1/3

Nije čudo što su istraživanja vezana za glavobolju i mamurluk obavljena u severnim zemljama, gde je utvrđeno da skoro tri četvrtine punoletnih osoba relativno često pati od glavobolje izazvane preterivanjem sa alkoholnim pićima, tako da je glavobolja usled opijanja najzastupljeniji oblik glavobolje.

Zbog toga je usledilo istraživanje o tome da li postoji neki efikasan lek, protiv glavobolje izazvane mamurlukom, osim prestanka konzumiranja alkohola. Postoji potreba da se prvo odgovori na ključno pitanje.

mamurluk2 Mamurluk i glavobolja: Kako ih sprečiti i lečiti?

Zbog čega se uopšte uz mamurluk javljaju glavobolje?

Mamurluk je obično praćen nesnosnom glavoboljom, ali suprotno uvreženom mišljenu, uzrek ove glabolje uopšte se ne nalazi u količini popijenog alkohola. Istraživanja ukazuju na to da postoji mnogo veća verovatnoća da ovu glavobolju dobiju osobe koje “nisu u kondiciji” odnosno, ne piju tako često i toliko mnogo, dok osobe koje su navikle na veće i češće količine alkohola ređe pate od mamurluka i glavobolje.

Alkohol ima direktne i indirektne uticaje koji doprinose pojavi glavobolje– pre svega, on izaziva dehidriranje. Alkohol “gasi” antidehidratacioni mehanizam u organizmu, zbog čega dolazi do pojačanog nagona za mokrenjem, odnosno, urinira se češće nego što je zaista neophodno.

Editors choice