Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Sport i zabava

Šta sve jesu i nisu bili samuraji

1/3

Sa katanom u ruci, vođeni strogim kodeksom poznatim kao “bušido” ili “put ratnika”, samuraji su bili savršeno disciplinovana vojska, strah i trepet svih neprijatelja Japana, drevni ratnici koji se nisu bojali smrti i čast im je bila važnija od života. U periodu između 1603. i 1867. godine, samuraji su bili vladajuća vojna klasa, kao i najviši društveni stalež Japana. Ovo su neke fascinantne činjenica o njihovim vrednostima i načinu života.

Samuraji nisu bili samo ratnici

Osim što su bili ratnici i imali druge funkcije, samuraji su bili obrazovana, politički aktivna elita, a njihova uloga u društvu se menjala tokom vekova. Neke stavke su ipak bile konstantne:

Samuraj je dobro obučen, izuzetno vešt borac; služi svom Daimyo-u ili gospodaru, s apsolutnom lojalnošću, čak i do smrti (sama reč “samuraj” znači “oni koji služe”); pripada višoj društvenoj klasi, smatra se superiornim u odnosu na obične građane, kao i na obične ratnike; njegovim životom vlada bušido, strogi kodeks ponašanja i životne filozofije, čija je vrhunska vrednost – čast.

Homoseksualnost im je bila uobičajena

Dobro je poznata činjenica da su neki samuraji imali otvorene istospolne veze koje su u to vreme bile sasvim normalna i uobičajena pojava. Ne samo da za samuraje homoseksualnost nije bila tabu tema, oni su ovakve veze čak i ohrabrivali – jer su smatrali da će ljubavni odnosi ojačati same vojnike i motivisati ih u borbi.

Ovakva praksa je bila poznata kao wakashudo – “put mladosti”, a odnosila se na samuraje svih godina. Prema istorijskim zapisima, niko ne bi upitao Daimyo-a, “gospodara”, zašto je stupio u homoseksualnu vezu sa mlađim ratnikom, ali bi ga zato upitali zašto nije.

Iako se wakashudo smatra temeljnim aspektom života samuraja, istorija je ovaj stil života uglavnom ignorisala, a popularne knjige i filmovi ga gotovo nikada ne spominju.

steven diaz 116132 Šta sve jesu i nisu bili samuraji

Wannabe TV

Editors choice