Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Zašto ti je potrebna emotivna pismenost

Zašto ti je potrebna emotivna pismenost

Zdrava distanca od osećanja

Da bismo mogli da preispitujmo osećanja i da ih procenjujemo, potrebno je da imamo distancu – a to je ono što se vežba i uči putem razvijanja svesti i samosvesti. Možda ne možemo napraviti distancu u trenutku kad nas osećanja preplavljuju, ali možemo kasnije, kad se tenzija spusti, razumevajući da ne treba da se poistovećujemo sa svojim osećanjima i da upadamo u dramu zbog preteranog uživljavanja.

Posmatrajte sebe sa distance, kao da gledate drugu osobu i vežbajte to svakodnevno. Iskoristite svaku situaciju da svoje emocije pogledate iz šire perspektive i da ih preispitate.

Razvijanje socijalnih veština

Za mnoge ciljeve potrebno je da se udružimo sa drugima, da dopremo do njih i povežemo se. Emocionalno pismena osoba zna kako da pristupi drugima, kako da se sporazume, da uvaži različite vrednosti i stavove, kako da motiviše druge, a to su upravo socijalne veštine, koje treba da vežbate i upražnjavate. Emocionalno opismenjavanje znači razvijanje komunikacije, pregovaranje u konfliktnim situacijama, posmatranje nekog problema iz različitih uglova i iz šire perspektive.

Istraživanja o stepenu emocionalne inteligencije

Istraživanja su pokazala da najviši nivo emocionalne inteligencije imaju stanovnici Filipina i Salvadora, a najniži Rusi, Belorusi, Litvanci i Singapurci. Istraživanja su sprovedena i u oblastima brojnih profesija, pa je utvrđeno da najviše emotivno pismenih ima među psiholozima, psihijatrima, socijalnim radnicima, menadžerima i prodavcima.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice