Mali broj ljudi se bavi britanskim stilom kao Guy Ritchie. Čuveni reditelj rođen u Hartfordširu prvi put je počeo da provlači modu kroz scene u filmovima Lock, Stock & Two Smoking Barrels 1998. godine, kada je obukao Jasona Stathama, Jasona Flemynga i Vinnieja Jonesa kao gangstere koji nose oružje u polo majicama sa uskim kravatama i kožnim jaknama. 

Ritchie je majstor kada je u pitanju oživljavanje britanskog gangsterskog šika, a njegovi radovi, poput filma The Gentlemen iz 2019. godine i nedavne adaptacije u produkciji Netflixa, to jasno pokazuju. U oba dela, Ritchie predstavlja svet visoke mode i opasnih kriminalaca, međutim, način na koji moda ulazi u svakodnevni život likova razlikuje se između originalnog filma i serije.

Fokusiran na “narkobarona” Mickeya Pearsona kojeg tumači Matthew McConaughey i njegovu čežnju za penzionisanjem, The Gentlemen predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje Ritchiejevog filma, neprimetno povlačeći gledaoca kroz niz priča, od kojih su pojedine šokantno nasilne, a druge urnebesno smešne. Jednako tako je interigantna i Netflixova serija u kojoj glavnu ulogu tumači Theo James. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SpicyPulp (@spicypulp)

Moda u filmu i seriji The Gentlemen 

Film The Gentlemen ističe se kroz brižno odabrane odevne kombinacije koje odražavaju kompleksnost i dubinu likova. Od klasičnih britanskih kariranih uzoraka do sofisticiranih krojeva, svaki odabir odeće pažljivo je usklađen s karakterom koji ga nosi, istovremeno doprinoseći ukupnoj atmosferi i stilu filma. Ritchie naglašava individualnost i stilsku svest svakog lika, čime moda postaje suštinski deo narativa.

Sa druge strane, Netflix serija The Gentlemen ide korak dalje, pretačući estetiku filma u stvarni svet kroz liniju proizvoda inspirisanih serijom. Glavni protagonista serije, Eddie Halstead, kojeg tumači zvezda serije The White Lotus, Theo James preferira tkanine koje su mekše i opuštenije nego što biste očekivali, ali opet u skladu sa relativnom mladošću njegovog lika – kao i njegovom željom da stvari radi na svoj način.

Serija je takođe razvila saradnju sa brendovima, što omogućava gledaocima da doslovno “obuku” deo Ritchiejevog univerzuma, pružajući im priliku da kroz određene komade – od odela od tvida, šalova i manžetni do kvalitetnih krema za brijanje – dožive delić ekskluziviteta i stila koji serija promoviše. Ovaj pristup ne samo da širi uticaj serije izvan granica ekrana, već stvara most između fiktivnog sveta likova i stvarne publike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by penny (@pennyannh)

Iako su i film i serija usredsređeni na isti estetski izraz, serija The Gentlemen razvija koncept mode u Ritchiejevom gangsterskom svetu na jedinstven način. Kroz saradnju s različitim brendovima, serija ne samo da proširuje svoje stilske horizonte, već i omogućava gledaocima da se na konkretniji način povežu s Ritchiejevim vizuelnim i narativnim svetom. Ovo pokazuje evoluciju u pristupu modi – od estetskog elementa koji definiše likove i atmosferu, do stvarnih proizvoda koji fanovima omogućavaju da postanu deo  iste priče. 

Ritchie nam kroz svoje likove pažljivo uvodi estetiku, od prsluka od tvida, tamnoplavih pantalona i kišnog mantila, plus svetloplave košulje, koja je savršena je za kancelariju jednako koliko je korisna za progon huligana na imanju u istočnom Londonu. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Girlscene (@girlscene.nl)

Kroz ova dva dela, Guy Ritchie ne samo da slavi britansku modu i gangsterski šik, već premošćuje jaz između fikcije i stvarnosti, čineći stil neodvojivim delom iskustva gledanja. Dok film The Gentlemen fokusira pažnju na individualnost i detalje koji likove čine jedinstvenim, Netflixova serija otvara novu dimenziju interakcije sa publikom, transformišući gledaoce iz pasivnih posmatrača u aktivne učesnike Ritchiejevog stilizovanog sveta.

Pročitajte i ovo: Obucite se mladalački i s ukusom – sportske i elegantne pantalone prema preporuci WNB stilista

Naslovna fotografija: pexels.com

Nikola Gudelj

Comments