Iznenađujuće veliki broj lidera, šefova i menadžera, ne uspeva u svom poslu. Postoji mnogo razloga za to – neki jednostavno nemaju odgovarajuće veštine za upravljanje ljudima. Drugi imaju probleme ličnosti koje nisu u skladu sa figurom vođe. Nekima nije stalo. Neki od ovih propalih lidera su potpuno toksični. Da li su oni mogli da procene svoje sposobnosti? Da li su drugi mogli da vide njihove nedostatke. I kako možete znati da li je vaš pretpostavljeni – toksičan šef?

Osobine i ponašanja po kojima se prepoznaje toksičan šef

Toksičan šef je sklon pretnjama i kaznama

Pretnje i kazne su jednostavno neefikasne taktike liderstva. Cilj kazne je da zaustavi nepoželjno ponašanje, ali ona ne podstiče pozitivno, produktivno i poželjno ponašanje. Ljudi koji su pod pretnjom kazne ili kažnjeni, osećaju ogorčenost i žele da uzvrate izvoru kazne. Toksičan šef koji poseže za ovim merama da bi održao kontrolu, nema pravi uvid u situaciju svojih zaposlenih, a nema ni njihovo poštovanje. Sva je prilika da time samo podstiče subverzivno ponašanje.

Loš lider ne vodi računa o interesima kolektiva

Toksičan šef je sebičan, pa iako se trudi da se prikaže drugačije, nije teško otkriti i shvatiti da neko gleda samo svoje interese i da ga interesi kolektiva ne zanimaju. Toksični lideri zloupotrebljavaju svoj položaj moći da bi ostvarili svoje težnje, ne vodeći računa da li time nanose štetu kolektivu, a ni da li to neko primećuje.

Podržavanje sledbenika

Nema ničeg lošeg u stvaranju „A timova“ vrhunskih izvođača ili favorizovanju najboljih zaposlenih, ali postoji razlika između stvaranja zdrave interne konkurencije i očiglednog isticanja favorita. Ako lider nagrađuje članove grupe ne zato što su oni vrhunski u svom poslu, već zato što su mu lojalni, to znači da on vrlo smišljeno čuva svoju poziciju moći. Njegovim sledbenicima je u interesu da ostanu lojalni, a to otežava kako identifikovanje loših vođa, tako i njihovo istiskivanje sa pozicije moći. Sledbenici u grupi brane vođu i rade na tome da on ostane na svom položaju. Toksičan šef često opstaje samo zahvaljujući formiranoj grupi sledbenika kojima je u interesu da on zadrži svoj položaj.

IMG 8217 1 Znaci da je vaš šef – toksičan lider

Pročitajte i ovo: Nepisana pravila na poslu koja kreiraju lideri

Toksičan šef krije informacije

Istraživanja pokazuju da zaposleni cene integritet i poštenje kod svojih lidera i da oni koji bivaju uhvaćeni u laži (naročito ako odbijaju da je priznaju i zatraže oproštaj), gube poverenje i kredibilitet. Ako uvidite ili otkrijete da je lider zadržao informacije ili slagao, to skoro sigurno znači da to nije izolovan slučaj, da se to već dešavalo i da će nastaviti da se dešava.

Toksičan šef unosi haos u okruženje

Nedosledan, neorganizovan šef, koji krši obećanja, daje kontradiktorna uputstva i svojim stavom vam remeti svaki plan i mogućnost da se organizujete i obavite posao onako kako ste planirali jeste toksičan šef koji radi protiv tima i organizacije. Ovo može biti vrlo podmuklo ponašanje nekoga ko na taj način sve kontroliše – jer niko ništa ne može da tvrdi, pošto jedino on zna šta hoće da drugi rade (i to možda smišlja u trenutku).

Šta da radite kada je vaš pretpostavljeni toksičan šef

Pokušajte da se suočite – potrebna vam je hrabrost, ali to može biti dobra opcija, naročito ako vođa nije svestan da je toksičan šef. Kada ga suočite sa posledicama njegovog ponašanja, to može biti razvojni momenat za njega – on može odlučiti da se edukuje i ispravi svoje greške.

Možete pokušati da radite kroz sistem, za šta vam je potrebno još više hrabrosti, a treba vam i podrška ostalih članova tima. Možete tražiti rešenje kod osobe koja je nadređena vašem šefu, ili tražiti pomoć službe za upravljanje ljudskim resursima.

Razmotrite alternative – ponekad toksičan šef ima svu podršku sistema (i njegovih toksičnih šefova), pa je jedino rešenje promeniti organizaciju i posao. Zato istražite mogućnosti dostupnih pozicija u drugom sektoru organizacije, ili u drugoj organizaciji.

Pročitajte i ovo: Uverenja koja mogu da unište vaš liderski potencijal

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments