Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Šta je mamurluk i kako da ga sprečiš (i izlečiš)

Šta je mamurluk i kako da ga sprečiš (i izlečiš)

Nemojte piti na prazan stomak – odnosno, ako niste jeli, znajte da će vas mala količina pića brzo uhvatiti i savladati. Kod nas postoji običaj serviranja mezetluka uz rakiju, a to nije slučajno – hrana stvara podlogu za piće, jer masnoća najbolje usporava apsorpciju alkohola. Pa, pre nego što krenete u noćni provod, večerajte dobro, a zatim ne zaboravite da s vremena na vreme popijete čašu vode, kako biste izbegli dehidraciju i sprečili, ili barem smanjili intoksikaciju i njene neprijatne poseldice, poznate kao mamurluk.

Zaboravite na “trikove” kao što su uzimanje sredstva protiv bolova pre spavanja (nakon konzumiranja alkohola), ili konzumiranje alkohola da biste se uspavali. Sredstvo protiv bolova će pomoći ako ga uzmete ujutru, ali neka to bude neko koje nije na bazi paracetamola (jer alkohol ometa razgradnju paracetamola u jetri i remeti njen rad, već opterećen toksičnim dejstvom alkohola), a nekoliko čašica žestine će vas verovatno dovoljno obeznaniti da zaspite, ali zato će vam san biti nemiran i nekvalitetan. Takođe, ideja da se “klin klinom izbija” i da ćete rasterati mamurluk tako što ćete “drmnuti” nešto žestine, samo će obnoviti efekte toksikacije i produžiti mamurluk.

alkohol 2 1 Šta je mamurluk i kako da ga sprečiš (i izlečiš)

Ni kafa nije lek za mamurluk, čak ga može i pogoršati. Kofein je diuertik i samo će pojačati dehidraciju koju alkohol inače izaziva, pa zato dan posle pijanke izbegavajte kafu i sve što sadrži kofein (čajeve, energetska pića). Držite se obične vode, ili one za sportiste, sa elektrolitima (naročito ako ste povraćali), a od hrane će vam najviše prijati supa.

Opijanje je možda zabavno, ali ne bi trebalo da bude neophodan deo zabave, odnosno, ako ne možete da se provedete i zabavite ako niste pijani – to je problem, a ne zabava. Pijani muškarci veruju da su neodoljivi, da im alkohol jača samopouzdanje i daje hrabrost, a zapravo, samo otpušta kočnice konvencionalnosti i kontrole super-ega. Verujte da ne postoji muškarac koji je privlačniji i zanimljiviji kad je pijan, nego kad je trezan, a ako ne verujete, pitajte bilo koju ženu. Ili samo obrnite pitanje – koliko su vama privlačne pijane žene?

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice