Skromnost je osobina koja je svima prijatna i simpatična – kod nekog drugog. A da li smo i koliko u stanju da sami negujemo i kultivišemo ovu vrlinu i da prevazilazimo svoj ego i aroganciju? Takođe, postoji različita upotreba pojma poniznosti, ali i pokazatelja da je ona isto što i skromnost.

Skromnost i poniznost

Poniznost se definiše kao sloboda od ponosa ili arogancije, kvalitet ili stanje skromnosti. Mnogi izvori ukazuju da je poniznost sposobnost da sagledate sopstvenu važnost na realnoj skali, ili u sklopu šire slike – svako od nas ima mesto u ovom svetu i niko nije naročito važniji od nekog drugog.

Tehnički dakle, poniznost i skromnost idu ruku pod ruku i prilično se odnose na isti mentalni sklop i ponašanje, na svest da imamo svoje mesto u poretku stvari.

Skromnost i poniznost nadilaze ego i dopiru do srži humanosti i opšte dobrobiti, a to je ono što neguje zajednicu – davanje i saosećanje prema drugima, ali i prema sebi. A to je teško. Često smo čvrsto uvijeni u osećanje sopstvene važnosti i sopstveni osećaj pravednosti i zaboravljamo da se svet ne vrti oko nas (to nije prirodni poredak stvari).

Glavne sposobnosti kojima se odlikuje skromnost jesu prepoznavanje sopstvenih ograničenja, prepoznavanje i cenjenje prednosti drugih, otvorenost za učenje (i jasno pokazivanje te otvorenosti).

Skromnost pomaže da ojačamo svoje veze i odnose, da gajimo poštovanje prema drugima i pronađemo svoje mesto u svetu, na kome se osećamo bezbedno, prihvaćeno i cenjeno zbog onog što možemo da uradimo (za razliku od onog što ne možemo).

Pročitajte i ovo: Ove znake skromnosti pokazuju veoma inteligentne osobe

Kako da negujete skromnost

Potrebno je da shvatite i prihvatite da skromnost i poniznost ne znače umanjivanje sopstvenih vrednosti, već stavljanje tih vrednosti u službu opšteg dobra. Kao što možete osnažiti samopoštovanje i naučiti da se zauzimate za sebe (i prevazići uverenje da niste dovoljno vredni), tako možete usvojiti i negovati skromnost i naučiti da razmišljate o sebi u širem kontekstu (prevazići ego i aroganciju). Evo nekoliko načina da postanete skromniji i pronađete delikatnu ravnotežu u sebi.

Slušajte bez osude

Uz skromnost, ključni sastojak je poštovanje – pokažite drugima da cenite njihovo mišljenje i uvažavate njihova osećanja. Svi želimo da nas čuju i razumeju, ali to retko osećamo. Stoga, proaktivno slušanje i razumevanje nudi moćan način da postanete skromniji. I ne, slušati ne znači priskočiti u pomoć nuđenjem rešenja nečijeg problema – radi se o prepoznavanju da je druga osoba čovek sa svojim osećanjima koja su validna i da zaslužuje da ga neko čuje i uvaži.

Fokusirajte se na sadašnji trenutak

Svesnost i pažnja su takođe bitne odlike skromnosti i ključni su za dobre odnose i mentalno blagostanje. A oni se postižu boravkom u sadašnjem trenutku, fokusiranjem na ovde i sada.

Ovo pomaže da se oslobodite osuda i strahova i omogućava nam da zaista vidimo i sebe i druge, jasno i objektivno, a ne kroz sočiva zamagljena predrasudama i očekivanjima.

Skromnost i zahvalnost

Većina naših svakodnevnih misli je negativna. Međutim, vi možete upravljati njima. Možete usmeriti svoju pažnju (i svesnost) na dobre stvari u svom životu – umesto brojanja nepravdi, možete brojati blagoslove. Ako nastojite da negujete svesnost i skromnost, vežbajte zahvalnost, svakog dana. I gledajte kako se vaš način razmišljanja i perspektiva menjaju.

Neka vam lični rast bude prioritet

Ego je taj koji mrzi promene, ne priznaje krivicu, ne prihvata odgovornost i sabotira rast i razvoj. Skromnost zahteva nadilaženje ega, a to znači prihvatanje odgovornosti za svoje misli, osećanja, dela. To znači i priznanje krivice i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke i spremnost da se suočimo sa posledicama. Kada prepoznamo svoje greške i nedostatke i aktivno tražimo povratne informacije, podržavamo svoj lični rast i razvoj, kroz istinsku skromnost i poniznost. Na taj način postajemo bolji ljudi i živimo ispunjenijim životom.

Da li je skromnost snaga ili slabost

Ako imate ovu dilemu, znači da vaš ego shvat poniznost kao nešto negativno, kao umanjivanje sebe – i ego je u pravu, jer želi da bude glavni, ne želi da ga prevaziđete i nadrastete. Ego ne želi da bude sluga, nego gospodar i morate se izboriti sa sobom, da bi vam ego bio koristan sluga (umesto lošeg gospodara). I kada razmislite koliko vam je hrabrosti i snage potrebno da prevaziđete ego, skromnost je definitivno snaga, jer pokazuje da ste otvoreni za učenje, da imate smelosti da menjate sebe. U istom kontekstu, ranjivost ne predstavlja slabost, već snagu i prednost. Potrebna je velika hrabrost da se suočite sa onim što se dešava, kada ne možete da kontrolišete ishod.

Pročitajte i ovo: Druženje sa boljima od sebe – jedna je od najboljih stvari koju za sebe možete učiniti

Naslovna fotografija: instagram.com/kevin_pabel

Đorđe Đoković

Comments