Šta devojkama najviše smeta kod muškaraca

Misterije ljudskog organizma

Koje su granice ljudske izdržljivosti

Višeljublje – model emotivnih odnosa ili opasnost za ljubavne veze

Intervju: “Goblini” o nastupu u Beogradu, emocijama i muzičkim legendama

Ako je voliš, ne dozvoli da se pored tebe oseća nesigurno

Greške koje praviš tražeći smisao u svom životu

Pet vežbi za unapređenje brzine tokom treninga

Svi trendovi koje moraš da ispratiš u 2018.

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

Velike misli o snovima i uspehu Volta Diznija

Načini na koje nesvesno sabotiraš svoju budućnost

Praktični saveti za dugu i stabilnu vezu

Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Telo čaše (balon) može biti različitog oblika i zapremine, pa se tako čaše za bela vina još više sužavaju prema vrhu, za razliku od onih za crvena vina, koje su šire i imaju veću zapreminu. Razlog manje zapremine čaše za belo vino je što se bela vina piju hladnija i ovako se mogu popiti manje količine pre nego što se vino zagreje. Naglašenije sužavanje prema vrhu, pored toga što omogućava koncentraciju mirisa, takođe ograničava dodir plemenite tečnosti sa kiseonikom i sprečava prekomernu oksidaciju.

Čaše za penušava vina (šampanjac) imaju dva oblika – dugačka i uska i plitka i široka. Za ovu drugu formu, plitku i ovalnu, koja se manje koristi, priča kaže da je prvi put napravljena prema voštanom kalupu za koji su model bile grudi Marije Antoanete. Penušavo vino ipak bolje zadržava svojstva u uskoj čaši, jer sporije gubi mehuriće.

Sve što treba da znate o temperaturi vina, jeste da – što je vino svetlije, služi se hladnije. Bela vina se služe na temperaturi od 8 do 12 stepeni, a penušava bela vina treba da budu rashlađena na temperaturu od 6 do 8 stepeni. Roze i jača suva bela vena treba da imaju od ne manje od 8 i ne više od 14 stepeni, a ovu temperaturu, od 14 stepeni, treba da imaju i svetlo crvena vina. Tamno crvena vina zahtevaju najvišu temperaturu, od 15 do 19 stepeni.

Pravila služenja vina nalažu da se čaše nikada ne pune do vrha – belo vino treba da ispunjava malo više, a crveno i crno manje od pola čaše. Izuzetak su penušava vina koja se sipaju skoro do ruba čaše.

chuttersnap 461235 Prava čaša za vino na prazničnoj trpezi

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice