Brojne su prednosti trčanja – ova aktivnost ojačava vaše telo i vaš um, čineći vas otpornijim, sposobnijim, energičnijim, jer to je više od vežbanja. To je disciplina, koja vas obavezuje na svakodnevnu praksu, u svim vremenskim uslovima, a tu su i zdravstveni benefiti – izgubićete suvišne kilograme, imaćete bolju cirkulaciju i više kiseonika u mozgu i bolje ćete spavati.

Trčanje može da vam promeni život, ali to nije lako. Kada počnete, sve su šanse da ćete imati upalu mišića, osećaj da vam gori u plućima i da će vas nažuljati patike. Drugo je pitanje motivacije – treba ustati i potrčati, a zatim ponovo savladavati otpor svakog dana. Dok ne učvrstite svest o tome da su prednosti trčanja vredne napora i ne izgradite disciplinu do nivoa navike – jednostavno radite to, bez obzira koliko vam je teško i koliko vas mrzelo.

Savladavanje tog otpora i mrzovolje međutim, donosi osećaj pobede i postignuća – svaki put ćete osećati da ste pobedili svoju slabost i lenjost i da ste zbog toga bolja i uspešnija osoba. Prednosti trčanja svakako nisu samo fizičke – izgradićete više samopoštovanja i samopouzdanja, koje će se preliti i u sve druge životne oblasti.

Trčanje je izazov koji sebi uvek iznova postavljate, bez obzira da li ste sportista, rekreativac koji želi da poboljša kondiciju, ili se oporavljate od nečega i uvodite zdrav način života. Ako su vam potrebni razlozi da počnete da se bavite trčanjem – imamo nekoliko više nego dobrih.

Prednosti trčanja za zdravlje i raspoloženje

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Kardiovaskularni sistem se sastoji od srca i mreže krvnih sudova koji napajaju i povezuju sve organe u vašem telu – zdravo srce i prohodni krvni sudovi su od ključne važnosti za vaše blagostanje, jer bolji se kiseonik i sve hranljive materije raznose putem krvi. Prednosti trčanja za zdravlje srca uključuju i niži broj otkucaja srca u mirovanju i veći radni kapacitet i trajne zdravstvene efekte – dugoročna studija koja se odvijala tokom dve decenije, otkrila je da je kod trkača 50 procenata manja smrtnost, od bilo kojih uzroka. Ne samo od srčanih oboljenja, već i od raka, pa čak i od neuroloških poremećaja.

Prednosti trčanja za liniju i kondiciju

Trčanje je idealan način da se dovedete u kondiciju i izgubite suvišne kilograme. To je aktivnost koja sagoreva najveći broj kalorija, pomažući vam da stvorite kalorijski deficit potreban za početak gubljenja težine. Mnoga istraživanja sugerišu i da se sa razvijanjem navike trčanja razvija i zdraviji pristup ishrani.

Verovatno zato što je za trčanje potrebno mnogo energije, a loš izbor hrane ili prejedanje dovode do nadutosti i čine trčanje teškim i vrlo neprijatnim. Trčanje vam neće napumpati mišiće, ali će vas „užilaviti“ i izgradićete atletsku liniju bez dodatnog vežbanja.

Prednosti trčanja za raspoloženje i energiju

Iako tokom trčanja potrošite mnogo energije, zapravo ćete podići nivo energije koji se odnosi na raspoloženje – ako se osećate umorno, potrošeno, bezvoljno, tromo, odmaranje vam možda neće pomoći, ali jutarnje trčanje može biti baš ono što vam je potrebno da podignete energiju i raspoloženje.

Tokom trčanja, mozak oslobađa endorfine (horomone sreće), koji su vam potrebni u odgovarajućem nivou, da biste bili stabilno raspoloženi, a efikasni su i u lečenju depresije. Nivo endorfina je povezan sa intenzitetom – što se više znojite, oslobađate više endorfina.

Trčanje poboljšava san

Preopterećenost savremenog načina života ima visoku cenu – svima nam je potreban zdraviji san, koji je poremećen pored svega ostalog i navikom upotrebe telefona pred spavanje. Redovna fizička aktivnost, a naročito trčanje i aktivnosti na otvorenom, donose osećaj „zdravog umora“ i poboljšavaju san.

pexels zakaria boumliha 2827392 1 Prednosti trčanja – zašto i kako treba da počnete da džogirate

Pročitajte i ovo: Trčanje od 7 MINUTA može da vam promeni život

Kako da počnete da trčite

Prednosti trčanja na odgovarajućoj podlozi

Nije svejedno da li ćete trčati oko bloka, pored reke ili na atletskoj stazi oko obližnjeg fudbalskog terena. Podloga za trčanje ima važnu ulogu – ako ste teški i počinjete da trčite u želji da izgubite kilograme, bilo bi pametno da izbegnete tvrdu podlogu, kao što je beton ili asfalt, jer možete dobiti upalu zglobova. Staza posuta šljunkom, travnata površina ili plaža, mnogo je bolji izbor.

Koju god rutu da izaberete, važno je i da dobro procenite kilometražu – prednost atletske staze je što ćete lako izračunati broj krugova i pratiti koliko taj broj možete povećati.

U podlogu za trčanje spadaju i patike – najbolje je da imate jedne sportske, sa dobrim gumenim đonom. Nipošto nemojte trčati u starkama i platnenim patikama – u obući za trčanje ne treba da osećate kamenčiće u podlozi na tabanima.

Postavite rutinu trčanja

Koliko često nameravate da trčite? Svakog jutra? Ili svakog drugog dana? U zavisnosti od trenutnog nivoa fizičke spremnosti, možda uopšte ne treba da počnete sa trčanjem, već najpre sa dugim šetnjama ili naizmeničnim trčanjem i brzim hodom. Na stazi, na primer, možete hodati ravnim deonicama i trčati zakrivljenim, a u gradskoj sredini možete hodati jedan krug oko bloka, a trčati sledeći i tako naizmenično.

Preporuke su da trčite najmanje svakog drugog dana, a najbolje svakodnevno, čak i ako trčanje traje svega deset ili petnaest minuta – to je idealno za početak.

Prednosti trčanja i napredak

Što više kondicije stičete, moći ćete da produžavate deonice i pojačavate tempo – iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, želećete da pomerite granice i postavite nove lične rekorde. I odlično ćete se osećati zbog toga!

Praktično, to može značiti povećavanje broja krugova, ili prelaženje iste udaljenosti za manje vremena, ili češće i duže trčanje. Svaki napredak se računa i donosi osećanje pobede.

Grupno trčanje

Da biste osigurali motivaciju i istrajnost, možete pronaći društvo – možda će pojedini prijatelji želeti da vam se pridruže, a možda ćete se vi priključiti grupi koja praktikuje trčanje u vreme kada to vama odgovara. To se može desiti spontano, a možete se raspitati i pronaći neku grupu za trčanje – prednosti trčanja u društvu uključuju i upoznavanje novih ljudi i povećanu odgovornost da ne propustite termin.

I na kraju – zagrejte se za početak. Istezanje i zagrevanje je lako preskočiti, možete imati osećaj da vam to nije potrebno, ali nemojte. Pravilno zagrevanje pre trčanja i hlađenje sa istezanjem posle trčanja, povećavaju vašu fleksibilnost i čuvaju vas od povreda.

Pročitajte i ovo: Najčešće GREŠKE prilikom kupovine patika za trčanje

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments