Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Letnji aksesoari za muškarce sa stilom

10 neverovatnih mesta koja vredi videti bar jednom u životu

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Kako da brendiraš svoj stil?

Buba – retro i uvek u trendu

Kad vežbaš i vežbaš, a mišići ne rastu

Savremen muškarac, ekološka svest i moda

Liam Payne x Hugo Boss: Kolekcija koja će ti se dopasti!

Kako da “nabilduješ” mozak

Kako da nosiš najzahtevnije “muške” boje sa stilom

Domaći zadatak za leto: 5 knjiga koje zaista treba da pročitaš (ponovo)

Navike koje će ti pomoći na putu do uspeha

Ljubavna oda Joe Jonasa za Sophie Turner u vidu pesme “Hesitate”

Stylish 24/7: Komadi koji su ti ovog leta neophodni kako bi izgledao dobro od jutra do večeri

Šta sve jesu i nisu bili samuraji

Šta sve jesu i nisu bili samuraji

1/3

Sa katanom u ruci, vođeni strogim kodeksom poznatim kao “bušido” ili “put ratnika”, samuraji su bili savršeno disciplinovana vojska, strah i trepet svih neprijatelja Japana, drevni ratnici koji se nisu bojali smrti i čast im je bila važnija od života. U periodu između 1603. i 1867. godine, samuraji su bili vladajuća vojna klasa, kao i najviši društveni stalež Japana. Ovo su neke fascinantne činjenica o njihovim vrednostima i načinu života.

Samuraji nisu bili samo ratnici

Osim što su bili ratnici i imali druge funkcije, samuraji su bili obrazovana, politički aktivna elita, a njihova uloga u društvu se menjala tokom vekova. Neke stavke su ipak bile konstantne:

Samuraj je dobro obučen, izuzetno vešt borac; služi svom Daimyo-u ili gospodaru, s apsolutnom lojalnošću, čak i do smrti (sama reč “samuraj” znači “oni koji služe”); pripada višoj društvenoj klasi, smatra se superiornim u odnosu na obične građane, kao i na obične ratnike; njegovim životom vlada bušido, strogi kodeks ponašanja i životne filozofije, čija je vrhunska vrednost – čast.

Homoseksualnost im je bila uobičajena

Dobro je poznata činjenica da su neki samuraji imali otvorene istospolne veze koje su u to vreme bile sasvim normalna i uobičajena pojava. Ne samo da za samuraje homoseksualnost nije bila tabu tema, oni su ovakve veze čak i ohrabrivali – jer su smatrali da će ljubavni odnosi ojačati same vojnike i motivisati ih u borbi.

Ovakva praksa je bila poznata kao wakashudo – “put mladosti”, a odnosila se na samuraje svih godina. Prema istorijskim zapisima, niko ne bi upitao Daimyo-a, “gospodara”, zašto je stupio u homoseksualnu vezu sa mlađim ratnikom, ali bi ga zato upitali zašto nije.

Iako se wakashudo smatra temeljnim aspektom života samuraja, istorija je ovaj stil života uglavnom ignorisala, a popularne knjige i filmovi ga gotovo nikada ne spominju.

steven diaz 116132 Šta sve jesu i nisu bili samuraji

Wannabe TV

Editors choice