Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Šta sve jesu i nisu bili samuraji

Šta sve jesu i nisu bili samuraji

1/3

Sa katanom u ruci, vođeni strogim kodeksom poznatim kao “bušido” ili “put ratnika”, samuraji su bili savršeno disciplinovana vojska, strah i trepet svih neprijatelja Japana, drevni ratnici koji se nisu bojali smrti i čast im je bila važnija od života. U periodu između 1603. i 1867. godine, samuraji su bili vladajuća vojna klasa, kao i najviši društveni stalež Japana. Ovo su neke fascinantne činjenica o njihovim vrednostima i načinu života.

Samuraji nisu bili samo ratnici

Osim što su bili ratnici i imali druge funkcije, samuraji su bili obrazovana, politički aktivna elita, a njihova uloga u društvu se menjala tokom vekova. Neke stavke su ipak bile konstantne:

Samuraj je dobro obučen, izuzetno vešt borac; služi svom Daimyo-u ili gospodaru, s apsolutnom lojalnošću, čak i do smrti (sama reč “samuraj” znači “oni koji služe”); pripada višoj društvenoj klasi, smatra se superiornim u odnosu na obične građane, kao i na obične ratnike; njegovim životom vlada bušido, strogi kodeks ponašanja i životne filozofije, čija je vrhunska vrednost – čast.

Homoseksualnost im je bila uobičajena

Dobro je poznata činjenica da su neki samuraji imali otvorene istospolne veze koje su u to vreme bile sasvim normalna i uobičajena pojava. Ne samo da za samuraje homoseksualnost nije bila tabu tema, oni su ovakve veze čak i ohrabrivali – jer su smatrali da će ljubavni odnosi ojačati same vojnike i motivisati ih u borbi.

Ovakva praksa je bila poznata kao wakashudo – “put mladosti”, a odnosila se na samuraje svih godina. Prema istorijskim zapisima, niko ne bi upitao Daimyo-a, “gospodara”, zašto je stupio u homoseksualnu vezu sa mlađim ratnikom, ali bi ga zato upitali zašto nije.

Iako se wakashudo smatra temeljnim aspektom života samuraja, istorija je ovaj stil života uglavnom ignorisala, a popularne knjige i filmovi ga gotovo nikada ne spominju.

steven diaz 116132 Šta sve jesu i nisu bili samuraji

Wannabe TV

Editors choice