Da li je to i ove godine slučaj – i koje kategorije biste istakli?

IAB MIXX Awards (Marketing and Interactive Exellence Awards) ove godine gubi neke stare i dobija šest novih kategorija: Employer Branding, Tik Tok, Social Good, Viral, Publisher Project, Digital Communication within Government, International and Non-Profit Organisations. Sve kategorije, takođe, dobile su osveženje kada su u pitanju opisi i kriterijumi.

Vratimo se na trenutak na rad u advertajzingu. Kako su vas dosadašnja iskustva u javnom i privatnom sektoru pripremila za ulogu izvršnog direktora u advertajzing industriji?

Moj profesionalni put obuhvata različite sektore i industrije, od javne uprave do privatnog sektora. Sve ove različite prilike su mi pružile vredna iskustva i znanja koje primenjujem u svojoj ulozi izvršnog direktora u IAB Srbija.

Na primer, u svojoj prethodnoj poziciji direktora u marketinškoj agenciji stekao sam veliko i neprocenjivo iskustvo u upravljanju projektima i timovima, kao i u razvoju strategija za promociju ideja i ciljeva organizacije. Susreo sam se, takođe, sa mnogim izazovima u oblasti komunikacije i pronalaženju efikasnih načina za povećanje vidljivosti i poslovanja agencije.

Rad u agenciji me je upoznao sa specifičnim izazovima i prilikama u advertajzing industriji, poput usklađivanja klijentskih potreba s različitim marketinškim kanalima i tehnologijama.

Sve ovo iskustvo mi je pomoglo da razvijem sposobnost prilagođavanja, inovacije i razmišljanja izvan okvira, što su ključne veštine u digitalnoj advertajzing industriji. Isto tako, naučio sam kako uspostaviti uspešne poslovne odnose s različitim “igračima” na tržištu i kako upravljati timovima za postizanje zajedničkih ciljeva i zastupanje interesa naših članova.

IMG 0794 WMAN intervju: Nenad Milić, izvršni direktor IAB Srbija

Šta mislite, na koji način je uspon društvenih mreža promenio interakciju oglašivača sa potrošačima? Postoje li nedostaci ovog povećanog nivoa angažovanja?

Nema dileme da je uspon društvenih mreža drastično promenio način interakcije oglašivača sa potrošačima. Društvene mreže omogućavaju oglašivačima da direktno i personalizovano komuniciraju sa svojom ciljnom publikom, a istovremeno potrošačima pružaju mogućnost da pruže povratne informacije, ocene i recenzije proizvoda i usluga.

Jedna od prednosti povećanog nivoa angažovanja jeste što omogućava oglašivačima da se bolje prilagode i odgovore na potrebe i želje svoje ciljne publike. Veliki nivo angažmana omogućava oglašivačima da stvore bliži odnos sa svojim potrošačima, što može doprineti povećanju lojalnosti i zadovoljstvu potrošača.

Ipak, postoje i nedostaci ovog povećanog nivoa angažovanja. Jedan od njih je rizik od negativnih povratnih informacija, kritika i recenzija koje se mogu pojaviti na društvenim mrežama. Uvećana interakcija na društvenim mrežama može zahtevati više vremena, resursa i stručnosti kako bi se uspešno upravljalo odgovorima i povratnim informacijama.

Konačno, treba napomenuti da društvene mreže nisu jedino sredstvo oglašavanja i da, iako mogu biti korisne, ne mogu zameniti druge marketinške kanale. Potrebno je odabrati pravi mix kanala koji će najbolje odgovarati ciljnoj publici i ciljevima oglašivača.

Prema vašem mišljenju, koja je najuzbudljivija tehnologija u nastajanju – koja ima potencijal da napravi revoluciju u industriji digitalnog marketinga?

Postoji mnogo tehnologija u nastajanju koje bi mogle napraviti revoluciju u industriji digitalnog marketinga, ali bih istakao dve koje smatram vrlo uzbudljivijim – proširenu stvarnost (augmented reality, AR) i veštačku inteligenciju (artificial intelligence, AI).

Proširena stvarnost omogućava korisnicima da iskuse proizvode i usluge u stvarnom vremenu i u stvarnom svetu, koristeći svoje mobilne uređaje. Ova tehnologija omogućava oglašivačima da stvore jedinstvene i angažujuće marketinške kampanje koje potrošačima omogučavaju da ih dožive kroz interaktivnost i zabavu. Na primer, brendovi mogu koristiti AR za stvaranje virtuelnih proba odeće, što može doprinieti povećanju prodaje i privlačnosti brenda.

IMG 0754 WMAN intervju: Nenad Milić, izvršni direktor IAB Srbija

S druge strane, veštačka inteligencija može doprineti poboljšanju personalizacije i preciznosti u oglašavanju. AI algoritmi mogu analizirati ogromne količine podataka i identifikovati obrasce i trendove u ponašanju potrošača, što može pomoći oglašivačima da ciljaju svoju publiku s više preciznosti i efikasnosti. AI tehnologija može se koristiti za automatizaciju marketinških procesa i stvaranje personalizovanih ponuda koje će potrošači doživeti kao relevantne i korisne.

