Ako tražite neki inspirativan sadržaj za gledanje, isprobajte poslovne dokumentarne filmove koje vam predlažemo – nisu u pitanju samo siva odela i računi, nego priče koje pokreću kreativnost i iz kojih možete naučiti vredne lekcije (iz dobrih i loših primera poslovanja).

Inside Job

Ako ne razumete u potpunosti jednu od najvećih katastrofa u svetu biznisa, onda je potrebno da je upoznate – Inside Job je 2010. osvojio Oskara za najbolji dokumentarni film, koji priča priču o finansijskoj krizi 2008. godine, promenama u bankarstvu i industriji finansijskih usluga, koje su dovele do najštetnijeg kraha tržišta u savremenom svetu. Tema filma je od suštinskog značaja za razumevanje vredne lekcije o pohlepi i preuzimanju rizika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRIS CURTIS (@chris_curtis_)

FYRE: The Greatest Party That Never Happened

Sve je tako dobro počelo. Ako niste gledali FYRE (najveću žurku koja se nikada nije dogodila) sedite i gledajte kako se ono što je trebalo da bude ekskluzivni luksuzni muzički festival spektakularno raspada pred vašim očima. Uz mnogo nezaboravnih intervjua koji prate dokumentarac, saznaćete sve o preteranim obećanjima, moći marketinga i poslovnim planovima koji su izgubili kompas.

American Factory

Još jedan dobitnik Oskara koji baca svetlo na manje poznate aspekte poslovnog sveta – konkretno, kako strana ulaganja mogu da transformišu bolesne industrije i šta sve može poći naopako. Dokumentarac govori o kineskoj kompaniji Fuyao i njenoj novoj fabrici na starom mestu General Motorsa u Ohaju. Američka radnička klasa sreće se sa industrijom visoke tehnologije i ogromnim kulturnim sukobima. Otrežnjujuće, informativno i upozoravajuće – automatizacija ulazi u sve oblasti.

Paul Smith: Gentleman Designer

Ovo je kraći dokumentarac od ostalih iz oblasti dizjana muške odeće i modne imperije vredne više miliona funti. Film prikazuje Smitov Šarm i nemilosrdan kreativni apetit, ističući njegovu urođenu sposobnost da iskoristi svaki dan i unovči ga u svom procesu dizajna, kao i njegov prodor na japansko tržište. Vredne lekcije ove priče su u sposobnosti pretvaranja kreativne energije u gotovinu.

Abstract: The Art of Design

Dizajn je vrlo važan faktor u poslovanju – ako imate vredan proizvod ili je vaša usluga ključna, stići ćete daleko, ali u osnovi svega je odličan dizajn. Apstrakt podržava ovo gledište, prikazujući vam razmišljanje i rad nekih od najpoznatijih i najfascinantnijih svetskih dizajnera, kao što su danski arhitektonski superstar Bjarke Ingels i „gospodar patika“ Tinker Hatfield. Uvedite u praksu neke od njihovih principa i vaš posao i karijera mogu procvetati.

Pročitajte i ovo: Moonage Daydream – zaplovite u tehnikolor svet novog dokumentarnog filma o Davidu Bowieu

The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley

Dobitnik Oskara za dokumentarnu režiju Alex Gibney (prethodni radovi Enron: The Smartest Guys In The Room i Going Clear) priča priču o  zdravstvenoj kompaniji koja je nekada vredela više milijardi dolara, Theranos, koju je osnovala Elizabeth Holmes. Nakon napuštanja Stanforda, Holms je viđena kao sledeći Stiv Džobs, najmlađa milijarderka na svetu, koja je svoje bogatstvo sama stekla. Međutim, to je priča o kolosalnoj prevari i padu kompanije, čije vredne lekcije govore o psihologiji prevare u biznisu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRIS CURTIS (@chris_curtis_)

Something Ventured

Ovaj nezavisni film nudi sjajan uvid u američki kapitalizam i globalne korporacije kao što su Apple, Intel, Cisco i Atari, govoreći o moći finansija i preduzetništva 20. veka. U dokumentarcu se pojavljuju Gordon Moore (suosnivač Intela), Jimmy Treybig (osnivač Tandema), Nolan Bushnell (osnivač Atari-a), Dr. Herbert Boyer (suosnivač Genentech-a), Mike Markkula (drugi predsednik i izvršni direktor Apple-a), Sandy Lerner (suosnivač Cisco-a) i John Morgridge (prethodni izvršni direktor  Cisco-a), pružajući fascinantno istraživanje okeana faktora koji stoje između odlične ideje i višemilionske kompanije.

Startup.com

93% na  Rotten Tomatoes – pokazatelj da ovaj dokumentarac vredi pažnje (a verovatno nudi i vredne lekcije). Radi se o dvojici prijatelja, koji odlučuju da naprave interfejs za obradu opštinskih parking karata i film prati njihove pokušaje da se lansiraju među uspešne, kojih je oko njih, zahvaljujući poslovima sa savremenom tehnologijom sve više, dok njima baš i ne ide naročito dobro. Pogled iznutra, na pucanje sada već ozloglašenog dot.com-a je nešto što bi trebalo da skrene pažnju investitora u trenutku kada je tehnološko tržište ponovo desetkovano.

Silicon Cowboys

„Ne možete doći do iPhona bez originalnog Compaq portabla.” Citat ide uz  Silicon Cowboys, dokumentarac koji govori o poslovnoj borbi Davida protiv Golijata, odnosno Compaq- a protiv IBM-a. Prvi je bio odvažni autsajder na sceni personalnih računara, koji je napravio prenosivi računar pred nosem  tada najmoćnije tehnološke kompanije na svetu. Radnja se dešava 1982. godine u restoranu u Hjustonu i govori o usponu i padu teksašana, kao jednog od najvećih svetskih pionira tehnologije. Važne lekcije su o tome da se nikada ne opustite i ne zaspite na lovorikama, kao i da je stalna inovacija tajna dugovečnog i uspešnog biznisa.

Betting On Zero

Najbolji poslovni dokumentarni filmovi često ispituju tanku liniju između legalnog i nelegalnog, a „Klađenje na nulu“ je jedan od takvih. Film prati Bill Ackmana i njegovu kratkoročnu poziciju vrednu bilion dolara baziranu na uverenju da će se Herbalife piramidalna šema održati. Film otkriva i Ackmanov turbulentan i kontroverzan odnos sa osnivačem Herbalifa, o upravljanju i poslovnim praksama kompanije. Klasična priča o bogatašu koji postaje sve bogatiji i malom momku koji se trudi i upinje, koju smo gledali stotinama puta – ali koja i dalje ne prestaje da šokira.

Pročitajte i ovo: 6 filmova koji traju preko tri sata, ali su apsolutno vredni vaše pažnje

Naslovna fotografija: instagram.com/chris_curtis_

Đorđe Đoković

Comments