Ljutite se na sebe što ne možete da iskočite iz kreveta čim vam alarm zazvoni ujutro? Šta biste sve mogli da uradite umesto da spavate… Verovatno ste zaboravili koliko je to važno. Produžavanje sna i ,,razvlačenje” ujutro nam pomažu da se osećamo bolje tokom dana, da budemo efikasniji na poslu i emocionalno stabilniji. Mnoge istraživanja pokazala su da duži i kvalitetniji san predstavlja ključan, možda i najvažniji uslov zdravog, uravnoteženog života.

1. Unapređuje pamćenje – U toku spavanja dešava se ono što stručnjaci nazivaju procesom konsolidacije.   Ono to smo učili i uvežbavali prethodnog dana, biva iz nekog razloga utvrđeno u toku perioda razbuđivanja, kada nam je san ,,najplići”, a um neobično aktivan. Osim što pomaže u zapamćivanju, i misli postaju jasnije, i koncentracija dosta bolja.

2. Produžava život – pojedina istraživanja upućuju na to da je prosečna dužina sna povezana sa dužinom životnog veka. U svakom slučaju, kvalitetan san doprinosi povišenom kvalitetu života, koji opet utiče na to da spavamo mirno.

3. Umanjuje upale – Smanjujeu se rizici od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa, artritisa i prevremenog starenja; istraživanja pokazala da je C-reaktivni protein, jedan od faktora upalnog procesa, povišeniji kod onih ispitanika koji su spavali kraće od šest sati dnevno u proseku.

123 11 razloga zašto je san nezamenjiv saveznik zdravog života

4. Podstiče kreativnost – Znate onu: ,,Jutro je pametnije od večeri”. Istina je, ako treba da obavite neki kreativni zadatak ili da se oslobodite stvaralačke blokade, najbolje je prvo da pustite da spavanje pripremi vaš organizam za takav jedan poduhvat.

Comments