U novije vreme predrasude o tome da ne možete uneti dovoljno proteina ako ne konzumirate meso, ili da nećete imati dovoljno energije za postizanje sportskih rezultata ukoliko jedete samo povrće, odbačene su i prevaziđene. Stručnjaci potvrđuju da vas biljna ishrana ne ograničava – nećete biti bledi i slabašni, ako ste vegan ili vegetarijanac – upravo suprotno. Pretežno biljna ishrana doprineće vašim atletskim sposobnostima, kao i celokupnom zdravlju.

Zdravstvene prednosti ishrane na biljnoj bazi

Biljna ishrana omogućava smanjenje telesne težine, krvnog pritiska i nivoa holesterola, kao i stopu smrtnosti od srčanih bolesti. Nutricionisti širom sveta preporučuju onima koji pate od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, prelazak na biljni način ishrane.

Biljna ishrana je bogata hranljivim materijama, a siromašna kalorijama, pa će promena načina ishrane dovesti do smanjenja telesne težine i masnih naslaga, bez posebnih napora i gladovanja.

A ako odlučite da krenete korak dalje i poboljšate kondiciju i izgradite mišiće, samo napred! Ishrana na biljnoj bazi obezbediće vam sve potrebne hranljive sastojke i energiju za fizičke napore i dostignuća.

pexels leonardo vazquez 3743168 1 Kako biljna ishrana doprinosi vašim atletskim sposobnostima – prema mišljenju stručnjaka

Pročitajte i ovo: Najbolji načini da dobijete više vitamina D tokom tmurnih dana

Biljna ishrana i fizičke sposobnosti

Stabilna izgradnja mišića

Biljna ishrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata predstavlja kvalitetno gorivo koje će vaše telo trošiti u naporu izgradnje mišića i povećanja snage. Složeni ugljeni hidrati i dijetalna vlakna kojima ishrana na bazi bilja obiluje i koje vaše telo sagoreva prilikom napornog vežbanja, obezbeđuju više energije.

Biljna ishrana ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva

Izgradnja mišića povezana je sa procesom zarastanja i oporavka, pri čemu mišići rastu. Biljna ishrana ubrzava ovaj proces, jer njena antiinflamatorna svojsva doprinose smanjenju upala i bola u mišićima. Takođe, ukoliko već postoje hronična bolna zdravstvena stanja, kao što je artritis, ishrana na biljnoj bazi će pomoći da se bolovi smanje.

Voće i povrće takođe ima antioksidativna svojstva suzbijanja negativnog dejstva slobodnih radikala koje dovodi do oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije i ugrožava napredak u vežbanju i oporavak. Meso i životinjski proizvodi ne sadrže antioksidante – njih ima samo u biljkama.

Ishrana zasnovana na biljkama, sa niskim sadržajem holesterola i zasićenih masti, poboljšava gustinu krvi, što omogućava bolji protok kiseonika kroz mišićno tkivo i ubrzava oporavak.

Šta treba da sadrži kvalitetna biljna ishrana

Ako želite da uvedete ishranu na bazi bilja i niste sigurni šta treba sve da sadrži i kako da izbalansirate svoje obroke, imajte u vidu da je najbolje da konzumirate sezonsko voće i povrće, kao i integralne žitarice (pirinač, ovas, kinoa, ječam, proso), mahunarke (grašak, pasulj, leblebije, kikiriki, sočivo), orašaste plodove (orah, badem, indijski orah, seme suncokreta, golica, susam), sve vrste svežih pečurki, nezaslađeno biljno mleko (sojino, kokosovo, ovseno, bademovo mleko). Veće količine biljnih proteina sadrži tofu i tempeh; za piće koristite nezaslađene čajeve, kafu i mineralnu vodu, a kao dodatak salatama koristite soja sos, jabukovo sirće, senf i sok od limuna.

Ako ne želite potpuno da izbacite meso i životinjske proizvode, onda smanjite njihovu upotrebu i koristite samo belo živinsko meso, jaja i morske plodove u umerenim količinama.

Kako ishrana na bazi bilja menja igru

Smanjujući upalu i bolove u mišićima, ubrzavajući proces ćelijskog zarastanja i omogućavajući kvalitetno gorivo koje telo troši prilikom vežbanja, biljna ishrana podiže vaše fizičke sposobnosti na viši nivo i menja igru – bilo da ste profesionalni sportista, napredni rekreativac, početnik, ili rekonvalescent koji pokušava da se vrati u igru ili unapredi svoje zdravlje i kondiciju.

Stručnjaci ističu koristi veganskog ili vegetarijanskog načina ishrane, ne samo za prevenciju zdravstvenih stanja, oporavak ili kontrolu hroničnih stanja, već i za napredne atletske perfomanse i postizanje ciljeva u teretani.

Pročitajte i ovo: Proteinska alternativa – kako da unesete dovoljno proteina ako ne jedete meso

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments