Noćnim pticama je dnevna organizacija života u zajednici uglavnom pravo mučenje, stalno su iscrpljeni, nikada se ne naviknu da ustaju rano i nikada im ne uspeva da legnu pre ponoći.

Britanski eksperti za spavanje utvrdili su da bi radno vreme trebalo da počinje od 10 sati, a časovi za učenike u 11, a u istraživanjima koja su sproveli, dokazali su da zaposleni postižu viši stepen efikasnosti, a učenici bolje rezultate na testovima, jer su naspavani i odmorni.

Ipak, za one čiji se mozak budi u mraku i tišini, kad svi ostali već odavno spavaju, a na spavanje idu u svanuće, bilo koje vreme pre podneva, ili čak pre ručka, suviše je rano. Kad legnete u 4 ili 5 ujutru, a treba da ustanete u 9, imate za sobom svega četiri, pet sati spavanja, a to uglavnom nije dovoljno. Svako kome jutarnji deo dana nije prirodno aktivan, zna koliko jedva čeka vikend – da ga prespava.

Istraživanja nisu otišla dalje, u smislu uvođenja noćne smene za noćne tipove ljudi, a pošto su noćne ptice najčešće kreativci koji i nisu omeđeni radnim vremenom, službenici, koji su kreativci u slobodno vreme nisu uzeti u razmatranje.

jutarnji tip osobe Kako postati jutarnji tip osobe
Comments