Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Zdravlje i fitnes

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

1/2

Previše vremena provedenog u snu (po deset, dvanaest i više sati), predstavlja poremećaj spavanja, baš kao i nesanica i ostavlja posledice na tvoj organizam, koje možda osećaš čak i kad previše sati spavaš samo vikendom, da bi nadoknadio neispavnost tokom radne nedelje. Zbog toga stručnjaci preporučuju uredan ritam života i redovan san – jer prespavanost iscrpljuje, kao i neispavanost.

Nekome je dovoljno sedam sati sna, nekome treba više od osam da bi se osećao sveže i odmorno. Ali, kada su u pitanju odrasle osobe, sve preko devet sati nije zdrav, nego prekomeran san, koji osim što ukazuje na postojanje nekog problema, ostavlja posledice na fizičko zdravlje i utiče na stil života.

spavanje 1 Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Prekomernim spavanjem povećava se rizik od raznih zdravstvenih problema, od gojaznosti i dijabetesa, preko srčanih bolesti, do moždanog udara, upozoravaju stručnjaci. Neka istraživanja su utvrdila da je prekomerno spavanje čak štetnije nego nedostatak sna.

Previše spavanja takođe može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje – odnosno, ono je obično povezano sa razvojem anksioznosti i depresivnim poremećajima. Često i zdrave i stabilne osobe imaju periode anksioznosti i depresivne epizode, kada u teškim životnim periodima prosto beže u san, povlačeći se od neprijatne realnosti. Ali, taj san nije okrepljujući, nego iscrpljujući – posle buđenja ne osećate se odmorno, nego mutno, omamljeno i beživotno i treba vam mnogo vremena da se rasanite i profunkcionišete. Svako ko je iskusio periode maratosnskog spavanja, zna šta znači lakonska izjava “što više spavaš, više ti se spava”.

Wannabe TV

Editors choice