Postoje brojne prednosti koje imate kada angažujete ličnog trenera, ali jednostavnije je i jeftinije isprobati fitnes aplikacije, koje nude mnogobrojne opcije.

Kako da odlučite šta je bolje za vas i da izaberete između fitnes aplikacije i ličnog trenera? Obe opcije imaju prednosti i nedostatke i sve zavisi od vaše situacije. Predstavljamo vam prednosti i mane ovih opcija, kako biste odabrali najbolje za sebe.

Prednosti i nedostaci koje imaju fitnes aplikacije

Fitnes aplikacije su zgodne i isplative – sve što vam treba da se dobro oznojite je – telefon.

Prednosti aplikacija za fitnes su jednostavna upotreba, pristupačnost i svakodnevna dostupnost u bilo koje vreme, kao i veliki izbor vežbi. Fitnes aplikacije vam mogu pomoći da kreirate sopstveni režim vežbanja, sastavljajući svoj program od različitih ponuda, u zavisnosti od svojih preferencija i ciljeva.

Međutim, ove aplikacije su efikasne samo ako vam je motivacija visoka i disciplina nepokolebljiva – one ne nude programe specifične za vaše potrebe i ne daju vam podršku kada gubite motivaciju. Veća je šansa da ćete redovno trenirati, ukoliko vas obavezuje dogovor sa trenerom. Osim toga, trener će vas upozoriti ako nešto ne radite ispravno i ako je potrebno da korigujete pokrete, da se ne biste povredili, odnosno, da biste dostigli željeni cilj.

Pročitajte i ovo: Učestalost treninga – koliko često, zapravo, treba da vežbate

scott broome cuOHHP5tx5g unsplash 3 Da li je bolje trenirati uz aplikacije za fitnes ili sa ličnim trenerom?

Prednosti i mane ličnih trenera

Odgovornost je velika prednost rada sa trenerom – nećete preskočiti trening, ako vas trener čeka u određenom terminu u teretani. Takođe, trener će vas korigovati, bodriti i sarađivati sa vama, dok ostvarujete svoje fitnes ciljeve.

Vrednost ljudske interakcije i podrške nikako ne treba zanemariti ni kada je u pitanju treniranje – aplikacije za fitnes vam mogu poslati podsetnike i dati struktuirane planove, ali vas neće ohrabriti da izdržite, zapaziti i pohvaliti vaš napredak i dati vam korisne savete u svakoj fazi vašeg napretka.

Takođe, trener prati i uvažava vaše jedinstvene potrebe i može vam pomoći da uđete u formu nakon povrede na bezbedan način, i uputiti vas u vežbe koje će poboljšati snagu i mobilnost, ukoliko imate neke bolove i ograničenja.

Ako ste napredni, lični trener vam može pomoći da ostvarite maksimalan učinak i podesite svoju tehniku, kako biste podizali veći teret na bezbedan način. Dobri treneri kreiraju progresivne personalizovane programe, a ako vam zadaje iz nedelje u nedelju iste vežbe, to vam omogućava progresiju na način koji neorganizovan trening uz pomoć fitnes aplikacije ne može da vam pruži.

U nedostatke angažovanja ličnog trenera zapravo spada jedino trošak – znanje i stručnost i garancije koje lični treneri nude nisu jefitni.

Kako da donesete odluku

Kada odmeravate navedene prednosti i mane, uzmite u obzir svoj odnos prema vežbanju, svoje ciljeve i svoj budžet. Ako ste redovno vežbali i dosadio vam je program koji praktikujete, aplikacije za fitnes mogu biti dobar izbor. Već imate dobre navike i osnovu i možete odgovorno isprobati neke programe koje možete naći na aplikacijama.

Pomoć trenera je dobra ideja ako ste početnik – možete u startu započeti na pravi način, pod instrukcijama i uz pomoć nekog ko ima iskustva i ko je stručan i pomoći će vam da izgradite dobru osnovu. Ako trenirate na naprednom nivou i želite da postignete određene ciljeve u formi ili performansima, angažovanje trenera je bolji izbor.

Fitnes aplikacije mogu biti dobre za vas, ako ste visoko motivisani i disciplinovani i ne možete da priuštite trenera, dok je trener bolji izbor za one kojima je potrebno više pažnje, uputstava i ohrabrenja, ili posebno prilagođavanje treniranja posle povrede ili zbog nekog zdravstvenog stanja.

Na kraju, uzmite u obzir i pronalaženje adekvatnog trenera – osrednji trener vam možda neće ponuditi više od onog što nude dobro dizajnirane aplikacije.

Pročitajte i ovo: Prednosti rada sa ličnim trenerom u teretani

Naslovna fotografija: Unsplash/Scott Broome

Đorđe Đoković

 

Comments