Kendo, poznat i kao put mača, japanska je borbena igra (borilačka veština) koja podseća na mačevanje i, za razliku od drugih borilačkih sportova, nije diskriminatorna, ni u kom pogledu. Kendo mogu praktikovati deca, žene i muškarci, mladi i stari… Možete započeti sa treniranjem u bilo kom uzrastu.

Kendo kroz istoriju

Ranije su ovu borbenu igru praktikovali isključivo samuraji, a sredinom 1900-ih godina, ona je predstavljena javnosti, sa namerom da se svima omogući negovanje duha i poboljšanje fizičkog blagostanja. Kendo praktičari koriste mačeve od bambusa, ali pre toga, samuraji su koristili drvene mačeve zvane bokuto. Ovo oružje je ipak bilo toliko opasno da su se saigrači često povređivali, što je rezultiralo uvođenjem mačeva od bambusa. Mačevi od bambusa sastoje se od nekoliko štapova omotanih kožom, a zajedno sa njima u 16. veku su uvedeni i zaštitni oklopi i kacige, što je praktikovanje ove veštine učinilo mnogo bezbednijim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 大宮剣道 (@omiya.kendo)

Zbog čega je kendo jedinstven

Cilj vežbanja kendoa nije poboljšanje veština samoodbrane, ili priprema za borbu, što je možda iznenađujuće, s obzirom da spada u borilačke veštine i potiče od samuraja, cenjenih japanskih ratnika. Savremeni kendo fokusira se na poboljšanje kvaliteta života, moralno, fizički i duhovno, kao i na poboljšanje karaktera i samodiscipline kendoke, uvođenjem vežbanja kata.

Koliko je popularan kendo

Preko šest miliona ljudi praktikuje kendo širom sveta, od toga, svega 33 procenata živi u Japanu. Postoje državna, evropska i svetska prvenstva u kendou, a sistem ocenjivanja i rangiranja osmišljen je da vrednuje veštinu igrača. Najniži, početni nivo je šesti kju, iznad šest stepena stoji dan, a najviši rang je deseti dan.

Pročitajte i ovo: Vim Hof metoda za kontrolu uma i tela

Vežbanje kendoa

U kju stepenima, najveći broj čine deca, dok odrasli Japanci obično zaobilaze ovu fazu i kao prvi ispit polažu za prvi dan. Međutim, strani praktičari moraju proći svaki kju nivo, pre nego što dođu do nivoa prvog dana. Osmi dan je najviši nivo koji praktičar može postići fizičkim treningom. Deveti i deseti dan se više ne dodeljuju, osim za igrače koje razmatraju posebne komisije. Prilikom treniranja, igrači uče da proizvode povike, poznate kao kiai, kako bi izrazili svoj borbeni duh u napadu na protivnika – zato su treninzi kenoda bučniji od drugih borilačkih sportova i veština. Teninzi se mogu obavljati u halama ili na drugim površinama, koje su ravne i bezbedne za učesnike koji moraju biti bosi. U kendou, boduju se samo udarci zadati u zaštićenja područja – torzo, glava, ručni zglobovi.

Kada posmatrate borbu kendoka, ona deluje kao vrlo grub, ali fascinantan ples, u kome oba igrača dobro znaju korake i pariraju jedan drugome. Odmeravanje snaga i taktike napada i odbrane, deo su obuke za sportske borbe u raznim nivoima kendo takmičenja.

Doživotne prednosti

Kendo poboljšava fizičku kondiciju i predstavlja uzbudljiv i zabavan način vežbanja mišića. Časovi za početnike su jednostavni i fokusiraju se na pravilno držanje mača i pravilno ciljanje udaraca (u zaštićene delove), kako bi se izbegle povrede. U najgorem slučaju, možete dobiti nekoliko modrica, kada partner promaši i udari vas u ruku ili nogu.

Ublažavanje stresa, odnosno, aktivno kanalisanje nagomilanje energije možda je i najveća prednost kendoa – praktičari prijavljuju povećanje jasnoće razmišljanja, osećaj da su se na treningu istovremeno ispraznili i napunili, i generalno povećanje životne energije. Takođe, kendo podstiče i lični razvoj, kroz negovanje kolektivnog duha i izražavanje poštovanja – učenik na početku i na kraju treninga tradicionalno pozdravlja učitelja (senseija), druge učesnike, kao i prostor u kome vežba. Svaki kendo klub je srdačna zajednica koja rado prima i predano integriše nove članove, promovišući vrednosti kao što je kolegijalnost, iskrenost, poštovanje i disciplina.

Još jedna prednost je razvijanje hrabrosti i entuzijazma za suočavanje sa svakom situacijom sa kojom se srećete. Praktikujući koncentraciju i suočavanje u borbi prilkom treniranja, stičete hrabrost da na isti način postupate i u svim izazovnim situacijama i okolnostima svakodnevnog života. Prednosti koje steknete trenirajući kendo, predstavljaju bogatstvo koje vam doživotno pripada.

Pročitajte i ovo: Da li je kendo pravi borilački sport za vas?

Naslovna fotografija: instagram.com/omiya.kendo

Đorđe Đoković

Comments