Muškarci su oduvek fascinirani plovidbom. Iako je samo jako mali broj njih privilegovan da bude vlasnik nekog plovnog sredstva, činjenica je da gotovo svi vole da zastanu pored neke luke zagledani u skutere, čamce, jahte

Ova “zanesenost” možda i nije slučajna, s’ obzirom na to da su brodovi bili sastavni deo razvoja civilizacije. Ljudi su se od davnina nastanjivali pored vode zbog plodnijeg zemljišta i drugih prednosti, pa su zbog toga morali  da osmisle način kako da prelaze preko te vode. Zbog toga su se kroz istoriju razvijali različiti tipovi čamaca i brodova koji su se najpre kretali pomoću vesala, ili jedara, a kasnije su se pojavili i oni na motorni pogon.

Danas postoje različiti modeli, a ovo su samo neki od njih.

Čamci

Camac1 Ah te jahte, čamci, jedrilice...

Ovi plovni objekti se kreću pomoću veslanja. Mogu biti različitih oblika, a neki od njih, kao kajak i kanu se mogu koristiti i za sportske trke.

Jedrilice

jedrilica1 Ah te jahte, čamci, jedrilice...

One plene pre svega svojom veličinom, a pokreću se pomoću vetra “uhvaćenog” u jedrima. One mogu da dostignu značajnu brzinu i veoma su popularne. Međutim, za razliku od čamaca, one zahtevaju prethodnu obuku za upravljanje, kao i iskusnog kapetana koji poznaje osnove aerodinamike.

Skuteri

skuter1 Ah te jahte, čamci, jedrilice...

Najpristupačniji način da u punoj brzini zajezdite kroz vodu je upravo na skuteru. On je lak za upravljanje, ne zahteva prethodnu obuku, a čak ne morate ni da budete njegov vlasnik, već ga možete i iznajmiti.

Jahte

jahta Ah te jahte, čamci, jedrilice...

Jahte su kraljevi među svim plovnim objektima i namenjene su onima koji žele da privatno putuju na duže relacije. Obezbeđuju najveći mogući luksuz na vodi, a neke od njih su napravljene od najskupocenijih materijala.

Olivera Denčić

Comments