Jedno istraživanje pokazalo je da su mnogi muškarci prinudno vegani, pod pritiskom zahteva (ili kuhinje) svojih partnerki. Ako i tebe nešto ili neko sputava u tvom mesožderstvu, raščisti sa predrasudama i propagandom. Jedini stvarni razlog zašto ne bi jeo meso, nalazi se u ljubavi prema životinjama. Svinje su veoma pametne životinje, a čak ni kokoške nisu tupave kao što izgledaju i moguće je sa njima ostvariti emotivnu interakciju. Ali ako je u tvojoj glavi podela na kućne ljubimce i životinje koje služe za hranu nepokolebljiva, onda jedi meso i pusti vegane da propovedaju. Ne nasedaj na propagandu protiv mesa, koja uglavnom tvrdi da će ti meso istruliti u stomaku, zakrčiti krvne sudove, oslabiti tvoju vitalnost, i da ćeš se od njega ugojiti. Ovo su neke od najčešćih, izvitoperenih poruka upućenih mesožderima.

meso 1 1 Jedi meso i ne nasedaj na vegansku propagandu

Meso truli u tvom stomaku

Tvrdnje da meso truli u probavnom traktu i da ne može dobro da se svari nisu istinite. Meso se u želucu razgrađuje uz pomoć kiselina i probavnih enzima, u tankom crevu proteini se dele na aminokeseline, a masti na masne kiseline i odlaze u krvotok. Ne ostaje ništa što bi moglo da truli.

Meso je puno holesterola

Masti i holesterol u mesu nisu tako opasni po zdravlje i odgovaraju sastavu telesnih ćelija – ćelijske membrane sadrže holesterol koji učestvuje u stvaranju hormona, a jetra proizvodi dovoljne količine holesterola za normalan rad organizma.

Konzumiranje mesa izaziva bolesti srca i dijabetes

Ljudi oduvek jedu mesu, a bolesti srca (i krvnih sudova), kao i dijabetes su bolesti dvadesetog veka. Dakle, meso je drevna namirnica, a ove bolesti su nove – nerealno je prozivati vekovno konzumiranje mesa za bolesti savremenog doba. Uzroke treba potražiti u neprirodnosti i izvitoperenosti savremenog načina života, jer istraživanja nisu pronašla nikakvu vezu između mesa i ovih bolesti.

Crveno meso izaziva rak

Neka istraživanja pronašla su neke indikatore koji bi mogli da povežu konzumiranje crvenog mesa sa pojavom nekih oblika kancera kod muškaraca, dok kod žena nisu pronađene nikakve naznake u tom pravcu. Ono što se tačno zna, jeste da priprema mesa ima uticaj na zdravlje – previše zapečeno meso razvija jedinjenja, koja su u istraživanjima pokazala povezanost sa pojavom kancera. Dakle, ne moraš da izbegavaš crveno, nego prepečeno meso.

Comments