Potrebna vam je takođe i vazdušna pupma, koja služe za filtriranje akvarijuma, za ubacivanje vazduha u vodu putem raspršivača, u cilju osvežavanja vode. Preporučljive su potapajuće pumpe, a pri izboru treba da obratite pažnju na jačinu pumpe i brzinu protoka, kako bi bili u srezmeri sa veličinom akvarijuma.

Pored pumpe, potreban vam je i filter, čija je uloga da prečišćava vodu u akvarijumu od amonijaka, ribljeg i biljnog otpada. Filteri mogu biti spoljni i preporučeni su kao najefikasniji, a mogu biti i krovni, podni, kao i UV filteri, koji služe za sterilizaciju vode (i loše utiču na vid riba). Spljni filter treba da sadrži tri vrste filtratora – mehanički (sunđer, vata), biološki (bio-kugle) i hemijski (aktivni ugalj).

akvarijum 2 1 Inspiracija za malo drugačije uređenje enterijera: Šta ti sve treba za dobar akvarijum

Umesto skupih i fensi akvarističkih lampi za osvetljavanje akvarijuma (kako bi biljke imale dovoljno svetla, a i kako bi ceo sistem lepše izgledao), stručnjaci preporučuju obične neonke, a za manje akvarijume halogene sijalice. Kada su u pitanju neonke, one mogu biti u boji i dobro je znati da zelena boja ističe boju biljaka, crvena naglašava šarolikost ribljeg sveta u vašem akvarijumu, a bela i plava su neutralne.

Lepo opremljen akvarijum je odličan dekorativni element, ali gajenje celog sistema u njemu zahteva posvećivanje i pažnju, što je odličan hobi. Akvaristika oplemenjuje prostor i kanališe stres, poručuju zaljubljenici.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments