Iza svake savršeno negovane brade krije se osnovni skup veština i alata za negu, koji je potreban svakom bradatom momku. Trimovanje brade je nešto što možete lako da savladate i praktikujete sami.

Velike su šanse da ćete tokom godina isprobavati različite stilove i dužine brade – igraćete se sa onim što imate i što uvek može da izraste i poravi vaše nespretne poteze. Samo napred – izveštite se pre nego što rešite da odnegujete raskošnu bradu koja ne može da izraste preko noći, ili kultivisanu bradicu na kojoj se svaki potez vidi.

Posedovanje znanja, prakse i alata će vam omogućiti da stručno trimovanje brade, koja će uvek izgledati uglađeno.

Šta vam je potrebno za trimovanje brade

Za pravilno trimovanje brade treba vam više od trimera. Pre svega, važno je da odlučite o stilu brade – neka vas ne sputavaju genetska ograničenja. Čak i ako imate retku i neujednačenu bradu, možete raditi u okvirima koje vam je priroda zadala i uz vešto šišanje brade, odnegovati upečatljiv okvir za svoje lice.

Kako da izaberete stil brade

Težite obliku i veličini koja podržava geometriju vašeg lica – ako imate dugo i usko lice (pravougaoni oblik), nemojte puštati dugu bradu, koja će ga još više izdužiti, već ciljajte na bradu na obrazima i sa manjim volumenom ispod. Ako vam je lice okruglo, neka brada bude tanja sa strane, a punija na dnu. Ukoliko imate lice ovalnog oblika – isprobajte sve stilove – verovatno će vam svaki stil brade lepo stajati.

Konačno, ako zadržite kraći stil koji vam neće preoblikovati lice, razmislite o laganom kontrastu dužine brkova i brade – možda su teži brkovi i kraća brada vaša jača strana, ili obrnuto. Ili vaš cerazski profil najupečatljivije iznosi „umtnička“ bradica, bez brkova.

Osnovni alati za trimovanje brade

Trimer za bradu

Nabavite dobar trimer sa dugotrajnim baterijama i raznovrnim glavama za trimovanje, tako da možete da se posvetite izvlačenju finih linija, koje menjaju igru.

Češalj za bradu

Mali češalj pomaže u šišanju brade – možete raščešljati i kratku bradu, kako biste podigli dlačice i šišali samo po površini. Češalj je naročito koristan pri podrezivanju i ravnanju brkova, a služiće i da prosto očešljate dugu bradu, posle umivanja i brisanja.

Makaze 

To nisu posebne makaze za bradu, već one koje koriste frizeri za šišanje. Nabavite male makaze, kojima ćete lako rukovati i koje će vam služiti za šišanje brade svih veličina – od skraćivanja zalutalih dlačica, do podrezivanja srednje ili dugačke brade. Takođe, makazice su mnogo zgodnije za skraćivanje brkova, nego trimer, a poslužiće vam i da pripitomite obrve i secnete dlačice koje vire iz nozdrva.

Trimovanje brade – vestina koja je potrebna svakom muskarcu Trimovanje brade – veština koja je potrebna svakom muškarcu

Pročitajte i ovo: Izbegnite ove greške u nezi i održavanju – i vaša brada će izgledati besprekorno

Četka za bradu

Četka vam je potrebna za gustu srednju ili dugu bradu, za dnevno češljanje brade, kao i za češljanje prilikom podrezivanja. Četku svaki put očistite i operite posle upotrebe, kako bi uvek bila čista kad vam zatreba.

Brijač ili električni brijač

Brijač nećete koristiti za trimovanje, ali biće vam potreban za održavanje glatkih delova lica ili vrata – u zavisnosti od oblika koji kultivišete. Čak i ako nosite punu bradu, možda ćete želeti da obrijete onih nekoliko dlačica ispod jagodica.

Šablon za trimovanje brade

U poslednje vreme šabloni za šišanje brade su sve popularniji, jer pomažu da nacrtate čiste linije i uglove i da sigurno upravljate trimerom i makazama. Naročito su zgodni ako vam je brada jaka i zahteva potpunu preciznost.

Trimovanje duge brade

Počnite sa pranjem i sušenjem pre nego što otpočnete sa trimovanjem duge brade. Zatim očetkajte bradu tako da prvo podignete dlake, a onda ih očešljate tako da slegnu. Ovaj potez će vam osigurati ujednačenost i izbegavanje čudnih busenova i praznog prostora.

Uvek držite glavu mirno i pod istim uglom kada se gledate u ogledalu i podrezujete. Ako promenite ugao usred trimovanja, možete poništiti mesece negovanja i uzgajanja duge brade.

Takođe, držite trimer pod jednim uglom i napravite glavne poteze skraćivanja preko obraza ili ispod brade, pre nego što makazicama uklonite ono što ostane da štrči i eventualno korigujete ukupan oblik brade.

Trimovanje brade koja raste

Trimovanje brade se ne razlikuje mnogo između dugih, srednjih i brada koje rastu. Važno je šta želite da postignete – da održavate izgled „dvodnevne strnjike“ ili da usmerite rast brade. Redovno održavajući oblik donjeg dela brade i vodeći računa da brkovi i obrazi budu uredni, nećete gubiti mnogo vremena u tom procesu.

Redovno trimovanje brade znači jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, u zavisnosti od toga koliko brzo vam brada raste.

Bradu koja raste, najlakše ćete održvati trimerom sa štitnicima, koji obezbeđuju lep ujednačen oblik. Vodite računa o detaljima – obrijte sve suvišne dlake sa vrata, skratite dlake koje vire iz obrva, nozdrva, ušiju. Oblikovanje brade završite proveravanjem u ogledalu iz različitih uglova, kako biste uočili da li negde dlake štrče, ili je potrebno popraviti neku liniju.

Brada bilo koje dužine mora uvek biti čista i sjajna, zato koristite blage šampone i balzame, održavajte oblik redovnim šišanjem, a srednju ili dugu bradu redovno češljajte.

Pročitajte i ovo: Otkrijte kakva frizura i brada najbolje pristaju vašem obliku lica

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments