Poznato je da je telu potrebna sunčeva svetlost da bi proizvelo vitamin D, a putem ishrane ga ne možete uneti u dovoljnim količinama  – zato vam tokom hladnih i tmurnih dana mogu biti potrebni suplementi.

Vitamin D je jedan od esencijalnih nutrijenata koji omogućuje telu da koristi kalcijum koji služi za podršku rasta i zdravlje kostiju. Kada je nivo vitamina D nizak, ovaj proces gubi efikasnost i kosti mogu postati slabe. Taj nedostatak nećete primetiti odmah, ali neželjeni efekti hroničnog nedostatka ovog vitamina mogu se pojaviti kasnije u životu, kroz neprijatna iskustva krhkosti kostiju.

Takođe, nedostatak vitamina D lako možete pomešati sa uobičajenim simptomima stresnog i užurbanog načina života – možete osećati hronični umor, bol u mišićima, može vam opadati kosa i možete se osećati bezvoljno i depresivno.

Tokom velikog dela godine nema dovoljno sunčeve svetlosti i nije dovoljno toplo da biste izložili suncu veće površine kože i apsorbovali dovoljno D vitamina, ali ima više načina da osigurate adekvatan unos ovog nutrijenta.

Proverite da li vam nedostaje vitamin D

Proveravajte nivo vitamina D na godišnjem nivou, predlažu stručnjaci, kako biste znali da li vam je dodatak potreban ili ne. Možda provodite dovoljno vremena na otvorenom, pa vam i slaba sunčeva svetlost omogućuje da proizvedete dovoljno vitamina i nemate potrebu za dodatkom.

Koristite kremu za sunčanje sa nižim zaštitnim faktorom

Ako vaše aktivnosti u prirodi (planinarenje, skijanje, vožnja biciklom) zahtevaju korišćenje kreme za sunčanje (i na „zubatom“ suncu se može izgoreti), koristite neku sa nižim zaštitinim faktorom, kako biste obezbedili dovoljan pristup sunčevim zracima koji vam obezbeđuju vitamin D.

389A4404 2 Najbolji načini da dobijete više vitamina D tokom tmurnih dana

Duks: Fashion and friends, Kaput: MonaMan, Naočare: Optiplaza, Kačket: Buzz, Pantalone: Reserved, Sat: Bomar

Pročitajte i ovo: Šta da radite kako biste postigli vrhunsku kondiciju bez konzumiranja mesa

Dopunite ishranu namirnicama obogaćenim vitaminom D

Jedan od najboljih (i najukusnijih) načina da dobijete vitamin D koji je potreban vašem organizmu su obogaćeni mlečni proizvodi, sojino mleko, sok od pomorandže, žitarice, kao i masna riba poput tunjevine ili lososa, pečurke i žumance jajeta. Vitamin D se ne rastvara u vodi i ne gubi se prilikom kuvanja ili obrade konzervisane hrane, već se rastvara u masnoći (riblje ulje, odnosno AD kapi koje se obično daju deci).

Unesite vitamin D kroz suplemente

Minimalan unos vitamina D je 600 IU – oko 15 mikrograma (mirkogram odgovara milionitom delu grama) i najjednostavniji način je da vitamin D uzimate u suplementima, nakon što ste utvrdili da vam ovaj vitamin nedostaje.

Izađite napolje makar na kratko

Prirodna sunčeva svetlost, čak i na samo petnaestak minuta, dovoljna je da upijete vitamin D. Dovoljno je da tri puta nedeljno provedete 15 minuta napolju u kratkoj šetnji – idite do prodavnice, izvedite psa u šetnju i izložite ruke i lice sunčevoj svetlosti.

Biohaking, prirodan način da stvorite vitamin D

Biohaking je sistem za samorazvoj koji sadrži elemente neuronauke, biologije, joge, nutricionizma i fitnesa i služi za optimizaciju funkcionisanja organizma, unapređenje kognitivnih sposobnosti, bolji fokus i pamćenje, smanjenje stresa, povećanje energije… Uz ukupnu dobrobit ova praksa omogućuje telu da stvori više D vitamina koji vam je potreban.

Praktičari savetuju da isprobate post, tehnike uzemljenja i sangejzinga (solarna joga gledanja u izlazeće ili zalazeće sunce), kako biste optimizovali horomone sna i cirkadijalni ciklus.

Efekti uzemljenja (koje izvodite napolju, na dnevnoj svetlosti) pojačavaju imuni odgovor i smanjuju upalne procese, kao i simptome hroničnih inflamatornih i autoimunih bolesti i istovremeno podstiču proizvodnju D vitamina.

Pročitajte i ovo: Dobre navike koje će za 3 dana unaprediti vaš fokus, energiju i zdravlje

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments