Svako preduzeće, organizacija, kompanija, u svojim redovima želi najkvalitetnije zaposlene, ali njih nije uvek lako privući i zadržati. Više nije dovoljno ponuditi veću platu – da zadržite najbolje radnike potrebna je podsticajna atmosfera koja omogućava razvoj karijere i kao i kultura kompanije čije su vrednosti u skladu sa njihovim ciljevima i vrednostima.

Načini na koje možete da privučete i zadržite najbolje radnike

Napravite sveobuhvatan opis poslova

Prvi korak ka privlačenju radnika koji odgovaraju vašim potrebama je sastavljanje dobrog i sveobuhvatnog opisa poslova, a to je više od liste obaveza i zadataka. Opis posla je ono što ostavlja prvi utisak na kandidata i trebalo bi da, pored veština i zahteva, pruži uvid u kulturu vaše kompanije. Većini je plata najvažnija, ali manjem procentu (a talenti često spadaju u taj manji procenat) je važna kulturna klima i beneficije. Opis posla treba da bude napisan u tonu koji odgovara vašoj kompaniji i brendu (ležeran, ili zvaničan), a format pregledan i lak za čitanje.

Da zadržite najbolje radnike, pored plate, ponudite odgovarajući paket beneficija

Dobra plata je i dalje na prvom mestu – kada tražite kvalifikovane, kompetentne i talentovane radnike, morate biti spremni da im platite onoliko koliko vrede. Ali, možete podići ulog na način koji svima ide u prilog – sveobuhvatan paket beneficija može biti od ključne važnosti za privlačanje i zadržavanje najboljih zaposlenih. Pored onih osnovnih i obaveznih beneficija, koje definišu odmore, odsustva, zdravstveno i socijalno osiguranje, u ponudu uključite kombinaciju najvažnijih elemenata koji se odnose na zdravlje i dobrobit, finansijsko blagostanje, ravnotežu između posla i privatnog života, profesionalni razvoj i raznolikost, jednakost i inkluzivnost.

Zadržite najbolje radnike omogućavajući im razvoj i napredak

Istraživanja su pokazala da je nedostatak mogućnosti za razvoj najveći razlog zbog koga kvalifikovani i cenjeni radnici napuštaju posao. Ako želite da zadržite najbolje radnike, ponudite im načine da napreduju i razvijaju svoje sposobnosti i ambicije. Idealno bi bilo da svaki zaposleni ima svoj plan razvoja karijere, koji odgovara njegovim snagama i interesovanjima.

Da biste podržali razvoj karijere, potrebno je da zaposleni identifikuju svoje ciljeve, a zatim osmisle razvojni plan, kako bi ih postigli. Povremeno merite uspeh zaposlenih, da biste videli da li napreduju ka svojim ciljevima i da li im je potrebna pomoć. Na raspolaganju su vam kursevi obuke, mentorski programi, izazovi koji vode malo van zone komfora, unapređenja na liderske pozicijie iz redova zaposlenih.

Kako da privucete i zadrzite najbolje radnike 1 Kako da privučete i zadržite najbolje radnike

Sako: Sartoria Barbolini Beo, Pantalone: Sartoria Barbolini Beo, Naočare: Optiplaza (Tom Ford) Ušće, Tašna: Mona Man Ušće, Lokacija: Hyatt Regency

Pročitajte i ovo: Kako da izbegnete burnout i povećate energiju

Prepoznajte i cenite svoje zaposlene

Vrednovanje i priznanje se ne mogu dovoljno iskazati odgovarajućom platom i treba napomenuti da nije svima potrebno da budu cenjeni i priznati na isti način, pa bi trebalo da imate strategije za vrednovanje. Sistem bodova je jedan od praktičnijih načina – zaposleni mogu da zarađuju dodatne poene za svoja dostignuća, a zatim da ih potroše na nagrade koje najviše cene (poklon kartice, slobodne dane…). Možete anketirati zaposlene, kako biste saznali koji su im podsticaji najvredniji.

Dajte prioritet kulturi kompanije

Kultura kompanije može u velikoj meri uticati na to da privučete i zadržite najbolje radnike, tako da žele da ostanu i nastave svoju karijeru unutar organizacije. Kulturu određuje i usmerava vođstvo kompanije, ona teče sa vrha organizacije. Vođe vaših timova treba da budu primer te kulture, koja odražava poštovanje rokova, ispunjavanje zadataka, napredak i poštovanje svih zaposlenih.

Pročitajte i ovo: Razmišljanje u nulama: Pristup vođenju projekata i budžetiranju

Pratite angažovanje zaposlenih i sagorevanje

Jedan od ključeva za zadržavanje talenata, jeste angažovanje – visoka angažovanost može smanjiti fluktuaciju zaposlenih i odsustvovanje i povećati produktivnost i moral kompanije. Angažovanje zaposlenih možete povećati podsticanjem otvorene komunikacije i povratnih informacija, ali potrebno je praćenje i razumevanje preopterećenosti. Najbolje radnike možete „potrošiti“ ako su preopterećeni i dovedeni do sagorevanja, a to možete sprečiti tako što ćete u periodima najveće preopterećenosti privremeno uposliti pomoć, odnosno, profesionalce koji mogu rasteretiti vaše osoblje i podržati projekte koji zahtevaju velike resurse i omogućiti vam da “prištedite” i zadržite najbolje radnike.

Privucite i zadržite najbolje radnike misijom i vizijom kompanije

Talente možete privući i zadržati iznošenjem ciljeva i vrednosti svoje organizacije – ljudi vole da rade za organizaciju sa kojom se identifikuju. Žele da znaju da se organizacija ponaša na način u koji veruju i koji podržavaju. A vi želite da za vas rade oni koji veruju u vašu svrhu i podržavaju vaše vrednosti.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments