Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Moda i nega

Mornarski kaput je uvek u trendu

Mornarski kaput je svima nama godinama sinonim za američku i britansku mornaricu. U mnogim filmovima ovaj nezaobilazni deo uniforme je zajedno sa svim drugim detaljima, promovisao snagu i organizovanost vojske. Dobro, bilo je doduše i scena u kojima pijani mornari u istim tim kaputima, samo razdrljenim, izlaze iz kafane!

Vremenom je ovaj kroj muškog kaputa postao model koji se rado kopira. Mnogi muškarci vole da ga nose, upravo zbog njegove udobnosti. Što i ne čudi, s’ obzirom na to da je pravljen za vojsku! Obično je malo duži od sportske jakne, ali opet dovoljno kratak da omogućava slobodno kretanje. Blago je strukiran, ali opet ne previše, tako da se ispod njega može obući i neki deblji džemper. I da, nezaobilazno je dvoredno kopčanje. I to ako hoćete da imate baš onaj pravi mornarski, koji je “ponoćno plave” boje, dugmad moraju da budu zlatna.

US Navy Sailors1 Mornarski kaput je uvek u trendu

Istorija mornarskog kaputa nije u potpunosti razjašnjena. Postoji nekoliko različitih teorija o njegovom poreklu. Jedna ga vezuje za Holandiju, druga za Veliku Britaniju, a treća za Ameriku. Nijedna od njih nema pouzdane istorijske izvore, ali je, bez obzira na to,  njegov uticaj na klasičnu modu neosporan.

Tradicinalni britanski mornarski kaput se šio od 100% vune, dok ga danas u Americi prave od mešavine koja sadrži 80% vune i 20% veštačkih vlakana. Bilo kako bilo, on je pre svega topao, tako da je pravo rešenje za hladne zimske dane.

peacoat1 Mornarski kaput je uvek u trendu

 

Danas možete naći ovakav kroj kaputa izrađen od raznih materijala u raznim bojama. Međutim, ako za vas mornarski kaput nije, ako nije tamno plavi sa zlatnim dugmadima, pokušajte da nađete neki “vintidž” primerak. Sigurno je da bi mnogi jedan takav mogli da pronađu u ormanu svog oca ili recimo dede. Sve što treba da uradite, pod uslovom da vam odgovara veličina, je da ga odnesete na hemijsko čišćenje i svoj zimski “autfit” upotpunite ovim praktičnim komadom.

Olivera Denčić

 

Wannabe TV

Editors choice