Kombinacija ovih tehnologija, uz primenu drugih inovativnih rešenja, može rezultirati potpuno novim načinima interakcije i komunikacije između oglašivača i potrošača, čime bi se stvorile nove poslovne mogućnosti i otvorila nova područja za istraživanje i razvoj u digitalnom marketingu.

Šta smo naučili o digitalnoj industriji u proteklih 11 godina? Podelite nam svoje mišljenje o tome u kratkim crtama.

U proteklih 11 godina, digitalno oglašavanje je doživelo mnoge promene i evolucije. Neke od ključnih stvari koje smo naučili o ovoj industriji u tom periodu su:

–  Mobilno oglašavanje je sve važnije: s porastom korišćenja mobilnih uređaja, mobilno oglašavanje postalo je jedan od najvažnijih aspekata digitalnog marketinga. Oglašivači se sve više fokusiraju na mobilne kampanje i prilagođavanje sadržaja mobilnom korisničkom iskustvu.

–  Personalizacija je ključna: potrošači očekuju personalizovanu komunikaciju od brendova, a oglašivači su to prepoznali. Tehnologija za praćenje ponašanja korisnika i segmentaciju publike omogućava oglašivačima da kreiraju ciljane i personalizovane marketinške kampanje koje će biti relevantne i zanimljive za potrošače.

IMG 0827 WMAN intervju: Nenad Milić, izvršni direktor IAB Srbija

–  Kvalitet sadržaja je važniji od količine: kvalitetan sadržaj i korisničko iskustvo postali su prioritet u odnosu na ogromnu količinu sadržaja koja se plasira svakodnevno. Oglašivači se sve više fokusiraju na stvaranje sadržaja koji će biti relevantan i koristan za potrošače.

–  Digitalna transparentnost je važna: transparentnost u digitalnom marketingu postala je ključna tema u proteklim godinama. Oglašivači su sve više tražili transparentnost u odnosu na to gde se njihove reklame prikazuju i koliko su vidljive za potrošače.

–  Važnost merenja i analize: merenje i analiza kampanja postali su važni kako bi oglašivači mogli proceniti efikasnost svojih marketinških aktivnosti i optimizovati ih. Napredak tehnologije i dostupnost podataka omogućila je oglašivačima da mere ROI (Return on Investment) kampanja na više načina.

Smatram da se digitalno oglašavanje konstantno menja i evoluira, a oglašivači se moraju prilagođavati tim promenama kako bi ostali konkurentni i relevantni u digitalnom okruženju.

S obzirom na to da se svetski brendovi sve više odlučuju za digitalni napredak i rad sa influenserima, da li je isti slučaj i sa situacijom u Srbiji? Koliko je domaća industrija svesna potencijala digitalnog marketinga?

Slažem se da domaći brendovi sve više prepoznaju potencijal digitalnog marketinga i saradnju sa influenserima. U poslednjih nekoliko godina primećuje se sve veći broj kompanija i brendova koji su aktivni na društvenim mrežama i koriste ih kao platformu za promociju svojih proizvoda i usluga. Pored toga, sve više influensera se pojavljuje na srpskoj digitalnoj sceni, što ukazuje na to da postoji potražnja za njihovim uslugama.

Ipak, još uvek postoji prostor za razvoj i napredak u domaćoj industriji digitalnog marketinga. Na primer, mali broj brendova koristi naprednije tehnologije poput programatičkog oglašavanja, a često se i dalje pridržavaju tradicionalnih metoda oglašavanja. Potrebno je, takođe, još više edukovati brendove o važnosti kvalitetnog i ciljanog sadržaja na društvenim mrežama, kao i o potencijalu saradnje sa influenserima. U tom smislu, IAB Srbija i slične organizacije imaju ključnu ulogu u podizanju svesti o digitalnom marketingu i edukovanju brendova o najboljim praksama.

Za kraj, šta vas najviše raduje u vezi sa predstojećom Digital Day konferencijom i kakva su vaša očekivanja?

Najviše me raduje što će se naša zajednica ponovo okupiti uživo. S obzirom na to da se u poslednjih godinu dana dogodilo mnogo promena u digitalnoj industriji, ovogodišnja konferencija će biti prilika da se diskutuje o najnovijim trendovima i inovacijama. Raduje me to što ćemo okupiti vrhunske eksperte iz različitih oblasti digitalnog marketinga, kako bismo pružili učesnicima konferencije što kvalitetniji i raznovrsniji sadržaj.

Očekujem da će konferencija biti odlična prilika za networking i razmenu iskustava među stručnjacima iz različitih oblasti digitalnog marketinga, ali i za edukaciju i inspiraciju svih učesnika. Nadam se da će se učesnici konferencije vratiti sa novim idejama i saznanjima koja će moći da primene u svom radu i doprinesu razvoju digitalne industrije u Srbiji.

Fotografije: WANNABE Media

Nenad Grubanoski

Comments