Duga karijera (koja se ne mora završiti sa penzijom) zahteva nešto više od dobrih liderskih sposobnosti. Istraživanja su pokazala da najuspešniji lideri sa najdužom karijerom imaju visok nivo agilnosti učenja. Oni se kontinuirano razvijaju na poslu godinama i decenijama, jer lako usvajaju nova znanja.

Ako ste vešt i agilan učenik, nadmašićete one koji imaju neke druge prednosti. To znači da ste spremni da učite iz iskustva i da to što ste naučili primenite u praksi, u susretu sa novim i izazovnim situacijama, da usvajate nova znanja i efikasno komunicirate, smišljate snalažljiva rešenja u okolnostima u kojima se drugi bore da ostanu na površini.

Ako imate agilnost u učenju, razumete da ono što je potrebno za uspeh na jednom nivou ili u jednom okruženju, ne mora nužno da se prevede na sledeći. Znate da je vaš trenutni skup veština od sekundarnog značaja za vašu sposobnost da naučite nova znanja, vešine i ponašanja koja će vas osposobiti za buduće izazove. Duga karijera je više od rada i zalaganja, a oni koji su je ostvarili, pokazuju mnoge zajedničke karakteristike i ponašanja.

Na ljude sa agilnošću učenja se često gleda kao na inovatore, oni ne održavaju status quo, već prihvataju i podstiču promene. Imaju visok nivo intelektualne radoznalosti, istražuju, postavljaju pitanja, traže nova znanja i uvide. Izazovi ih ne preopterećuju, nego ih pokreću – oni ostaju smireni, fokusirani i prevazilaze prepreke. Kada jedan način ne uspeva, pokušavaju na drugi. Odličini su u „uskakanju“ u akciji, ali umeju i da se povuku. Oslanjaju se na svoje iskustvo i intuitivno povezuju i integrišu prethodno naučene lekcije. Vole da žive na ivici, traže nova iskustva i preuzimaju rizike. Dovoljno su samouvereni da mogu da uvide svoja ograničenja, ali nisu uplašeni i zbunjeni kada ne znaju odgovore i rešenja.

Kako da imate dugu karijeru – agilnost usvajanja novih znanja 2 Kako da imate dugu karijeru – agilnost usvajanja novih znanja

Možete pretpostaviti da ovo ponašanje može odvesti u ekstrem, a samopouzdanje ne čini nkoga imunim na neuspeh. Zapravo, neuspeh je deo priče o učenju i svaka duga karijera sadrži tu priču. Razlika je u tome što agilni učenici ne prave dva puta istu grešku.

Pročitajte i ovo: Biznis dokumentarci iz kojih ćete naučiti vredne lekcije

Kada se osoba ističe u agilnosti, više je u pitanju način života, nego specifična veština, ali agilnost je moguće unaprediti i poboljšati, moguće je otvoriti um i efikasnije usvajati nova znanja.

Agilni učenici su obično „zvezde“ u svojoj komapniji ili u svom polju rada. Oni često nadmašuju i vršnjake i iskusnije od sebe i aktivno napreduju u karijeri. Brže integrišu nova znanja i efikasno komuniciraju sa različitim ljudima u različitim kontekstima. Na mnogo načina, biti agilan učenik i lider sa visokim potencijalom su sinonimi, ali agilnost učenja je ono po čemu se visoki potencijali razlikuju od visokih profesionalaca. Ako ste agilan učenik, vremenom će vas šefovi i organizacije prepoznati kao nekog ko je talentovan i mogu vam ponuditi prilike za liderstvo i napredovanje u karijeri.

Ako planirate da ostvarite dugu karijeru, ocenite koliko ste agilni u učenju. Postavite sebi sledeća pitanja:

Da li sam otvoren za nove načine razmišljanja? Da li se mučim kada moram stvari da uradim na drugačiji način od onog koji poznajem? Da li volim da stičem nova znanja i veštine?

Pročitajte i ovo: Kako da privučete i zadržite najbolje radnike

Agilni učenici odgovaraju potvrdno na ova pitanja i to su osobe koje su obično društvenije, kreativnije, fokusiranije, otpornije, manje zainteresovane za prilagođavanje drugima i ne plaše se da osporavaju norme.

Da biste unapredili agilnost učenja i usvojili nova znanja, eksperimentišite sa ovim idejama i pokušajte da pronađete najbolja rešenja u svakom pojedinačnom problemu, sa onim što imate na raspolaganju. Razmotrite suptilne znake, kako biste bolje razumeli problem, koristite pritisak kao gorivo za brže obavljanje poslova, razmišljajte kritički, ispitajte svoja prethodna iskustva i lekcije, preuzmite rizik i pronađite uživanje u izazovu, koji stavlja na probu vaše sposobnosti i pomera vaše granice.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments