Već izvesno vreme nastojite da dosegnete unapređenje, spremni ste da učinite sve što je potrebno za uspon u karijeri, ali vaš liderski potencijal ostaje neiskorišćen, a možda ste čak i neprimećeni. Razlog tome mogu biti vaša pogrešna uverenja, zablude koje vas sprečavaju da napredujete.

Uticaj pogrešnih uverenja može biti veoma dubok. Pogrešne predstave i prihvatanje zabluda rasprostranjenih u javnosti, dovode do kompromitovanog rasuđivanja, iracionalnog razmišljanja i donošenja loših odluka, u društvu i kompanijama. Ne možete očekivati unapređenje ili ponudu liderske pozicije, kada se opšta – ili vaša lična uverenja – sukobljavaju sa stvarnim razumevanjem onoga što je potrebno da biste ostvarili svoj liderski potencijal.

Predrasude koje sputavaju vaš liderski potencijal

Liderski potencijal i suštinska motivacija

Strast i svrha spadaju u suštinsku motivaciju, koja se često ističe kao najvalidnija vrsta motivacije. Mit o unutrašnjoj motivaciji tvrdi da osoba mora imati dubok i trajni interes, iznad svih drugih ciljeva i želja, da bi bila uspešan lider. U stvarnosti, liderski potencijal obuhvata čitav spektar motiva, koji variraju tokom sprovođenja jednog zadatka i između zadataka. Takođe, dobar lider može biti i neko ko uopšte ne želi da prihvati takvu odgovornost, ali se sticajem okolnosti nađe u tom položaju. Ego motivi, kao što je veća zarada, autoritet i uticaj, mogu pomeriti fokus sa zadatka na nagradu, ali takvi lideri često mogu radikalno da pokrenu optimalan učinak.

Neka liderska uverenja i strategije funkcionišu bolje od drugih

Popularni koncepti efikasnog liderstva podržavaju korišćenje specifičnih strategija za postizanje ciljeva. Jedan primer zastupa stanovište da liderski potencijal nosi veću moć nego što mislite i da treba da se oslonite na samopouzdanje, a drugi da morate voditi računa kako koristite svoje snage kao vođa i da morate biti oprezni. Pojedini pristupi liderstvu podržavaju izbor strategija, dok je realnost liderstva da organizaciona kultura mora biti primaran faktor prilikom donošenja odluka. Odluke donete bez razmatranja kulture, obično ukazuju na pristrasnost. Razbijanje mita o najboljoj stretegiji podrazumeva duboko razumevanje da je različitost više od statistike i uključuje razmatranje brojnih intelektualnih perspektiva. Da bi intervencija lidera bila uspešna, pametan lider mora uključiti kulturnu raznolikost i shvatiti da su intervencije situacionog karaktera – ona koja je bila uspešna u prethodnoj situaciji, u nekoj novoj neće funkcionisati.

Uverenja koja mogu da uniste vas liderski potencijal 3 Uverenja koja mogu da unište vaš liderski potencijal

Sako, prsluk, pantalone, mašna: Kigili Ušće, Košulja: Konstantin Beo, Sat: BPM (Emporio Armani) Ušće, Lokacija: Hyatt Regency (bar)

Pročitajte i ovo: Stvari koje treba da primenjuješ ako hoćeš da budeš dobar lider

Organizacione promene mogu da izvrše samo oni na vlasti

Uverenje da je za uvođenje promena neophodna najviša moć, zastarela je. U praksi postoji nekoliko principa koji podržavaju organizacioni uticaj bez formalne moći. Uspostavljanje bočnih odnosa u celoj organizaciji, pomaganje drugima da se osećaju osnaženo, demonstriranje empatije korišćenjem jezika poziva i realističnost u pogledu rasporeda za lični razvoj, predstavljaju izvore promena i buđenja liderskog potencijala. Kada kolege doživljavaju pojedinca kao istinski pouzdanog, oni će ga podržati, bez obzira na to gde se nalazi na organizacionoj šemi.

Lični razvoj je odgovornost organizacije

Statistika potkrepljuje uverenje da radnici ostaju u organizacijama koje neguju lični razvoj. Istraživanja otkrivaju da su kompanije koje pružaju obuku i razvoj, profitabilnijie i izgledaju poželjnije zaposlenima. Međutim, razvoj veština nije isključiva odgovornost organizacije. Liderski potencijal može ostati ograničen, ako se oslanjate na organizaciju. U realnosti, uspeh liderstva poboljšava integracija celoživotnog učenja u lični identitet – znanje i lično blagostanje povezani su sa većom kompetencijom. Povećanje veština treba da bude lični cilj, a ne odgovornost koja se prebacuje na organizaciju.

Organizaciona strategija i lična uverenja moraju biti usklađeni

Dok je podrška organizacionim ciljevima kritičan zahtev za lidere, najprofitabilnije organizacije pokazuju raznolikost i inkluziju stvaranjem kulture poverenja, koja nagrađuje različite perspektive i mišljenja. Negovanje različitih mišljenja znači podsticanje zaposlenih da preuzmu intelektualne rizike iznošenjem svog mišljenja i traženjem kreativnih načina za rešavanja organizacionih izazova. Najbolje organizacije ne kažnjavaju zaposlene za neuspele predloge, umesto toga, one pružaju finansijske podsticaje za one koji su sposobni i voljni da pokažu različitost u svim aspektima svog razmišljanja i ponašanja.

Na kraju, prepoznavanje sopstvene pristrasnosti i pogrešnih uverenja, prvi je korak ka iskorenjivanju zabluda, a tada se može razvijati i vaš liderski potencijal.

Pročitajte i ovo: Da li posedujete osobine lidera?

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments