Ako želite da gajite ribice, iz hobija, ili samo iz želje da imate lepo organizovan akvarijum, kao dekorativan element u svom prostoru, treba da znate šta vam je sve potrebno i o čemu treba posebno da vodite računa. Morate stvoriti uslove u kojima će ribice biti zdrave i bezbedne, a to podrazumeva dobar izbor samog akvarijuma, kao i njegovo opremanje, grejanje i osvetljenje.

Akvarijum možete nabaviti u nekoj specijalizovanoj radnji i njih ima u raznim oblicima i veličinama. Najviše se koriste konvencionalni akvarijumi pravougaonog oblika, dok su najskuplji oni sa zaobljenim staklima. Akvarijumi u obliku kugle nisu preporučljivi, savetuju stručnjaci.

Kada birate akvarijum, obratite pažnju na odnos debljine stakla i zapremine, a imajte u vidu i to da podloga na kojoj stoji, mora biti stabilna i izdržljiva. Takođe, bitna je visina na kojoj će akvarijum stajati. Stručnjaci predlažu da, ukoliko se sedi pored akvarijuma, on treba da bude na visini od 60 centimetara, a inače, na visini od jednog metra.

akvarijum 1 1 Inspiracija za malo drugačije uređenje enterijera: Šta ti sve treba za dobar akvarijum

Akvarijum treba da bude zaštićen od dnevne svetlosti, jer direktno sunčevo svetlo smeta ribicama i pogoduje razvoju algi i bakterija u vodi.

Sistem opremanja akvarijuma zahteva izbor dobrog grejača, a po svim preporukama to su stakleni grejači, sa ili bez termostata, ili podni kabl grejači, koji su najbolji za razvoj biljaka u akvarijumu. Upotrebu metalnih grejača treba izbegavati. Važno je da jačina grejača bude u srezmeri sa veličinom akvarijuma, treba da imate na umu i da ribama i biljkama ne odgovara ista temperatura, pa bi trebalo da to uskladite izborom biljaka i ribica, kao i strateškim postavljenjem grejača.

Comments